Açü Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Dalında İhtisaslaşıyor

18/02/2020 22:42

Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Dalında İhtisaslaşıyor.


Haber: Hayati Akbaş







Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘Tıbbi-Aromatik Bitkiler’ alanında ihtisaslaşma programına seçilen Artvin Çoruh Üniversitesinde protokolün katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki tarafından gerçekleştirilen açılış ve bilgilendirme sunumu ile başlayan toplantıya, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. İsrafil Kışla, AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, İl Genel Meclisi Başkanı Furkan Çakmak, Artvin Ticaret Odası Başkanı Seçkin Kurt, Orman Bölge Müdürü M. Sinan Özkaya, Tarım Orman İl Müdürü Dursun Okur, İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar, KOSGEP İl Müdürü Arif Ercan, Trabzon Eczacı Odası Artvin İl Temsilcisi Ecz. Nursal Bülbül, Artvin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Tolga İskenderoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Artvin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berna Kiriş Turna ve il protokolünden davetliler ile Üniversitede tıbbi aromatik bitkiler alanı ile ilgili dekan ve müdürler katıldı.

Toplantıda Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki sunumunda, Üniversitelerinin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ihtisaslaşma kapsamına alınmasının ardından tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yapılan çalışmalar ve uygulamaya konulması planlanan projeler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Artvin’in bitki çeşitliliği yönünden ülkemizin en zengin ili olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, ihtisaslaşma alanındaki çalışmalara Üniversite olarak 2017 yılında başladıklarını ifade etti. Aynı zamanda Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, söz konusu ihtisaslaşma alanında gerçekleştirilecek çalışmaların hem bölge kalkınmasına hem de uzun vadede ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki; “Tıbbi ve aromatik bitkiler; insanlık tarihinin başlangıcından itibaren gıda, baharat, ilaç ve kozmetik gibi birçok alanda kullanıldıkları bilinen bitkilerdir. Söz konusu bitkilerin bir kısmı doğadan toplanırken bir kısmı da kültüre alınmış olup üretimi yapılmaktadır. Türkiye’nin iklim ve ekolojik özelliklerinden dolayı birçok tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilebilmektedir. Ancak ülkemizde ticareti yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin önemli bir kısmı doğadan toplanmaktadır. Ancak az da olsa kültürü yapılan bitkiler de bulunmaktadır. Bitkilerin devamlı olarak doğadan bilinçsizce sökülmesi doğal vejetasyonun bozulmasına, nadir ve endemik bitki türlerinin yok olmasına ve ülkemizde çok önemli bir sorun olan erozyonun artışına neden olmaktadır. Doğal zenginliklerimizin sürekliliği ve gelecekteki araştırmalar için gen kaynaklarının korunması son derece önemlidir. Doğa tahribatının önlenmesi, toplamaların kontrollü ve bilinçli bir şekilde yapılması ve en önemlisi bu bitkilerin kültüre alınması ile mümkündür.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin öneminin ve endüstriyel kullanımlarının her geçen gün arttığı bilinen bir gerçektir. Dünya Sağlık Örgütüne göre günümüzde kullanılan farmasötik ilaçların % 25’i tıbbi bitkilerden imal edilmektedir. Yine FAO (Gıda ve Tarım Örgütü)’ya göre dünya genelinde satılan ilaçların % 30’u bitki materyallerinden türetilen bileşikler ihtiva etmektedir. Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkilerin sadece ham drog olarak değil, bunlardan elde edilen ekstre ve uçucu yağların üretilmesi ile katma değer oluşturulabilir. Özellikle dış ticaretimizde önemli bir yere sahip olan ürünlerin üretim ve pazarlama yöntemleri ile standartlara uygun şekilde üretiminin yapılabilmesi amacıyla yayım çalışmalarının yapılması daha kaliteli ve ekonomik değeri yüksek olan ürünlerin yetiştirilebilmesine imkan sağlayabileceği gibi üreticilerin daha fazla gelir elde edebilmesine yol açabilecektir. Üniversitemiz son 3 yıldır tıbbi aromatik bitkiler alanında alt yapı çalışmalarına başlamıştır ve bu alanda Üniversitemiz akademik elemanlarının desteğiyle ve ilimizin tüm kamu ve sivil toplum örgütlerinin birlikteliğiyle yapılacak çalışmalarla ilimiz, bölgemiz ve ülkemizin kalkınma hamlesine önemli bir destek olacaktır" dedi. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, üniversitenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen, ihtisaslaşma kapsamına alınmamızda katkıda bulunan ve destek olan herkese teşekkürlerini iletti.

Toplantıda söz alan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. İsrafil Kışla ise kentin ve bölgenin böylesi özgün akademik çalışmalar ve projelere her zaman ihtiyaç duyduğunu dile getirirken, bu projeler vasıtasıyla şehrimizin önemli kazanımlar elde edeceğine ve il turizmine yönelik de olumlu etkilerin yaşanacağına inandığını belirtti. Kışla, tıbbi ve aromatik bitkilerin birçok kullanım amacı olduğunu ve dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere olan talebin her geçen gün arttığını ifade etti. Artvin’de tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin arttırılması ve bu alandaki çalışmalar, bu daldaki birçok sanayi kolunun da gelişmesini sağlayabilir. Türkiye’nin en zengin bitki çeşitliliğine sahip Artvin’de üniversitemizin tıbbi aromatik bitkiler alanında yapacağı çalışmaların ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından son derece önemli olduğunu ve bu çalışmaları her zaman destekleyeceklerini ifade etti.

Artvin Milletvekili Erkan Balta, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Araştırma Komisyon Üyesi olduğunu ve Türkiye’nin bitki çeşitliliğinin ülke ekonomisine kazandırılmasının son derece önemli olduğunu ve bu konu üzerinde çalıştıklarını bildiren Milletvekili Erkan Balta, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin çok farklı alanlarda ve sanayi kollarında tüketimine paralel olarak bu bitkilerin dünya ticaret hacmi her geçen gün artmaktadır. Ticaret hacminin büyümesi ve talebin artmasıyla söz konusu bitkilerin üretim olanaklarının arttırılmasına yönelik çalışmalar da hızlanmıştır. Dünya genelinde ticareti yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin kayda değer bir kısmı doğadan toplanmakta olup tıbbi aromatik bitkilerin üretim ve pazarlamasında standardizasyon son derece önemlidir. Dünyada tıbbı ve aromatik bitkiler, değeri 180 milyar dolara ulaşan bir sektör haline gelmiştir. Ülke olarak bu sektörde 2023’de 5 milyar dolarlık bir hacme ulaşmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin en zengin bitki çeşitliğine sahip ili olan Artvin’de de tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yapılacak çalışmaların ehemmiyetinin farkındayız. Tıbbi ve aromatik bitkilerin en zengin olduğu illerimizden Artvin’de, üniversitemizin YÖK tarafından bu alanda odak üniversite olarak seçilmesinden gurur duymaktayız. İlimiz ve ülkemiz için üniversitemizin tıbbi aromatik bitkiler alanında diğer kurumlarımızla da işbirliği içerisinde yapacağı çalışmalara destek olacağımızı da belirtmek isterim. Tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde yapılacak araştırmalar ile yüksek katma değerli ürünlerin elde edilmesi ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından çok önem taşımaktadır" diye konuştu.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk yaptığı konuşmada, Artvin’in özellikle bulunduğu coğrafi konum ve iklim özellikleri nedeniyle çok çeşitli bitki türlerine sahip olduğunu belirtti. Artvin Çoruh Üniversitesinin tıbbi aromatik bitkiler alanında ihtisas üniversitesi olarak seçilmesini çok önemsediklerinin altını çizen Vali Yılmaz Doruk, üniversitenin daha önce kurmuş olduğu Herbaryum ve yapımı devam eden Botanik Bahçesi ile bu alanda çalışmalara başladığını ve bundan sonra da tıbbi aromatik bitkiler alanında diğer ilgili kuruluşların da desteğiyle yürüteceği faaliyetler ile Artvin ve ülke ekonomisine önemli katkı sunacağına inancının tam olduğunu ifade etti.

Toplantının ardından konuklar, Üniversitede kurulma süreci devam eden Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Laboratuvarı ile Üniversitenin Bitki Müzesinde (Herbaryum) incelemelerde bulundu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.02.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...