Doğu Karadeniz İhracatında %18 Artış Sağlandı.

12/09/2008 14:59

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon, Rize Ve Artvin İllerinden 2008 Yılının İlk 8 Ayında 819 Milyon 117 Bin 180 Dolar İhracat Gerçekleşti. Bu Yılın İlk 8 Ayındaki (ocak-ağustos) İhracat Rakamında Bir Önceki Yılın Aynı Dönemine Oranla Yüzde 16'lık Artış Yaşandı.


Haber: Hayati Akbaş







Trabzon 541 milyon 636 bin 892 Dolarlık tutarla en fazla ihracatı gerçekleştirirken, Rize 236 milyon 824 bin 232 Dolar, Artvin ise 40 milyon 656 bin 057 Dolarlık ihracat yaptı. Bu rakamları göre, bir önceki yılın aynı dönemine oranla ihracat rakamlarında; Trabzon'da yüzde 23, Artvin'de yüzde 15, Rize'de de yüzde 2'lik artış sağlandı.

En fazla ihracat gerçekleştiren sektörler; 521 milyon 781 bin 326 Dolarla tarım ürünleri, 205 milyon 854 bin 128 Dolarla madencilik ürünleri ve 91 milyon 481 bin 725 Dolarla da sanayi ürünleri oldu. Ayrıca, Trabzon, Rize ve Artvin illerinden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında ise; 298 milyon 875 bin 670 dolarla fındık ve mamulleri birinci, 205 milyon 854 bin 128 dolarla madencilik ürünleri ikinci, 175 milyon 890 bin 331 dolarlık tutarla da yaş meyve sebze ürünleri üçüncü sırayı aldı. Bölgeden 2008 yılının ilk 8 ayında 74 değişik ülkeye ihracat yapıldı. En çok ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla; Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu.

GÜRDOĞAN "RUSYA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI YAPILMALI"

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya ile ivedilikle karşılıklı ticareti kolaylaştırıcı serbest ticaret anlaşması tesis edilmesi gerektiğini söyledi.

Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatının en önemli pazarı konumundaki Rusya Federasyonu'nun önemini koruduğuna dikkat çeken Gürdoğan, Rusya Federasyonu ve Kafkasya coğrafyasına gereken önem verilerek bu pazarların kalıcı olmasının sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. Rusya ile ticari ilişkileri üst noktalara taşıyacak politikaların geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Gürdoğan, "Tarife dışı engellerin ortadan kaldırılması amacıyla Rusya ile ivedilikle karşılıklı ticareti kolaylaştırıcı serbest ticaret anlaşması tesis edilmeli. Diyalog sürecinin masa başı müzakerelerle çözüme kavuşturulması, bölge barışının tesisi gibi potansiyellerin de ülke menfaatlerimiz doğrultusunda kullanılmasını sağlayacaktır. " dedi.

Gürdoğan, Rusya'ya yaptırım uygulama konusunda çaba sarf eden batı, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin en büyük ticaretini Rusya ile yürüttüğünü ve bu gergin ortamda dahi dış ticaretlerinde hiçbir aksama yaşanmadığının altını çizdi. Türkiye'nin de siyasetle ticareti bir birinden ayıran politikalar üretmesinin şart olduğunu kaydeden Gürdoğan, Doğu Karadeniz ekonomisinin can damarı olan Rusya ve hinterlandı ülkelere yönelik kalıcı politikaların üretilmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.09.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Bölge Odaları Samsun-sarp Demiryolu...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Türk Ormancılığı Artvin’de Değerlen...
 » Hopa’da Öğretmenler İş Bıraktı...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Bayraktutan’ın Nisan Ayında Boş Geç...
 » Bayraktutan Borçka’nın Sorunlarını...
 » Hopa’da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı...
 » Ziraat Odalarından Hükümete Ortak Ç...