Murgul Kaderine Ağlıyor

12/12/2004 20:18

Haber: Hayati Akbaş







İlçede kamu sektörüne ait K. B. İ. A. Ş. Murgul İşletme Müdürlüğünün kapatılma evresine gelmesi ilçede tedirginlik yarattı. " K. B. İ. A. Ş'nin zarar ediyor" diye kapatılma durumuna gelen işletme, fabrika işçileri, Murgul ve Damar Belediyeleri, Sendika Başkanı ve üyeleri ile olağan üstü toplantı yapmalarını sağladı. Faaliyet konuları içinde Bakır cevheri üretimi, cevher zenginleştirme blister bakır üretimi yapılan ilçede edinilen bilgilere göre yer altında 2. 5 milyon ton 0. 8'lik bir cevherin bulunduğu belirtildi. Ayrıca ilçede yan ürün olarak pirit konsantresi ve asit üretimi yapılmaktadır. İşletmede yaklaşık 420 işçi bulunmaktadır. Buda ilçede 3000 kişinin ekmek yemesi demektir. İlçe ekonomisi büyük ölçüde bu işletmeye dayalıdır.

Murgul'un arazi yapısının kıraç, dağlık ve ormanlık olması nedeniyle tarım arazisi yetersizdir. İlçenin 22. 223 dekar tarım arazisi mevcuttur. Maden ocağının geçtiğimiz yılda kapanma evresine gelmesi ve hükümet tarafından bir yıllık bir izin çıkması ile elde edilen 32. 000 ton konsantre ülke ekonomisine 25 trilyonluk bir kazanç sağlamıştır. Bu rakamlara rağmen zarar edildiği için kapanma aşamasına gelen Fabrika, Murgul, Damar belediyesi ve K. B. İ sendikası Başkan ve üyeleri ile birlikte Ankara yolunu tuttu. Meclis grup başkan vekili Faruk çelik ile görüşen yetkililer madenin çıkarılmasın istediklerini belirterek tekrar faaliyete geçmesini istediler.

Maliye bakanı fabrika 6 ay daha çalışacak dedi.

Maliye Bakanına Murgul'daki cevherin bittiğini söyleyen işverenle, Murgul ve Damar'dan giden yetkililerin, cevher bitmedi var sadece makinelerimiz eksik ve eski olduğu için bu rakamları elde ediyoruz demesi üzerine ufak çaplı bir araştırma yaparak cevherin çıkarılmasını söyleyen Bakan;"Kar istemiyoruz sizden istediğimiz işletme zarar etmesin, zarar etmezse oradaki fabrika kapanmaz ve bu durumda işçilerinde işten çıkarılması da söz konusu olmaz dedi" daha sonra ak Parti grup başkan vekili Faruk Çelik'in de desteğini alarak Murgula dönen yetkililerin hiç yoktan iyidir düşüncesiyle nasıl bir çalışma sistemi oluşturacaklarını tartışmak için Damar ilçesinde bulunan sinema salonunda, Murgul ve Damar belediye başkanları, sendika üyeleri ve fabrika çalışanları ile birlikte toplantı yapılarak sorun masaya yatırıldı. İlçede büyük ve küçükbaş hayvancılık yanında kümes hayvancılığı da yapılmaktadır. İlçede arıcılık gelişmiştir. İlçenin önemli gelir kaynakları arasında ormancılığın da yeri vardır. Yetiştirilen sebze ve meyveler genellikle aile tüketiminin karşılanması amaçlıdır.

Makineler eski ve eksik

Fabrikanın eski haline geri getirilmesi için öneriler sunulan toplantıda söz alan Murgul Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım, "Anakaradan olumlu haberlerle geldik şimdilik fabrikanın kapatılması söz konusu değil. Yalnız bu durumda biz yeni makine gerekmektedir. Ankara'nın bize rezerve varsa çıkacak demesiyle bu iş bitmiyor, Bizim elimizdeki makinelerin eski olması rezervenin çıkarılmayacağı anlamına gelmiyor ama elimizdekini iyi kullanmalıyız. Fabrikamız özelleştirme kapsamında olduğu için zarar ediyor ve tasfiye kararı alındı. fabrikamızda çalışan, en son tespite göre 620 işçi vardı. Bu rakam bugün 420lere kadar düşmüştür. şimdi bu rakamı da biraz daha azaltmak durumundayız. Bu yüzden fabrikamızda emekliliği gelmiş arkadaşların emekliliklerini istemelerini üzülerek söylüyorum. Bu konuda işçinin de bize destek vermelerini istiyorum dedi. ilçenin ekonomik yapısının bozulma evresine geldiğini belirten Belediye başkanı, " Bu yılki havaların soğuk olması ve don olayından nasibini alan tarım ürünlerimiz ekonomimizi dahada sarsmıştır. ilçemizin önemli geçim kaynaklarında olan fındık, ceviz ve en önemlisi de bal üretimi zarar etmiştir. Bunların göz ardı edilmemesini istiyorum. " dedi.

Genel müdürlük binası neden Ankara'da?

K. B. İ. A. Ş'nin genel müdürlüğünün Ankarada olmasına bir anlam veremediklerini belirten Murgul Belediye başkanı Mehmet YILDIRIM, "Bu konuyla ilgili gerekli açıklamaları Ankara'ya bildirdik. genel müdürlük binasında 60 kişi çalışıyor ve K. B. İ. A. Ş' ye aylık 100 milyarlık bir maliyeti var. Bizim anlamadığımız nokta her şey Murgul ilçemiz ve Damar beldemizde ama genel müdürlük Ankarada. Biz genel müdürlüğümüz buraya istiyoruz. orada bir fonksiyonları yokken neden dürüyorlar ve buna göz yuman kim ve neden yıllardır bu konuda bir şey yapılmadı diyor. İşverenin fabrikanın zarar ettiğini, işçilerin yatarak para kazınıyorlar diye kendilerini bakana şikayet eden kişilere seslendiğini söyleyen Murgul Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım "Görsünler ki kim yatarak para kazanıyor, fabrika kurulduğu günden bu yana genel Müdürlük ankarada ve onların maaşları trilyonları buluyor. İlk başta buna çare bulunsaydı belki bu Maden Ocağı bu kadar zarar etmeyecekti. , yine Altını vurgulayarak söylüyorum. Geçen yılda zarar ettiği söylendi 32. 000 ton konsantre üretildi ve 25 trilyonluk bir satış elde edildi. Bu rakam eski ve eksik makineler rağmen elde edildi. Biz Bu fabrika elimizdeki imkanlar iyi oldukça zarar etmez hatta kara geçer diyoruz. Tamam belki son yıllarda üretimde düşüş olmuştur ama bunun sebebi cevherin olmaması anlamına gelmiyor. 2. 5 milyon tonluk 0. 8lik bir cevher var yetkililer bunu göz ardı etmesinler, bu fabrika kapanırsa bu işçilerin halini kim düşünecek merak ederim, bu insanlar geçimin ne ile sağlayacak, fabrikanın kapanması demek, yöre esnafında iflasın eşiğine gelmesi demektir. Ailelerinin geçimini bu fabrikadan sağlayan işçilerin mağdur edilmemesini istiyoruz dedi".

Artvin'deki cevheri neden Damar ilçesine getirmiyorlar.

"Fabrikanın kapanması durumunda ikinci alternatif olarak gördüğümüz nokta ise Artvin'de çıkarılacak olan cevheri neden burada işletmeyi düşünmüyorlar. başka yerlere taşınmasının anlamı ne. Burada hazır bulunan bir tesisi var yeniden trilyonluk tesis kurmanın veya milyarlarca lira harcama yaparak nakliye ile başka yerlere taşımanın gereği nedir. Artvin'den çıkarılacak olan altın ve bakırın işletilmesi için yetkililer Damar'ı alternatif olarak gösteriyoruz. Yetkililer gelip araştırma yapsınlar, etüt çalışması yaparlarsa bu konuda haklı olduğumuzu kendileri görecektir diyerek cevherin Rize'nin Çayeli ilçesine taşımaya ne gerek var dedi. İlçe hakkında bir sürü şaibelerin çıktığını söyleyen YILDIRIM, Murgul İlçesinin taban arazi olarak gösterildiğini belirterek, taban arazi yani tarıma el verişli arazi nerededir gelsinler bize de göstersinler" dedi. "Israrlarımız ve araştırmalarımızdan çıkan sonuçları ilgili yerlere ilettikten sonra bu konuda ısrar etmeyen yetkililer şimdide taban arazisi değildir diyerek işin içinde çıktılar. Murgul üzerinde oynanan oyunlara göz yummayız" diyen Mehmet Yıldırım "İlçenin en iyi bir şekilde gelişmesi için elimizden geleni yapacağız ve bunun için buradayız" diyerek sözlerini tamamladı. Yöre halkı ve esnafında görüşleri aynı. Murgul ve damar ilçesi üzerinde çok oyunlar oynanıyor ama bu konuda konuşmak istemediklerini belirten yöre halkı, bizim fabrikamıza yeni makinelerin veya yeni bir işletmenin gelmesi durumunda zarar etmesi mümkün değildir diyor. yetkililer bize yani makine vermezse biz yine bu fabrikayı çalıştıracağız. Belki kar etmez ama zararda ettirmeyeceğiz. Maden ocağından çıkarılacak 2. 5 milyon tonluk 0. 8'lik bir cevher var buda trilyonluk bir satış ediyor. Bunu göz ardı etmenin anlamı ne bazı politik oyunların oynandığını düşünüyoruz.

Yöre halkı fabrikanın kapanmasından korkuyor.

"Fabrikanın kapanması durumunda zaten Türkiye'nin en çok göç veren ilçelerinden olan Murgul'un haline şimdiden ağlamak lazım. Seçimlerde boy gösteren siyasetçilerimiz nerde" diyen yöre halkı umudunu Meclis grup Başkan vekili aynı zamanda hemşehrileri olan Faruk Çelik'e bağlamış.

Damar sinema salonunda toplanan İlçe belediye başkanları ve sendika üyeleri ve işçiler fabrikanın zarardan nasıl ve ne şekilde çıkacağını tartıştı. Önemli adımların atıldığı toplantıda bütün yöre halkının bu konudaki çabalarının henüz umutlarını yitirmediklerini gösteriyordu. "fabrika bizim tek geçim kaynağımız kapanması durumunda mahvoluruz " diyen insanların en büyük temennisi bu konunun aydınlığa kavuşması. 6 ay sonra yine aynı durunla karşılaşacaklarını belirten işçiler, "biz bir dirilip bir ölüyoruz. Fabrika ha kapandı kapanacak derken gözümüze rahat uykuda girmiyor" diyen vatandaşlar, artık çıkar yolun bulunmasını isteyerek Milletvekillerinden ve Artvinli iş adamlarından yardım istediler.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.12.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...