2.5 Milyon Hayvancılık İşletmesine Ruhsat Ve İzin Kolaylığı Sağlanıyor

03/07/2009 08:25

Hayvancılık İşletmelerine Getirilen Asgari Teknik Ve Hijyenik Şartlara Uymak Üzere Çalışma İzni Almak İçin Verilen Başvuru Süresi Ağustos'ta Doluyor. Artvin Genelinde De Çok Yaygın Olan Küçük Hayvancılık İşletmelerinin De Ruhsat Sahibi Olabilmeleri İçin Tarım Bakanlığı Yönetmelik Değişikliğine Hazırlanıyor.

Haber: Hayati Akbaş







Hayvancılık işletmelerine asgari teknik ve hijyenik şartlara uymak üzere çalışma izni almak için verilen başvuru süresi, Ağustos ayında doluyor. Ancak 2. 5 milyon hayvancılık işletmesinden sadece 900'e yakını asgari teknik ve hijyenik yani temizlik şartları sağlayarak izin alabildiği için, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, izin almayı kolaylaştırmak üzere yönetmelik değişikliğine gidiyor.

Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'nın çeşitli kurumlara görüş sormak için gönderdiği yeni Yönetmelik Taslağı'na göre; yapılacak değişiklik ile 20'den az büyükbaş, 100'den az küçükbaş hayvan bulunan hayvancılık işletmeleri "Dördüncü Sınıf İşletme" olarak nitelendirilecek.

Bunlara, asgari teknik ve hijyenik şartları taşımaları şartı ile Bakanlık il ve ilçe müdürlükleri tarafından çalışma izni verilebilecek. Halen 2, 5 milyon hayvancılık işletmesinin yüzde 90'ından fazlasında 20'den daha az büyükbaş hayvan olduğu dikkate alınırsa, yönetmeliğe göre, Türkiye'de ticari amaçlı hayvancılık işletmesi yok denecek kadar az sayıda bulunuyor.

Yönetmelik uyarınca, 20'den fazla büyük baş hayvan bulunduran işletmeler, mülki idare amirliklerinden çalışma izni alacaklar.

İŞLETMELERİN MEVZUATTAN HABERİ BİLE OLMUYOR

Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uyumu da hedefleyen, asgari teknik, sağlık ve hijyenik şartlara uygun olarak ekonomik büyüklükteki hayvancılık işletmelerinin yaygınlaştırılmasını, hayvan sağlığı, hayvan refahı ve halk sağlığının korunarak hayvansal gıda güvenliğini sağlamak amacıyla, 9 Ağustos 2006'da bir yönetmelik çıkartmıştı. Hayvancılık İşletmelerinin Çalışma, Denetleme Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelikte yer alan geçici madde ile kurulu hayvancılık işletmelerine, izin alma işlemlerini tamamlamaları için 5 yıl, izin almak üzere başvurmak üzere de 3 yıl süre verilmişti.

Domuz işletmelerinin ise bir yıl içinde başvurarak izin almaları gerekiyordu. Hayvancılık işletmelerinin izin almak üzere başvuru süresi, bu yıl 9 Ağustos'ta doluyor.

Türkiye'deki 2, 5 milyon hayvancılık işletmesinin çok büyük bir çoğunluğu, şimdiye kadar izin almak için hala başvurmadı. Başvurup da izin alan işletme sayısı ise binin altında. Şimdiye kadar 554 büyük ve küçükbaş, 207 kanatlı işletmesine, asgari teknik ve hijyenik şartları taşıdığı için izin verildi.

Türkiye'deki hayvancılık işletmelerinin yüzde 85'inde bir ile 5 baş hayvan bulunduğu dikkate alınırsa, bu işletmelerinin büyük çoğunluğunun izin uygulamasından haberi yok ve başvuruda bulunmadı. Başvuruda bulunsalar bile çoğu evlerin altında veya evlere bitişik bulunan bu işletmelerin asgari teknik ve hijyenik şartları sağlayarak izin ve ruhsat alması mümkün görünmüyor. İşte bu yüzden; Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, hayvancılık işletmelerinin belli bir asgari teknik ve hijyenik seviyeyle getirilerek çalışma izni almalarını kolaylaştırmak üzere, harekete geçti. Türkiye'deki milyonlarca işletmenin teknik ve hijyenik şartları sağlayamaması nedeniyle, ruhsat ve izin almayı kolaylaştıracak şekilde, yönetmelikte yapılması öngörülen değişiklikler, taslak şeklinde ilgililerin görüşüne açıldı. Amacı, asgari hayvan refahını sağlamak olan yönetmelik değişikliği taslağı uyarınca, asgari hayvan ve çevre sağlığı şartlarını yerine getiren işletmelere çalışma izni verilecek.

Taslakta, mevcut işletmelere izin almak üzere bir yıl daha süre veriliyor, ayrıca, başvuran işletmelerin de 3 yıl içinde izin işlemlerini tamamlaması öngörülüyor. Yani izin işlemlerini tamamlamak için verilen süre de 1 yıl uzatılmış olacak. Ancak domuz işletmelerinin 6 ay içerisinde müracaat ederek izin alması gerekiyor. Gerçek ve tüzel kişilere ait hayvancılık işletmelerinin çalışma ve denetleme esaslarını düzenleyen yönetmelik taslağı ile hayvancılık işletmeleri, barındırdıkları hayvan sayısına ve kapasitelerine göre, 4 gruba ayrıldı.

Bir üretim periyodunda 60 bin adet ve üzeri tavuk, 85 bin adet ve üzeri piliç veya eş değeri diğer kanatlı yetiştirme kapasiteli tesisler, 30 kg ve üzeri 3 bin baş ve üzeri domuz besi çiftlikleri ve 900 baş ve üzeri dişi domuz üretim çiftlikleri, "birinci sınıf hayvancılık işletmeleri" olarak tanımlanıyor.

Yeni yönetmelik ile Türkiye'deki mevcut hayvancılık işletmelerinin durumu nedeniyle, işletmelerin neredeyse yüzde 90'ı "dördüncü sınıf" kapsamına girmiş olacak. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf hayvancılık işletmeleri, asgari teknik ve hijyenik şartlara uymaları şartıyla mülki idari amirliklerinden, dördüncü sınıf (ticari amaçlı olmayan) hayvancılık işletmeleri ise asgari teknik ve hijyenik şartları sağlamaları şartıyla tarım il-ilçe müdürlüklerinden çalışma izni alacak.

Yeni kurulacak işletmelerden yer seçim raporu istenmesi uygulamasında da vazgeçiliyor. Sadece birinci sınıf hayvancılık işletmelerinden ÇED olumlu belgesi ve raporu istenecek. İzin için başvuran işletmelerin, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alması gerekiyor. Hayvancılık işletmelerinde kayıt sisteminin geliştirilmesine yönelik daha önceki yönetmelikte yer alan hükümler bu yönetmelik taslağında da korunuyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...