Artvin’de İl Sağlık Müdürlüğü Tarafından Otizm Farkındalık

14/05/2019 11:09

Artvin’de İl Sağlık Müdürlüğü Tarafından Otizm Farkındalık Faaliyetleri Gerçekleştirildi.


Artvin’de İl Sağlık Müdürlüğü Tarafından Otizm Farkındalık

Haber: Hayati Akbaş







Artvin İl Sağlık Müdürlüğünce Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli personeller tarafından halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla çeşitli farkındalık faaliyetleri gerçekleştirildi.

Otizm Nedir?

Otizm, kelime anlamı olarak “kendine dönük” demektir. Çocukluk otizmi, yaygın gelişimsel bozukluk, atipik otizm, aspergersendromu gibi isimlendirmeleri olan hastalık grubu otizm spektrum bozuklarını oluşturur. Otizm, sosyal ilişkide yetersizlik, iletişimde (sözel ya da sözel olmayan) eksiklik, tekrarlayıcı davranış ve ilgilerin olmasıyla karakterize bir bozukluktur.

Otizm Spektrum Bozukluğunun belirtileri yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkmaya başlar. Her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Otizm spektrum bozukluğu ismi aynı olsa bile her çocukta farklı belirtilerle görülebilir, her çocuğun klinik görünümü, tedavisi ve ilerleyişi aynı olmaz.

Otizmin Sebebi ve Sıklığı Nedir?

Sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte daha çok genetik nedenli gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilmektedir. Bir çocuğunda otizm olan ailenin diğer çocuğunda da otizm görülme oranı %4-10 arasındadır. Aşıların Otizme sebep olduğuna dair inanışlar yanlıştır.

Ülkemizde bu alanda yapılmış kapsamlı bir çalışma bulunmamakla birlikte uluslararası verilere göre 68 çocuktan 1’i otizmlidir. Erkeklerde görülme oranı kızlara göre 3-4 kat daha fazladır.

Otizmin Tedavisi Var Mıdır?

Otizmdeki temel belirtilere yönelik özel ilaç veya aşı yoktur. İlaç tedavisi çoğunlukla eşlik eden hırçınlık, aşırı hareketlilik, dikkat dağınıklığı, depresyon, yoğun takıntılar ve tekrarlayıcı hareketler gibi başka bir psikiyatrik bozukluk veya epilepsi gibi ek tıbbi sorunların bulunduğu durumlarda tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir.

Otizmde en etkili tedavi yöntemi ailelerinde sürecin içinde aktif olarak yer aldığı bireye özgü eğitimdir. Uygulanan erken müdahale programları ile erken yaşta tanı konulup, beyin gelişiminin hızlı olduğu erken çocukluk döneminde, bireyin özel eğitime erişimi, var olan potansiyelinin en yüksek düzeyde değerlendirilebilmesi ve toplumsal hayata katılımının desteklenmesi amacıyla oldukça önemlidir. Eğitim; çocuğun dil gelişimi, sosyal gelişimi, öz bakım becerilerini kazanması ve yaşıtlarıyla birlikte okula devam edebilmesi için gerekli olmakla birlikte, normal öğrenme yöntemlerinin, otizmli bireylere uygun olmadığı bilinmektedir. Tanı alan bireyler mutlaka yoğun, kesintisiz ve otizme özel olarak hazırlanmış eğitim programlarına dahil edilmelidir.

Geçmiş yıllarda her 100 otizmli çocuktan yalnız 30’unun bağımsız yaşam sürdürebildiği ve tamamının ömür boyu bu tanı ile devam ettiği söylenirken, yeni araştırmalar otizmli çocukların %51’inin bağımsız/yarı bağımsız bir yaşam sürdürebildiğini ve yaklaşık %25’inin ise düzelerek tanı almadığını göstermektedir.

Zekâ düzeyinin geri olmaması, erken tanı alması, erken yaşta yoğun eğitim programına devam etmesi, dil gelişiminin erken yaşta kazanılmış olması, ek psikiyatrik ve nörolojik hastalıklarının olmaması, otizmin düzelmesi için olumlu özelliklerdir.

Yorucu ve uzun süreli eğitim programlarına ailelerin devam etmesi bazen zor olup, hızlı iyileşme vaat eden alternatif tedavi yöntemlerine (örneğin hiperbarik oksijen, yunus terapisi, nörofeedback, özel diyetler, yurtdışından getirtilen özel takviye ilaçlar) yönelebiliyorlar. Bu yöntemlerin etkinliği ispatlanmamıştır. Bazıları da aileleri hem maddi hem de manevi zarara sokmaktadırlar.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Nisan ayı boyunca İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizde görevli personellerimiz tarafından halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla çeşitli farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu faaliyetlerden dolayı emeği geçen bütün personellerimize çok teşekkür ederiz.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.05.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin’de Otizm Farkındalık Etkinli...
 » Hopa’da Dünya Otizm Farkındalık Gün...
 » Artvin Devlet Hastanesinde Bilgilen...
 » Kemalpaşa’da Otizm Yürüyüşü Yapıldı...
 » Genel Sekreterlikten Artvin’e Yeni...
 » Hopa’da Otizme Dikkat Çekmek Amacıy...
 » Hopa Kaymakamı Özkan’ın Konukları V...
 » Murgul’da Dünya Otizm Farkındalık G...
 » Minik Öğrencilerden Kaymakam Özkan’...
 » Artvin Ram Evlere Konuk Oluyor...
 » Artvin Barosu: Otizmli Çocuklarımız...
 » Artvin’de Tohum Otizm Vakfından Öze...
 » Artvin’de Otizm Farkındalık Günü Et...
 » Koronavirüs Salgını Nedeniyle Yeni...
 » İçişleri Bakanlığı 4 Günlük Yasakta...
 » Borçka Tso’dan Muaf Yerler Ve Kişil...
 » Artvin’de Otizmli Bireylere İlişkin...
 » İstad- Spor İstanbul Spor Ve Basın...
 » Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Obozite'...
 » Artvin’de Khb’nden Alzheimer Hakkın...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...