Modernize Edilen Sarp Sınır Kapısı Hizmete Açıldı

05/03/2009 19:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''bu Sanal Kapı, Sadece Bir Formalite Kapısı Haline Gelmeli Ve Buradan Rahatlıkla Halklarımız Geçişlerini Yapabilmelidir'' Dedi.


Haber: Bayram Sarayoğlu







Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yap-işlet-devret modeli ile modernize edilen Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin konuşmasına, Türkçe olarak Başbakan Erdoğan'ı selamlayarak başlaması, törene katılanların alkışlarıyla karşılandı. Saakaşvili, bir bölümünü Türkçe yaptığı konuşmasında ''bugün güneş bizi ve sınırımızı aydınlattı, kapılarımız arasında bir sınır yoktur'' dedi.

Saakaşvili yine Türkçe olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, sadece Gürcistan için değil, bölge için başarılı ve çok büyük bir devlet adamı olduğunu söyledi.

Bugünün tarihi bir gün olduğunu, 5 yıl önce Başbakan Erdoğan Sarp sınır kapısına geldiğinde, Sarp'ı dostluk kapısı yapma konusunda bir model oluşturmayı kararlaştırdıklarını anımsattı.

Sarp sınır kapısının bugün iki ülke halkı arasında dostluğun simgesi haline geldiğini ifade eden Saakaşvili, politikacıların, sözlerini çok ender tuttuklarını ancak, Başbakan Erdoğan'ın sözünü tutan ender devlet adamlarından olduğunu söyledi.

Konuşmasında sık sık Erdoğan'a ''kardeşim'' diye hitap eden Saakaşvili, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine ilişkin verilen sözlerin yerine getirildiğini anlattı.

Türkiye ile Gürcistan arasında ortak bir havaalanı oluşturulmasını önceki görüşmelerde dile getirdiklerini ifade eden Saakaşvili, şimdi bir havaalanının mevcut olduğunu kaydetti.

Batum'un artık Karadeniz üzerinde çok önemli bir role soyunmak üzere olduğuna işaret eden Saakaşvili, Batum'un 5 yıl önce yerle bir halde olduğunu, o günden şimdiye, büyük ilerlemeler sağlandığına dikkati çekti.

''BATUM HİLTON'U TÜRKLER İNŞA EDİYOR''

Batum'un en güzel otellerinden olacak Batum Hilton'un Türk müteahhitler tarafından inşa edildiğine işaret eden Saakaşvili, Batum'da Türk şoförlerin de çalıştığını, Gürcistan sınır kapısında artık rüşvet hikayeleri yerine başarı hikayelerinin anlatıldığını, bundan da gurur duyduklarını anlattı.

Başbakan Erdoğan'ın, bir Türk vatandaşının Gürcistan sınırında yaşadığı bir sorunla ilgili kendisini telefonla aradığını ve bu duruma ilişkin gelişmeleri de anlatan Saakaşvili, bu durumun sorunları bertaraf etme konusundaki adanmışlığı ifade ettiğini belirtti. Türkiye ile Gürcistan arasında bir tren yolu inşaatının bulunduğunu anımsatan Saakaşvili, bunun önemine değinirken, havaalanları ve limanların kapasitelerini artırdıklarını kaydetti.

''BU SINIRIN VARLIĞINI KİMSE FARK ETMEYECEK''

Konuşmasında Sarp Sınır kapısına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Saakaşvili, Sarp'ta oluşturdukları modelin örnek bir model olduğunu ve burada ortak bir yönetim tesis edileceğini ve bürokratik engellerin bulunmayacağını söyledi.

Saakaşvili, ''Bu sınır kapısı hiçbir vatandaşın varlığını fark etmeyeceği bir sınır kapısı olacak, Fransa ve İsviçre arasındaki sınır kapısı gibi. . . Kimse bunun sınır kapısı olduğunu fark etmeyecek'' dedi. Sarp sınır kapısının insanların hayatını kolaylaştıracağını ifade eden Saakaşvili, aynı zamanda kapının Türk tarafının Gürcistan'daki faaliyetleri de güçlendireceğini belirtti.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI YAZICI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da konuşmasında, gümrük kapılarının sadece gümrük işlemleri ve pasaport kontrollerinin yapıldığı mekanlar olmadığını, komşu ülkelerle dostluğun pekiştirildiği arenalar olduğunu söyledi.

''Umut ediyorum, dostluğumuz ve ticaretimiz daha da artacaktır'' diyen Yazıcı, ticaret erbabının ticaret yaparken iki unsura önem verdiğini, bunlardan birinin maliyet, diğerinin ise güvenlik olduğunu kaydetti.

Yazıcı, sınır kapıları modernize ederek ticaret erbabının maliyetlerini düşürerek güven içinde ürünlerini tüketicilere ulaştırmanın zeminini hesapladıklarına vurgu yaptı. Gümrüklerdeki uygulamaları, formaliteleri basitleştirip sadeleştirerek, modernize ettiklerine işaret eden Yazıcı, bunları da komşularla paylaştıklarını belirtti.

Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız ise gümrüklerdeki hızın ticaret erbabı için maliyeti azaltıcı bir etkisi olduğunu belirterek, bundan dolayı herkesin hızlı işleyen gümrükleri tercih ettiğini söyledi. Hem DTÖ, hem Dünya Gümrük Örgütünün gümrük işlerinin hızlanması için bazı tedbirler aldığına işaret eden Zararsız, bunda kazananın ise işleri kolaylaştıran ülkeler ve bölgeler olduğunu belirtti. Zararsız, konuşmasında, 2008'de gümrük idaresi tarafından Antalya'da gerçekleştirilen İpekyolu Platformuna ilişkin gelişmeleri de aktardı.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, gümrük kapılarının ülkelerin itibarını ve gücünü yansıttıklarını, ülkeye girişte ilk intibanın gümrük kapılarında edinildiğini söyledi.

TOBB olarak yapımını tamamladıkları 5 gümrük kapısına, modern, hızlı, konforlu tesisler kazandırıldığını, hizmeti sunan ve hizmeti alanın memnuniyetinin en üst düzeye çıkarıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, hizmet kapasiteleri yaklaşık 4 katına çıkarılan bu kapılarda, Türkiye'nin imajını zedeleyecek hiçbir aksaklık kalmadığını belirtti.

Bugüne kadar bu yatırımları gerçekleştirmek için 185 milyon dolar harcadıklarını, bunu yaparken devletin kasasından bir kuruş çıkmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, başlangıçtan bugüne kadar, kapılardan devlete, 25 milyon liradan fazla vergi geliri sağladıklarını kaydetti.

Gümrük kapılarındaki ortalama bekleme süresinin 30 dakikadan 10 dakikaya indirildiğine, araç kapasitesinin 4 milyondan 14 milyona çıkarıldığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bu başarının Türk kamu yönetimi ile özel sektörünün doğru projelerde bir araya geldiklerinde neleri başarabileceklerinin hikayesi olduğuna dikkati çekti.

Hisarcıklıoğlu, modernizasyon kapsamında Sarp gümrük kapısı için yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım yapıldığını, modernizasyondan önce gümrük kapısında yıllık toplam 180 bin civarında araç ve 1, 3 milyon yolcuya hizmet verilirken, modernizasyonun tamamlanmasıyla birlikte 750 bin araç ve 4 milyon yolcuya hizmet verilebilir hale gelindiğini söyledi.

Batum havalimanının her iki ülkeye hizmet verebilir konuma getirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Sarp'ta sınırın bir tarafının modernize edilmesinin yeterli olmadığını, modernizasyon projesinin sınırın Gürcistan tarafını da içine alacak şekilde genişletilmesini istedi. Hisarcıklıoğlu, ''ama daha da önemlisi ortak sınır kapısı modelini uygulamalıyız'' dedi.

TOBB Başkanı, Gürcistan ile Azerbaycan arasındaki gümrük kapısının modernize edilmesi işine de talip olduklarını bildirdi. Dünyanın en büyük üretim ve ihracat merkezine dönüşmekte olan Çin'in, üretim tesislerini ülkenin doğusuna doğru yaymaya çalıştığını, bu durumun Çin ile Avrupa arasında yeni ulaşım rotalarının doğmasına yol açacağını belirten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

''Bu rotalardan biri de tarihi İpekyolunun yeniden canlandırılmasını sağlayabilir. Ama bunu sağlayabilmek için yapılması gerekenler var. Bunların başında da, sınır geçişlerinde standardın sağlanarak gümrük işlemlerinin hızlı ve daha az maliyetle yapılması gelmektedir. Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye arasında bunu sağlarsak, Çin ile Avrupa'yı birleştiren güzergah biz oluruz, bunun getirisi de bizlerin olur. ''

Erdoğan, modernize edilen Sarp Gümrük Kapısı Tesisleri açılış töreninde yaptığı konuşmaya, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Gürcü yetkililere teşekkür ederek başladı.

Her iki ülkenin vatandaşları ve iki ülke için büyük bir anlam ifade eden böyle bir törende bir arada olmanın kendisini duygulandırdığını belirten Erdoğan, şunları söyledi: ''Halklarımızı 70 yıl birbirinden ayıran sınır, Gürcistan'ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra insanlarımızın kucaklaştığı bir hasret ve dostluk köprüsüne kavuştu. Artık bu sanal kapı, sadece bir formalite kapısı haline gelmeli ve buradan rahatlıkla halklarımız geçişlerini yapabilmelidir. Bürokratik engelleri de bütün bürokratlarımız karşılıklı olarak süratle gidermeli ve bu sıkıntıları da aşmalıyız. Beş yıl kadar önce değerli dostumla Batum'u ve buraları gezdiğimizde bunları konuşmuştuk. Şimdi Türkiye tarafının bugün açılışını yapıyoruz. Az önce Sayın Cumhurbaşkanı ile bunu konuştuğumda 'Hemen öğleden sonra başlayabiliriz, bizim tarafa da' dediler. TOBB, bu işe hazırsa ki 'ben hazırım' dedi, hazırsa öğleden sonra hemen anlaşma yapılıp bu işe süratle başlanabilir. Dolayısıyla burada kurulacak bir müşterek sistemle de bu adımlar atılır ve bir an önce artık bu sanal kapı, bizler için doğal hale gelmiş olur. ''

Başbakan Erdoğan, o tarihten bu yana iki ülke arasındaki dostluk bağlarının her geçen gün arttığını vurgulayarak, dış ticarette gelinen noktanın gayet iyi bir yerde olduğunu ifade etti. Gürcistan'ın en sıkıntılı anında Türkiye'nin devamlı yanında olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu: ''Bundan sonra da Gürcistan'ın yanında olmaya devam edeceğiz. Şunu çok açık ve net ifade etmek istiyorum, bizler aslında akrabalık bağlarıyla da birbirine bağlı iki ülke konumundayız. Bu bağlar, tabii ki aramızdaki her türlü ilişkiyi artırıyor. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel anlamda artırıyor. Bunların bundan sonraki süreçte de artacağını görüyorum, inanıyorum. Daha kısa bir süre önce, dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanım Kürşad Tüzmen Bey geniş bir ticari ekiple Gürcistan'daydı. Buralarda çeşitli görüşmeler yapıldı, anlaşmalar imzalandı ve Bakanlar Kurulu toplantımızda da bize gerekli bilgileri verdiler. Tabii tırmanan bu süreci inşallah Türk girişimcilerin, Türk müheahhit firmalarının hele hele Batum'da şu anda yapmakta olduğu oteller, yaptığı otellerle Gürcistan turizmine katkısı çok büyük olacak. Bu, halklarımızın kaynaşmasına da ayrı bir vesile teşkil edecektir. Aramızda çok önemli bağlar var. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, hepsinden öte biliyorsunuz İpek Demiryolu olayı ta Pekin'den alın, Londra'ya kadar bir bağlantıdır. Marmaray'la boğazın geçişi de şu anda bitmek üzere. 2013'te bu da bitecek. Bütün bu bağlantılar yapıldığında artık Avrupa-Asya farklı bir şekilde bu bağlantıyı sağlayacak. Herkes bunun huzurunu duyacak. Bütün bu anlayışla bizler burada toplandık, bir araya geldik. İstedik ki bu mutluluğu hep birlikte yaşayalım. Artvinli, Rizeli, Trabzonlu, Batumlu, Gürcistanlı kardeşlerimizle beraber bunu yaşayalım istedik. Şu anda bunu birlikte yaşıyoruz ve birlikte de bu açılışı yapıyoruz. ''

Erdoğan, konuşmasının ardından Saakaşvili, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'yla tesisin açılışını yaptı. Erdoğan, kurdeleyi keserken, ''Sarp Gümrük Kapısı, Türkiye ve Gürcistan'a inanıyorum ki farklı bir gümrük kapısı olacak. Dostluğumuzun pekişmesine çok daha farklı katkıları olacak ve ticaretimizin artmasında, turizmin gelişmesinde çok daha farklı katkıları olacak. Hayırlı olsun diyorum, uğurlu olsun diyorum'' dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.03.2009 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...