Hopa’ya Çocuk Üniversitesi...

08/09/2018 11:17

“Mutlu Çocuklar Yetiştiriyoruz”


Haber: Hayati Akbaş







Okulun Genel Koordinatörü ve sahibi Serpil Yenigül Yılmaz: “Şehrin dışında, sakin bir yer olması, gürültüden uzak ve yeşil alanı fazla bir yer olması tercihimizdi. Fiziken çok uygun. Sabahları kuş sesleri ile bahçede derslere başlıyoruz. Ekme-biçme alanımız bile var. Çocuklarımız toprakla temas halinde.

Neden Çocuk Üniversitesi?

Burada kreş mantığı yürütmüyoruz. Kreşlerde çocuklara verilenler bellidir, standarttır. Bu okulda eğitimi farklı veriyoruz. Çocuklarımız nasıl zaman geçtiğini hiç anlamıyorlar. Aktivitelerimiz çok. Her gün 2 saat yaşlarına göre oyun İngilizcesi eğitimi uyguluyoruz. Eğitmenlerimiz tahtada 20 dakika verdiği dersi, görsellerle ve 10 dakika bahçe eğitimi ile pekiştirerek daha iyi anlamalarını sağlıyoruz. Böylece çocuk, sıkılmadan, daralmadan tüm bilgileri almış oluyor. Haftada 2 saat satranç dersimiz var. Zihinsel gelişme için çok önemli. Drama ve Tiyatro dersimizde çocukların farklılıkları görmesine yardımcı oluyoruz. Okulumuzun öğretmenlerinden Coşturtan ikizler ’in tiyatro dersi vermesi de ayrı bir heyecan oluyor çocuklarda. Yetenekli çocukların ortaya çıkmasını sağlıyoruz. Hangi çocuğun hangi alanda yeteneği varsa veliye anlatıyoruz. Mesela standart okullardaki gibi veli toplantıları yapmıyoruz. Portvoylarda velilerimizi tek tek çağırıyor, çocuğu ile ilgili tüm yetenekleri aktarıyoruz. Çocukla ilgili gelinilen seviyeyi de hazırladığımız dosyalarda görmesini sağlıyoruz. Velilerimiz çocukla ilgili olumlu-olumsuz her davranışı görebiliyor. Alınması gereken tüm önlemleri de zaman kaybetmeden almalarını sağlıyoruz. Görsel Sanatlar Akademisi, Akıl Oyunları Akademisi, Yöresel Oyunlar saatı gibi. . . Mesela, Beştaş, Körebe, gibi eski bizim oyunlarımızı oynayarak çocuklara da aktarımını sağlamış oluyoruz. Işıklı Resim Atölyemiz var, burada da karanlık ortamda resim yapıyorlar. Çocuklar burada heyecanlanıyorlar. Algıda seçicilik yaratıyoruz. Işıklı masada resim yapmayı kendini ödüllendirmiş olarak görüyor. Hiç sevmediği matematik dersini bile bu odada çok hızlı ve anlayarak yapıyor. Çocuklar için karanlık oda farklı bir ortam oluyor.

Deneyleme ve keşif günlerimiz var

Haftada 1 saat Deney Atölyesi’nde ders veriyoruz. Merak duygusunu uyandırıyoruz. Deney neden yapılır, sonucu niçin önemlidir gibi. Çocuk böylece hızlı düşünüyor, sosyalleşiyor. Felsefe ile de beyin cimlastiği yapıyoruz. Neden, niçin’i daha iyi anlıyorlar. Sabahları spor yapmadan derslere başlamıyoruz. Bangır bangır müzik eşliğinde dans ediyoruz. Horon ile sporu tamamlıyoruz. Özellikle tulum ile Hemşin çalınca, başlıyorlar horona. . Böylece derslere, aktivitelere dinamik dinç olarak başlamış oluyorlar.

Her hafta Cuma günleri “Kupa” veriyoruz. Yemek masalarını özenle hazırlayarak, öğrencilerin yemekte kibar davranmalarını, çatal-kaşığı özenle kullanmalarını öğretiyoruz. Tabi ki yaşına ve kullanma becerilerini uygun olarak. Hiç yumurta, yoğurt, et yemeyen çocuk kalmıyor, yemek seçiciliğini unutturuyoruz.

İlkokula hazırlık sınıflarımız var, Mesela İlköğretimin 1. Sınıfı hem çocuk, hem anne-baba için kâbustur. Bu çocuklara harfleri yazarak öğretmiyoruz. Sınıf öğretmenlerimiz çocuklara görsel ve duysal olarak öğretiyor harfleri.

Öğretmenlerin hepsi Hopa’dan. . .

Bu okulumuzda çocuklarımızın gözleri parıldasın, mutlu çocuklar görelim istiyoruz. 3-6 yaş çocukların algılarının en üst seviyede olduğu yaş. Çocuğa ne verirsek alıyorlar. Okulumuzda mutlu çocuklar olsun ki biz de mutlu olalım. İlk yılımız olmasına rağmen bunu başardığımıza inanıyoruz. .

Çocuk Üniversitesi ne zaman açıldı?

2017 Eylül’de açıldık. İlk yılımız olmasına rağmen iki sınıf alamadık. Önümüzdeki sezon için de şimdiden 2 sınıf fazlasıyla doldu. Sınırın üstünde talep var.

Çocukların aileleri ile iletişiminiz nasıl?

Velilerimiz okuldaki tüm aktivitelerden, her şeyden haberleri oluyor. Burası bir okul öncesi yuvası. Eli çizilebilir, ayağı takılıp düşebilir, her şey olabilir. Her ne olusa olsun okulumuzda, velisinin anında haberi olur. Şeffaf bir ortamımız var. Çocuğun ateşi çıksa da, kendiliğimdin velinin haberi olmadan veremem. Pedagogumuz var, her hafta ailelerle çocuk ile ilgili bilgi paylaşılır.

Öğretmenlerinizi nasıl seçtiniz?

12 öğretmenimiz var; 4’ü Ana Sınıfı, 4’ü yardımcı öğretmen, 4’ü de branş öğretmeni. Okulumuz bir aile gibidir. Görevli herkes birbirini tanır. Öğretmenler ile okulumuzda geçirdiğimiz zaman kadar dışarıda da bir araya gelir, sosyal birlikteliğimizi pekiştiririz. Mutlu öğrenciler olsun derken, öğretmenlerimizin mutluluğu sayesinde olacağını biliyorum. Genç, dinamik, hareketli, branşında uzman öğretmenlerimiz var. Tüm anne-babalar bunun farkında.

Kayıt ücretini nasıl belirliyorsunuz?

Yıllarca şehir dışında yaşadım, çalıştım. Büyük şehirlerdeki eğitimin ve aileye düşen yükün ne kadar olduğunu biliyorum. Hopa ekonomisi, kültürü ve sosyal yaşamı ile küçük bir şehir. Okulumuzun genele giderleri ve eğitim için ayrılan kısımla birlikte standart bir ücret belirledik. Herkese aynıdır, değişmez. Esnafın çocuğu ile, Başhekimin çocuğu arasında bir fark yoktur bizde.

Yemekhaneniz mi var?

Yemeklerimiz okulda hazırlanır. 1 aşçımız, 2 görevli, 2’de temizlik işlerini yapan arkadaşlarımız mevcut. Yemek için seçtiğimiz sebzeler doğaldır. İçeceklerimizi özenle seçeriz. Mesela sütü köyden getirtip yoğurdu biz hazırlıyoruz. Öğrencilerimiz küçük küçük kaselere kendileri yiyecekleri kadar koyarlar. Kendi bahçemizden yeşillikleri topluyoruz. Okulun çevresini çocuklarımızla birlikte ağaçlandırdık. Meyve ağaçlarını diktik, büyümesini bekliyorlar.

Burası bir kreş değil Çocuk Üniversitesi

Hayalimdeki okul Kreş, Ana Okulu mantığı değildi. Minik bir Üniversite. Çocukların ruhuna hitap edebilecek, onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamanın keyfini yaşayacağımız bir okul olsun istedik.

Güzel bir mesleğiniz, Hopa’ya da yakışır bir okul yaratmışsınız. Bir eğitmen olarak Hopa’ya nasıl bakıyorsunuz?

Hopa’da maalesef çocuklarımız için imkân, olanak yok. Çocuklarımız başıboş dolaşıyorlar. Farklı yollara yöneliyorlar. (Bizim de canımız, kanımız, oğlumuzun aramızdan ayrılışındaki etkende ruhumuz duymadı) Çocuklarımızı spor sahalarına yönlendirmemiz gerekiyor. Hiç bir çocuğun boş zamanı olmamalı. Sporla ilgilenen bir çocuğun kötü bir alışkanlık edinmesi olmaz. Tenisi, yüzmeyi, basketbolu, futbolu, karateyi Hopa’da uygulamaya koyarsak, hiç bir çocuk bunlardan uzaklaşamaz. Çocuklarımızı sağlıklı alanlara yönlendirmemiz gerekiyor. Bizler bir şeyler yapma gayreti içinde olmalıyız.

Çocuk istismarı son dönemde ortaya çıkmaya başladı. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Evet, maalesef Hopa’da da ortaya çıktı. Ben de gözümle yaşadığım bir olay da oldu. Çocuğu önce pedagoga götürdük, savcıya durumu ilettik, Polise ifade verdim. Gördüklerimi anlattım, şahıs yakalandı. İki gün uyuyamadım. Aynı şahıs 2 ay önce de buna benzer suçtan hapis yatmış. Hopa gibi bir yerde böyle bir eylemde bulunabilmiş, kamera kayıtları olmadığı gerekçesi ile şahsi 1 hafta sonra serbest bırakıldı. O çocuk asla yalan söylemiyordu. Ben bunun eğitimin almıştım. Pedago raporu da o şekilde tutuldu.

Siz okulunuzda öğrencilerinize nasıl bir eğitim veriyorsunuz?

Okulumuzda “değerler eğitimi” dersi var. Çocuklarımıza özel bölgeleri öğretiyoruz. Bu çok önemli, özellikle yabancılarla konuşulmamasını, özel bölgelerine annenin dışında hiç kimsenin dokutturmamasını, göremeyeceğini, göstermemesini, saklamasını “sihirli cümlelerle öğretiyoruz, anlatıyoruz. Burada “çığlık” atmayı oyun oynayarak öğretiyoruz. Anne-baba yanında yok ve herhangi bir yerde başına bir şey geldiğinde, istemediği bir şey yapıldığında “çığlık” ile yardım istemesi gerektiğini anlatıyoruz. Alt zeminde bunları vermeliyiz. Buradan dolu bir şekilde ayrılacaklar. Anne-babalara pedagog eşliğinde seminerler veriyoruz. Her görüşmemizde Anne-babayı birlikte istiyoruz.

Okulunuzu, eğitim politikanızı ve çocuk-ebeveyn ilişkinizdeki başarılı çalışmalarını gördüm. Biz de Serpil Hanım’a Hopa’ya böyle bir okulu kazandırdığı için tebrik ediyor başarılar diliyoruz. Her yerde mutlu çocuklar olsun!

Kim ne dedi?

Öğrenci velisi-Derya Çakır

“Çocuğumun değiştiğini görüyorum”

Çocuğum 3 yaşında. Hopa gibi bir yerde bu okul bizim için bir nimet. Çocuğum İngilizce cevap veriyor. Arkadaşına çarptığında özür diliyor. İmkânı olan herkesin çocuğunu bu okulda eğitmeli. Polis memuruyuz, 1 yıl sonra gideceğiz ve gittiğimiz yerde böyle bir okul bulabilecek miyiz!

Öğrenci velisi-Pınar Topaloğlu

“Çocuğum eve mutlu geliyor”

Çocuğumun burada sevildiğini biliyorum. Eve çok mutlu geliyor. Burası bir kreş gibi olmadığını düşünüyorum. Herkes çocuğunu gönül rahatlığı ile bırakabilir. Burada hiç bir sorun yaşamadım. Yemeğini yedi mi yemedi mi problemi yaşamadım. Her velinin önce kendi çocuğunu çok iyi tanımalı ve burada da üstüne koyacak şeyler beklemeli.

Serpil Yenigül Yılmaz kimdir?

1987 Artvin-Kemalpaşa doğumlu. Okul Öncesi Öğretmenliği eğitimini tamamladıktan sonra Ankara’da çalışmaya başladı. Son olarak da Ordu Doğa Koleji’nde Koordinatör öğretmenlik yaptı. Eşi, Maden Mühendisi Uğur Yılmaz’ın işi gereği Hopa’ya taşındı. Eşinin de desteği ile “hep hayalim” dediği projeyi hayata geçirme mutluluğunu yaşıyor. “Bu proje ile hayallerimin ötesine geçtim” diyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.09.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...
 » Hopa Belediyesinde Yeni Dönem Başla...