Artvin'de Değişik Bir Sanat Konferansı Düzenlendi

04/06/2009 18:53

Açü' De Japonya Ve Japon Bahçe Sanatı Konferansı Yapıldı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) bünyesinde "Japonya ve Japon Bahçe Sanatı" konulu konferans düzenlendi. Konferansı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Var verdi. Konferansa Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Artvin Çevre ve Orman İl Müdürü Etem Boz, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, çok sayıda Orman Fakültesi Peyzaj Bölümü öğrencisi katıldılar.

Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan etkinlik için Doç. Dr. Mustafa Var, sabaha karşı saat 4. 00 sularında Artvin'e giriş yaptı. Doç. Var'ın geldiği aracın yolda küçük çaplı bir de kaza geçirdiği ve ikinci bir araçla Artvin'e getirildiği bilgisi de, Dekan Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker tarafından verildi. Prof. Türker, konferans sonunda Doç. Var'a bir de şereflik takdim etti.

Doç. Dr. Mustafa Var, konferansa Japonya'daki doktora öğrenimi sırasında yaşadıklarını anlatarak başladı. Doç. Var, Japon Bahçe Sanatı'nı Japonya kültürü ile birleştirerek anlattığı konferansında özetle şu konulara değindi: "Japonlarla Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde güzel bir ilişki kurulmuş ve bu hala da devam ediyor. Japonya ne kadar çok modern gözükse de geleneklerine de çok bağlı bir ülke. Japonya coğrafi olarak dağlık bir yer ve ovalarında da yerleşim yerleri bulunuyor. Japonya adalardan olduğu kadar volkanlardan da oluşuyor. Bunlar 125 civarındadır. Bazısı aktivitesini yitirmiş birkaç tanesi aktiftir. Bu volkanik alanların içinde çok güzel sıcak su kaynakları bulunuyor.

Japonya'da büyük gökdelenlere rastlamanız pek mümkün değil. Bunlar çoğunlukla Tokyo'dadır. Türkiye herkesçe bir cennet kabul edilir ama coğrafi olarak Japonya'da bir cennettir. Doğal bitki örtüsünün farklılığından dolayı renklenmeler çok güzel oluyor.

Japonya'nın bir başka önemli özelliği de yüzde 99'u okuyor. Çarşıda, metro da ya da park ta gördüğünüz herkes bir şeyler okuyor.

Japonya'da 99-100 civarında devlet üniversitesi var. Ama daha fazla özel üniversite bulunuyor. 512 tane özel üniversitesi var.

Japonya'da hayvanlardan korunmak için ya da mülkünü korumak için kesinlikle dikenli tel bulunmuyor ya da hiçbir tel bulunmuyor. Ayrıca Japonya'da kimse de imza atmıyor, herkesin bir mührü var herkes kendi mührünü kullanıyor.

JAPONA PARA, SİYASET, DİN SORULMAZ…

Japonya'yı bu kadar ileri götüren şey ise Araştırma geliştirmeye çok büyük önem vermeleri oluşturuyor. Japonya'da en büyük harcama araştırma geliştirmeye yapılıyor. 2002'de kişi başına milli gelir 31 bin 300 dolar civarındaydı. Şimdilerde de bu çok fazla değişmedi.

Japonya'da her alanda sadelik üstündür. Bahçede, konutta, giyimde ve işyerlerinde de bu böyledir. Özel günlerinde giydikleri Kimono özel bir kıyafettir ve çok pahalıdır. Bir Japon'a para, siyaset ve din sorulmaz.

Japonların sinirleri sanki alınmış gibidir. Senin kabahatli olduğun bir durumda bile o senden önce özür diler. Japonlar çevrecidir, bu doğru ama ormanlarını kesmemelerinin asıl sebebi işçiliğin pahalı olmasıdır. Kestikleri ormanlar da işledikleri orman ürünlerinde de çok büyük zaiyat oluyor. Kesilen ağacın yüzde 50'si atılıyor. Japon bahçelerinin alt yapısının asıl kökeni de Japon din adamlarından geliyor. Japon bahçelerinin en önemli unsuru çay seremonisidir. Japonya için en önemli şey çiçektir. Japon bahçelerinin detayına inersek çok renkli ve çok yeşil olduğunu görürüz. Bahçe sanatının çok gelişmiş olmasının sebebi bu bilincin anaokulundan itibaren verilmesidir. Japonya'da kirazın olmadığı bir kent hemen hemen yok gibidir.

İlk Japon bahçesi bir göl ve gölün ortasındaki bir adacıktan oluşuyordu. Böyle ortaya çıkmıştır. Japon bahçesinde çim olayı yoktur. Bundan dolayı çimden ziyade bahçe yosunu yaygındır.

Japon bahçelerinde doğayı taklit etme vardır. Doğadan kopuk olan bir Japon bahçesi düşünülemez. Japon bahçesi görsel olarak yapılan ve düşünülen bir yerdir. İçinde oturulmaz, yenilmez ve içilmez. Evden oturarak uzaktan izlenir.

Japon bahçesi sembolizm ağırlıklıdır ve belli bir felsefesi vardır. Japon bahçesi kolay bir olay değildir. Japon bahçesinde Turna Kuşu'nun önemi çok büyüktür. Kutsal sayılır. Aynı şekilde sazan balığı da Japon bahçeleri için önemlidir. "

DOÇ. DR. MUSTAFA VAR KİMDİR?

Doç. Dr. Mustafa Var, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyeliği yapıyor. Yüksek Lisansını, Rekreasyon Planlama, Doktorasını Kuzey Doğu Karadeniz Doğal Odunsu Taksonları üzerine yaptı. İlgi alanları Süs Bitkileri, Bazı Odunsu Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, Ilıman Bambular, Doğal Odunsu Taksonlarımızın Form özellikleri ve Bazı Bitkilerin Tuza Dayanıklılığı üzerine yoğunlaşıyor. Doktora sonrası, 1995'ten 2002 yılına kadar Japonya Okayama Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulamalı Ekoloji Laboratuarında çalıştı. Japon Hükümeti- Monbusho Bursu ile 4, 5 yıl doktora sonrası araştırmalarda bulundu.

Doç. Var aynı zamanda KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor. Bunun öncesinde de aynı üniversitede Bitki Materyali ve Yetiştirme Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde bulundu. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliğini de sürdürüyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.06.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...