Yaşar Kars, Kazanan İş İnsanları Ve Çalışanlar Olsun

11/12/2018 08:27

Artvin Ticaret Sicil Müdürü Yaşar Kars, “Kazanan İş İnsanları Ve Çalışanlar Olsun” Dedi.


Yaşar Kars, Kazanan İş İnsanları Ve Çalışanlar Olsun

Haber: Hayati Akbaş







Artvin Ticaret Sicil Müdürü Yaşar Kars, “Kazanan iş insanları ve çalışanlar olsun” açıklaması yaptı. Kars, yaptığı açıklamada; “Bu yazımda, ilimiz iş yaşamında da fazlasıyla görünen ama bir türlü aşılamayan bir anlayışa değineceğim.

İşveren ve çalışan olarak, 90’lı yılların başından itibaren Artvin’de iş dünyasının içindeyim. Geçen bu süreç içerisinde, dikkatimi çeken en önemli konularda biri de yatırım yapan iş insanlarının kulaktan dolma ve geleneksel bakış açılarıyla, iş yaşamına girmeleri ve yatırımlarını öyle yapmaları oldu.

Bu durumu her ne kadar serbest çalışma dönemimde fark etmiş, bedel ödemiş ve tecrübe etmiş olsam da, 2012 yılı itibariyle KOBİ’lere danışmalık yaptığım dönemde ve 2015 yılı sonrası da Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başladıktan sonra, profesyonel olarak izlemekteyim.

Peki, nedir bu durum? ‘İş insanlarının, teknik olarak ön değerlendirmesiz ve gerçek bir fizibiliteye dayanmadan yatırım yapması. ’ Artvin’de birçok iş kolunda, çok sayıda projeyi incelemiş, takip etmiş, sayısız kişiyle görüşerek bilgi vermiş biri olarak, böyle bir yaklaşıma rastlamadım desem yeridir.

Bu konuya dikkat çekmek istememin nedeni, daha çok küçük yatırımcının olduğu ilimizde, teknik analize dayanmadan, görsel-işitsel yaklaşımlarla iş kollarına girilerek, insanların zarar etmesi ve sonu kötü biten yatırımlardır. Kanunen, şu işi yapacaksın veya bu bölgede şu işi yapabilirsin diye kimsenin müdahalede bulunmaya hakkı yok. İş yapmak ve istediği işi yapmak Anayasal haktır. Sonuçta serbest piyasa ekonomisi işlemektedir. Ancak bu konuda bilinç oluşturmak gerekmektedir.

Bu kimin görevi? İlimiz iş dünyası örgütlerinin ve paralelinde ilgili kurumlar ile yerel yönetimlerin. Bence bir an önce bu konuda kapsamlı bir proje yapılmalı ve hem faal işletmelere dönük, hem de yeni yatırımcılara dönük bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılmalıdır. Bu görsel materyallerle desteklenen, panellerle ve referansları yüksek katılımcılarla yapılan çeşitli programlarla gerçekleştirilmeli, çok detaylı düşünülmeli ve hayata geçirilmelidir. Aynı zamanda kısa zamanlı değil, belli bir bilinç oluşana kadar devam etmelidir. Çünkü yanlış ve yersiz yatırımların sonucunun kazananı; Fırsatçılar, tefeciler, bankalar, icra müdürlükleri ile icra avukatları olmaktadır.

Bu anlamda ön değerlendirme nedir? Sizlerle kendimce paylaşmak istiyorum.

Diyelim ki bir iş kuracaksınız, akıllı bir iş insanı iyi bir analizle işe başlar. Bu bir anlamda kendine karşı tarafsız ve dürüst olmaktır. Yapılacak işin veya eylemin başlangıcında, en önemli bir adımdır.

Neyin nesidir bu analiz? Teknik bilinir adıyla, SWOT Analizi.

Bir projede ya da bir ticari girişimde kurumun, tekniğin, sürecin, durumun veya kişinin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri saptamak için kullanılan bir tekniktir.

Bir de bir işin yapılabilirlik durumunu görmek için değerlendirme vardır. Bu orta ve büyük ölçekli işler için aslında olmazsa olmaz bir yaklaşımdır.

Nedir bu yapılabilirlik? Teknik bilinen adı fizibilitedir. Bir fikrin yapılıp yapılmayacağı ile ilgili karar vermek için yapılan analizlerdir. Gerçekleştirilen tüm çalışmalar, fikrin yapılabilirliğine cevap aramak içindir.

Fizibilite çalışmalarıyla; Başarıya ulaşmanın alternatif yolları bulunur ve analiz edilir. Zaman ve nakit (Para) kazanılır. Birden fazla metot üzerinde durulur. Grupla birlikte çalışabilir. Gurup çalışmasına açıktır. İş Planı öncesi eldeki en önemli veriler elde edilir. Eğer olumsuz bir sonuca varılırsa, sorunların çözümü için farklı yollar aranabilir ya da fikirden vazgeçilir.

Hangi sorulara cevap aranır? Bu dört başlık altında sıralanabilir.

Genel Konular; Proje Tanımı, Yasal prosedürler, Örnek yatırımlar, Sosyo-Ekonomi, Eko-faktörler, Proje süresi, İnşaat ve işletme

Mali Konular; Yatırım maliyeti, Yıllık giderler, Döviz ihtiyacı, Yatırım bedeli, Finansman planı, Sermaye, Kredi ve faizler, Fon akış tablosu.

Satış ve Pazarlama; Pazarlama, Fiyat ve paketler, Ana ve Ara sektörler, Rekabet gücü, Rakipler, Pazar genişliği ve satış tanımı.

Operasyonlar; Kurumsal konular, Kurum stratejisi, Vizyon ve Misyon, Görev dağılımı, Çalışanlar ihtiyacı ve Denetleme.

Bu çalışma akredite olmuş, yeterlilikleri ve referansları iyi olan kurumsal firmalara yaptırılmalıdır. Tabi ki böyle bir çalışma üfürükle veya hayır duasıyla olmayacaktır. Ancak işin başında harcanacak bir miktar para, sonradan ödenebilecek büyük paraları, belki de büyük iflasları engelleyecektir.

Bu uzun ve içeriği çeşitli bir konu. Kısaca aklımdan geçenleri anlatmaya çalıştım. Ümit ve temenni ederim ki yapılan tüm yatırımlar, iş insanlarının ve çalışanların kazancına dönük olsun” ifadelerini kullandı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.12.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...