Artvin'de Berta Köprüsü'nü Kurtarma Çağrısı Yapıldı..!

21/04/2009 11:11

Bertalılar Da Birçok Platformda Tarihi Berta Köprü'nün Kurtarılması Ya Da En Azından Sökülerek Başka Bir Yere Taşınmasını İstiyorlar. Bertalılar Da Bu Konuda Bir De Çağrı Metni Yayımladılar. "Barajlar Nedeni İle Sular Altında Kalacak Olan Tarihi Berta Köprüsü Konusunda Ne Yapıyoruz Hiç Düşünen Oldu Mu" Şeklinde Bir Soru Yöneltiliyor.


Haber: Hayati Akbaş







Artvinlilerin ve sicil toplum kuruluşlarının bir kısmı Artvin'in barajlar şehri olmasına karşı çıkıyor. Ama isteyelim ya da istemeyelim Artvin barajlar şehri olmayı sürdürüyor. Çünkü ülkemizin yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına ihtiyacı bulunuyor. Bunun en iyi yolu da birincisi rüzgâr, ikincisi güneş ve üçüncüsü de akarsular.

Ancak birçok baraj şantiyesiyle birlikte köylerin ya da kasabaların tarihleri de anıları da mezarlıkları da sular altında kalıyor. Bunlardan bir tanesi de tarihi Berta Köprüsü olacak gibi gözüküyor.

Bertalılar da birçok platformda köprülerinin kurtarılması ya da en azından sökülerek başka bir yere taşınmasını istiyor. Bertalılar da bu yüzden bir çağrı yayımladılar. Çağrı metninin başında, "Yapılan barajlara karşı çıktığımız sakın akla gelmesin. Barajlar nedeni ile sular altında kalacak olan tarihi Berta köprüsü konusunda ne yapıyoruz hiç düşünen oldu mu" şeklinde bir soru yöneltiliyor.

KÖPRÜ HAKKINDA BİLİNENLER…

Tarihi Berta Köprüsü'nü Artvin Ansiklopedisi'nde Yrd. Doç. Dr. Osman Aytekin şöyle kaleme almış: "Kitabesi bulunmayan köprünün kesin olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak 1973 Artvin İl Yıllığında köprünün, 1878'de gerçekleşen Artvin'in Ruslara terk edilmesinden önce, stratejik önemine binaen Osmanlılar tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Önemli bir onarım geçirmeden günümüze sağlam olarak ulaşan yapı, 1980'li yıllarda hemen yakınına yapılan yeni köprüyle eski önemini kaybetmiştir. Yapı üzerinde veya kayıtlara geçen herhangi bir kitabesi bulunmamaktadır.

Köprü, Artvin-Şavşat karayolunun 21. kilometresinde olmak üzere, Çoruh Irmağı'nı besleyen Berta Suyu'nun üzerinde, Güneydoğu-Kuzeybatı istikametinde kurulmuştur. Uzunluğu 64. 20 metre, genişliği ortalama olarak 5 metre ve yaklaşık 7. 30 metre yüksekliğinde olup, üç gözlü ve düz yollu köprüler grubuna girmektedir. 0. 50 metre yüksekliğinde ve 0. 55 metre genişliğinde taştan korkuluğu bulunmaktadır. Yuvarlak kemerlerle vurgulanan gözlerin her biri 9. 15 metre genişliğe ve 3. 30 metre yüksekliğe sahiptir. Herhangi bir süslemesi bulunmayan yapının tüm yüzeyi düzgün taşlarla kaplanmıştır. "

BU İHTİŞAMLI ESER BU ŞAHESER YOK OLMAMALI…

Tarihi Berta Köprüsü hakkında bu ansiklopedik bilgiyi verdikten sonra, Bertalıların köprüyü kurtarmak için kaleme aldıkları çağrı metnini özetle aktarıyoruz: "Bu tarihi mirası suların altında mı bırakacağız? Burada amaç sular altında kalan tarihi mirasımızı kurtarıp başka bir yerde insanların hizmetine sunmaktır. Kısaca yapılan güzel işlerin yanı sıra tarihi değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini söylemek istiyoruz. Tarihi Berta köprüsünü kurtarmak adına derhal elimizden ne geliyorsa yapmalı ve gerekli makamlarla irtibata geçmeliyiz. Bu bağlamda İstanbul'daki Bertalılar Derneği'nin Berta köprüsünü sular altından kurtarmak için çalışmalar başlattığını biliyoruz.

Bu çalışmalara Berta'yı temsil eden tüm sivil kuruluşlarının da katılıp destek vermesini diliyoruz. Başta köy muhtarı olmak üzere İstanbul, Artvin ve Bursa Bertalılar Dernek Başkanları bu konuda bir araya gelip, ortak karar alıp gerekli makamlarla irtibata geçip derhal çalışma başlatmalıdırlar. Berta ismini tüm Artvin tanıyorsa, bu köprüye Berta köprüsü denmesindendir. Köyümüzün ismini temsil eden bu köprüyü Berta sınırları içinde bir yere nakledilmesi için tüm çabamızla mücadele etmeliyiz. Gerçi İstanbul Bertalılar Derneği bu konuda çalışma başlatmışsa da, tek başına yetersiz kalacağından herkesin bu çalışmaya destek vermesini bekliyoruz. Bu köprü sadece Berta'nın değil tüm Artvin ve Türkiye'nin tarihi mirasıdır. Ayrıca bu konuda bir imza kampanyası başlatmayı düşünüyoruz bu kampanyaya herkesin destek vermesini diliyoruz. Lütfen bu tarihi mirasa sahip çıkalım. "

Öte yandan, çağrı metninde, Berta Köprüsü'nü sular altından kurtarmak için canı gönülden mücadele eden, bu konuda bir çok makamlarla irtibata geçen Şavşatlı Zeki Kurt'a da teşekkür ediliyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.04.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.