Hopa İlçesinde (cybe) Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Eğitim Semineri Yapılıyor

17/09/2006 00:58


Haber: Turan Şentürk







Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi CYBE-HIV/ AIDS konusunda halkı bilinçlendirme projesi kapsamındaki AB destekli proje, Türkiye üreme sağlığı programı çerçevesinde Hopa ilçesinde öğretmen evinde (CYBE) cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV) semineri yapılıyor. 3 gün sürecek seminere Eczacılar odası, Berberler, otelciler, şoförler odası, devlet hastanesi sağlık personeli, muhtarlar katılımıyla toplum liderleri eğitim seminerinden sonra seminerin son gününde Hopa belediyesi meclis toplantı salonunda halka açık, genel bir değerlendirmeyle seminer sona erecek.

Seminere, eğitimci Dr. Münasip ÖZİNAN, Proje yerel koordinatörü İlker URUK, Eğitimci Dr. Sedat ÜKER, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Esen panelist olarak katıldılar.

Seminerin ilk gününün sabah seansında Eczacılara Eğitimci Dr. Münasip Özinan, öğleden sonraki seansta da Berberler, otelciler ve şoförlere Eğitimci Dr. Sedat Üker sunum yaptılar.

Seminerin açılışında konuşma yapan proje yerel koordinatörü İlker Uruk, Sağlık Bakanlığı Türkiye üreme programı kapsamında desteklenmekte ve Ulusulararası Mavi Hilal İnsanı Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) ve Samsun Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Araştırmaları Derneği (SİMAD) tarafından uygulandığını, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa'da cinsel yolla bulaşan hastalıklar HIV/AIDS konusunda halkı bilinçlendirme projesi 7 Nisan 2006 tarihi itibarıyla başlatıldığını söyledi.

Eczacılara ve Berberlere ve otelcilere yapılan sunumda Dr. Münasip Özinan ve Dr. Sedat Üker, Dünya genelinde cinsel yolla bulaşan hastalıklar her geçen gün büyük bir hızla arttığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Dünya genelinde 40 milyon kişi AIDS hastalığına yakalanmıştır. Bu miktar Türkiye nüfusunun yarısına eşittir. Türkiye baktığımızda 2005 yılı itibarıyla 2254 vaka tespit edilmiş olup, HIV-AIDS mikrobu taşımaktadır. Hepatit B, Hepatit C ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ise son yıllarda had sayfaya ulaşmıştır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Hastalığa yakalanmadan önceden tedbir alıp korunma yapmak çok daha önemlidir. En önemli korunma şekli Kondom kullanmaktır. Ayrıca hastalıklara yakalanmamak için tek eşliliğe dayalı cinsel yaşam esas alınmakla birlikte, cinsel ilişkiye erken başlamamak, eş seçimine dikkat edilmesi ve eşini iyi tanımalı, rastgele ilişkiden kaçınılmalıdır. Ayrıca hastalığa yakalanıp tedavi süresince kesinlikle cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Ayrıca kan yoluyla bulaşan hastalık, akut döneminde Elisa testi yapıldığında 2-3 haftalık zaman suresini doldurmadığı için tespit edilememektedir. Bu bakımdan kişinin kan verme sırasında HIV virüsü taşıyıp taşımadığı ortaya çıkmadığından, Kızılay kan merkezleri yanılgıya düşmektedir. Kan yoluyla geçen hastalıkların başında bulunan HIV ve Hepatit B den korunmak için siz berberler ve bilhassa dişçilik yapan doktorlar çok dikkat etmeleri gerekir" dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.09.2006 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.