Trabzon, Rize Ve Artvin'in Toplam İhracatı Yüzde 7 Düştü

25/12/2008 17:39


Trabzon, Rize Ve Artvin’in Toplam İhracatı Yüzde 7 Düştü

Haber: Hayati Akbaş







Doğu Karadeniz Bölgesi'nden yapılan ihracat geriledi. Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2008 yılının ilk 10 ayında 1 milyar 49 milyon 397 bin 838 dolar ihracat gerçekleştirildi. Üç ilden gerçekleştirilen ihracat bir önceki yılın aynı dönemine oranla (2007 yılı Ocak-Ekim dönemi ihracatı 1 milyar 133 milyon 171 bin 372 dolar idi) yüzde 7 oranında düşüş yaşandı.

Bölgeden en fazla ihracat 695 milyon 325 bin 675 dolar ile tarım ürünleri, 242 milyon 34 bin 710 dolarla madencilik ürünleri ve 112 milyon 37 bin 453 dolarla sanayi ürünlerinde gerçekleştirildi. En fazla ihracat yapılan ürün sıralaması ise şöyle oluştu; fındık ve mamulleri, madencilik ürünleri ile yaş meyve sebze. Ekim ayı ihracat rakamlarında Trabzon'da yüzde 9, Rize'de yüzde 3 düşüş yaşanırken, Artvin ili ihracatı ise sabit kaldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, dünya genelinde yaşanan ABD kaynaklı küresel krizin Türk ihracatçısını da vurduğunu ve düzenli olarak artış sağlanan ihracatın ekim ayında düşüş gösterdiğini belirtti. Gürdoğan, bölgenin en önemli pazarı konumundaki Rusya Federasyonu'nun da küresel krizden ciddi bir biçimde etkilenmesi ve piyasadaki belirsizlik nedeniyle siparişlerin durduğu, bunun da bölge ihracatçısını zor duruma soktuğunu belirtti.

Küresel krizin yurtdışı piyasalarda daralmaya neden olduğunu kaydeden Gürdoğan, "Bu daralmanın bir sonucu olarak ürünleri ellerinde kalan zor durumdaki ihracatçılara destek olunmalı. Teminat sorunu hazine tarafından karşılanmış veya yüzde 100 Kredi Garanti Fonu tarafından üstlenilmiş uzun vadeli düşük faizli kredi imkânlarının tanınması, Eximbank kaynaklarının bütçeden ve diğer kaynaklardan sağlanacak finansmanlar çerçevesinde optimum seviyede arttırılması, faiz indirimi ve taksitlendirme gibi makul ödeme kolaylıklarının sağlanması gerekmektedir. Bununla birlikte ihracatçılarımıza yerli hammadde ve ara malı kullanımlarında dünya fiyatlarından ürün teminini sağlayacak ve yerli malı kullanımını teşvik edecek sistemin ivedilikle tesis edilmesi, hammadde ve girdi fiyatlarına zam yapılmayarak üretimin teşvik edilmesi gerekmektedir. " dedi.

Gürdoğan, Türkiye'nin krizden etkilenmemesi ve krizin fırsata döndürülebilmesi için üretimin koşulsuz desteklenmesi, üretici ve sanayicinin rakiplerinden daha düşük fiyattan girdi kullanmasını sağlayacak sistemin tesis edilmesi gerektiğini savundu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.12.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Türk Ormancılığı Artvin’de Değerlen...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Bayraktutan’ın Nisan Ayında Boş Geç...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Ziraat Odalarından Hükümete Ortak Ç...