Trabzon’un Gündemi Bölge İçin Önem Arzeden Yatırım Adası

28/08/2023 00:01


Trabzon’un Gündemi Bölge İçin Önem Arzeden Yatırım Adası

Haber: Hayati Akbaş







Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon'un geleceği için önemli bir proje olarak hayata geçirmeyi planladıkları Yatırım Adası Endüstri Bölgesi projesinin son olarak yatırılacak 580 bin liralık harcın ödenmesinin ardından dolgu yapılabilecek aşamaya geldiğini ifade ederek, "Ancak bu maliyetleri bizim karşılamamız olanaksız. İlk 61 kamyonluk dolguyu sembolik olarak biz dökeceğiz. Devletimizden, Cumhurbaşkanımızın onayladığı bu projenin dolgusunun yapılmasını bekliyoruz" dedi.

10 AYLIK GÖREV SÜRESİYLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kasım 2022'de göreve başladıklarını ve aradan 10 ay geçtiğini ifade eden Çelebi, "Ancak deprem ve seçim nedeniyle basın mensuplarımızla ancak şimdi bir toplantı yapabiliyoruz. 10 aylık sürede yaptığımız icraatlarla ilgili bilgi vereceğiz" ifadesini kullandı. TTSO'nun İstanbul'dan 2 yıl sonra 1884 yılında kurulan Türkiye'nin en eski odalarından biri olduğunu hatırlatan Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçmişiyle, ticaretiyle, sanayisiyle, sosyal yapısıyla, ülkesine katkı sağlayan, bölgenin lokomotifi olan bir şehri Trabzon. Ticarette ve sanayide böyle bir geçmişi olan Trabzon'un şu anki konumuna baktığımız zaman hakikaten geçmişimize yakışır bir durumda değiliz. Hem ticaret hem sanayi olarak maalesef istediğimiz seviyeye gelememişiz. Trabzon; Türkiye bir ileri gidiyorsa, 2 - 3 ileri giden bir il olmalıdır. Trabzon'un potansiyeli olduğunu hepimiz biliyoruz. Geçmişten aldığı bu tecrübeyle de yapabileceği birçok proje var. "

"SAĞLIK TURİZMİYLE İLGİLİ YOĞUN ÇALIŞMANIN MEYVELERİNİ ALMAYA BAŞLADIK"

Başkan Çelebi, göreve gelir gelmez Trabzon'un şu andaki lokomotifi olan turizm konusunda çalışmalar yapmaya başladıklarını, alternatif turizm yaratmak için proje ürettiklerini belirterek, "Sağlık turizmiyle ilgili çalışmalar yaptık. Yurt dışındaki acentelerle temas kurup buraya getirdik ve çalışmaları başlattık. Meyvelerini almaya da başladık. Özellikle zaten Gürcistan büyük bir potansiyeldi, Azerbaycan bölgesinden de şehrimize sağlık turizmi için gelen hastalarımız başladı. Bu bölgeleri artıracağız, çalışmalarımızı daha da ilerleteceğiz. Biliyorsunuz Trabzon yatak sayısı olarak Karadeniz illerinden daha çok yatak sayısına sahip olan bir ilimiz. Bu vesileyle turizm çok ön planda. Yatak sayısının çok olması dolayısıyla üç aylık sürecin haricinde otellerimiz, pansiyonlarımız ve diğer konaklama merkezlerimiz boş kalıyor. Bunu değerlendirmek için alternatif turizme yöneldik" dedi.

"TURİZMDE KAYIT DIŞI İŞLETMELER VE KOMİSYONCULARLA ETKİN MÜCADELE GEREKİYOR"

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, turizmin geçen seneden daha verimsiz geçtiğini ifade ederek, "Konaklama sayılarımız yüzde 70'lere kadar düştü. Gelen turist sayısının daha çok olmasına rağmen kayıt dışı tesislerden kaynaklanan bir durum. Birçok kayıt dışı tesis var, bunlarla ilgili çalışmalar da yapılıyor. Son zamanlarda da maalesef turistlere yüksek ve fahiş fiyatlar ile satış yapan kişiler var. Gerçek işletmeler, işverenler mağdur oluyor. Ruhsatlı ve kayıtlı otellerimizin dolduğunu düşünmüyorum. Vur kaç zihniyetinde olan belli kesimler var. Bunların peşine düşülmesi gerekiyor. Bunlar daha çok fahiş fiyatlarla satış yapıyor. Aradaki komisyoncular var onlar inanılmaz rakamlar alıyorlar. Bir işletmenin kazanmadığını bu kişiler tek başına kazanıyor. Bunların önlenmesi gerekiyor. Tabi ki Ticaret ve Sanayi Odası bu konularla ilgili çalışmalar yapıyor. Yerel yönetimlerin ve devletin kurumlarının denetimleri yapması gerekiyor. Bu kurumlara gereken bilgileri ulaştırıyoruz. İhbarlar da yapıyoruz, çalışmalar yapılıyor. Bazı istenmeyen olaylar da yaşanıyor ama bunların önüne geçmeye çalışıyoruz. Turizm şu anda en büyük gelir kalemlerimizin içine girmiş durumda. Turizm bizim için önemli biz de bunun alternatifini yaratmaya çalışıyoruz. Sağlık turizminin yanında kongre ve fuar turizmi konusunda da çalışmalarımız var" diye konuştu.

YATIRIM ADASI DOLGU AŞAMASINA GELDİ, DEVLETİMİZDEN BEKLENTİ İÇİNDEYİZ

Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'nin durumuyla ilgili de bilgi veren Başkan Çelebi, "Şu anda yatırmamız gereken 580 bin liralık bir harcımız var. Bu harcı yatırdıktan sonra dolgu aşmamasına gelmiş durumdayız. Tabi bir yıl önceki dolgu maliyeti yaklaşık 6 milyar TL tutuyordu. Altyapısı hariç, geri kalan üst yapıları hariç. Çok ciddi rakamlar. Bunun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanması mümkün değil. Buraya yatırımcı bulma konusunda bizim maalesef böyle bir gücümüz de yok. Dolgusunun yapılmasını yine devletimizden bekleyeceğiz. Tekrardan isteyeceğiz ve kapılarını da aşındıracağız. Basından ricam; bunu elbirliği ile yapalım. Sadece bizim söylememizle olmuyor. Her defasında gelen milletvekillerimize, bakanlarımıza Yatırım Adası'nı sormanızı rica ediyorum. Önümüzdeki Eylül ayında bütün milletvekillerimizle eğer bakanımız da katılırsa bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Bütün dinamikleri harekete geçirmemiz gerekiyor. Bunu hep birlikte yapmalıyız. Eğer Trabzon'da yaşıyorsak, buradan ekmek yiyorsak, bu memleketi seviyorsak, bu memlekete bu borcumuzdur. Bunu yapalım. Hep birlikte yapalım. "

3 MİLYON KAMYON DOLGU GEREKİYOR, İLK 61 KAMYONU SEMBOLİK OLARAK BİZ DÖKECEĞİZ

Başkan Erkut Çelebi, göreve geldikten sonra Yatırım Adası Endüstri Bölgesi Projesini asla geri plana atmadıklarını, sürecin devam etmesi için tüm imkanlarını zorladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Söylediğim gibi harcımızı yatırdıktan sonra dolgu işlemi başlayabilir. İlk 61 kamyonu ben dökeceğim. Hani düğünlerde takı takılır ya. Hadi Bismillah diyelim, herkes birer kamyon döksün. Yaklaşık 60 milyon tonluk bir dökme gerekiyor. Bu da yaklaşık 3 milyon kamyon demek. Çok ciddi bir rakam. Rakamları yaklaşık olarak söylüyorum ama bu rakamlar çok ciddi rakamlar. Zaten kaliteli dolgu olacak. Kaliteli dolduğu dediğimiz; taş ve belli büyüklükteki kayalardan oluşuyor. Şu anda bir kamyon 3-4 bin lira civarında diye düşünüyorum. Arsin OSB'nin biraz üzerinde daha önceki yönetim bir ocak yeri belirledi. Burası istimlak olacak. Tabii oradaki taş da yeterli olmayacak. Araklı Vadisi, Yanbolu, Yomra'dan beslenmesi gerekiyor. Bunlar çok ciddi çalışmalar. Bundan sonra altyapısı olacak, orada dört dere var ve derelerin denizlere bağlantısı olacak kanallar yapılacak. Çok kolay değil ama yapılması gereken de bu. "

"CEBİMİZDE FLASH BELLEKLE GİTTİĞİMİZ HER YERDE GÖSTERİYORUZ"

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Yatırdım Adası Endüstri Bölgesinde orta ve yüksek teknolojik ürünler üretileceğini, bunların ihracatı yapılabilecek katma değerli ürünler olarak planlandığını ifade ederek, "Hakikatten proje çok güzel hazırlandı. Yatırımcıları buraya çekebilirsek çok iyi olur. Biz gittiğimiz dünyanın her yerinde bunlardan bahsediyoruz. Yatırım Adası Endüstri Bölgesi Projesini cebimizde flash bellekte taşıyoruz. Herkese gösteriyoruz. Ama rakamlar gerçekten bizim gücümüzle olacak gibi değil. Çok ciddi rakamlar gerçekten. Dolgu yapılsa, üzerinde hareket etmemiz daha rahat olur. Dolgusunu devletten bekliyoruz. Devletimiz bunu bize yapsın. Bunu Rize'de çok kolay yapıyor. Havalimanı yapıldı, arkasından Lojistik Merkez yapılıyor. Arkasından hastanenin dolgusu yapıyorlar, denize doğru genişleme yapılıyor. Rize'nin şekli değişti. Uzaydan baktığın zaman Rize'nin tamamen haritası değişti. Rize'ye bunlar olsun, olmasın demiyoruz. Ama Trabzon'da da olsun" dedi.

"YATIRIM ADASI, CUMHURBAŞKANIMIZIN PROJESİDİR"

Başkan Çelebi, görüştükleri tüm bakanlara, bu projeye devletin el atması gerektiğini söylediklerini kaydederek, "Buraya hükümetimizin, devletimizin el atması lazım. Bunun dolgusunu ve altyapısının çalışmalarını yapması lazım. Bu rakamlar bizim bütçemizi aşan rakamlar. Buranın dolgusunu hükümetimizden el birliğiyle isteyelim. Cumhurbaşkanımızın ilk projelerinden biri. İlk onayladığı proje. Seve seve onayladığı bir proje. Ama geldiğimiz noktada maalesef bu durumdayız. Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şu gücümüzle yapabileceğimiz bir şey değil. Hükümetimizden isteyelim buranın dolgusunu yapsınlar geri kalanı yaparız. Eğer büyük yatırımcılar bulamazsak da orta ve yüksek teknolojide üretim yapacak firmalara biz üstünü pay edip verebiliriz. Basın mensuplarından da ricam; Trabzon'da bir şeyler olacaksa bunu hep birlikte konuşalım, hep birlikte yapalım. Yalnız bizim gücümüzle olmuyor. Bu dinamikleri sizin harekete geçirmemiz gerekiyor. Karar veren merci biz değiliz. Karar veren mercilere sizlerin baskı yapması lazım" dedi.

Toplantıda daha sonra TTSO Proje Koordinasyon Ofisi uzmanları tarafından Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, kümelenme projeleri, dijitalleşme çalışmaları, sicil hizmetleri, 120 gence eğitim verilecek Let's Neet Up projesi, AB İşlemeler Ağı Projesi ve oda tarafından üyelere dönük verilen diğer hizmetlerle ilgili sunumlar gerçekleştirildi.



comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.08.2023 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Türk Ormancılığı Artvin’de Değerlen...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...