Borçka’da Meteroloji Gözlem İstasyonu Kuruldu

09/08/2015 12:01

Borçka’nın Muratlı Köyü Sınırları İçerisinde Meteoroloji Gözlem İstasyonu Kuruldu.


Haber: Hayati Akbaş







Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Ulusal Tarım Yönetim Sistemleri” programı dahilinde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliği ile yürütülmekte olan “Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı” projesi dahilinde İlçemize geçtiğimiz günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kurulan 1 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu veri aktarımına başladı.

Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün web sitesinde yapılan yazılı açıklamada İlçe Müdürü Fatih Cineviz; “Proje kapsamında Türkiye geneline kurulacak olan 1200 Zirai Gözlem ve Meteoroloji İstasyonu'ndan Artvin ilinde kurulması planlanan 2 adet istasyondan biri olarak Borçka ilçemize bağlı Muratlı köyünde yer istasyonunun kurulumu tamamlanmıştır. Kurulan yer istasyonu ile her 10 dakikada bir 24 ayrı parametre ölçülmektedir. Atmosferden toplanacak iklimsel parametreler, toprak sıcaklığı, nemi gibi topraktan alınacak veriler sayesinde, fenolojik gözlemlere yönelik görsel kayıtların sağlanmasına, çeşitli ürünler için, toprak – topografya - iklimsel veriler, verim ilişkisinin çıkarılmasına, ülkesel meteorolojik ağının kurulmasına katkı sağlanacak kurulan bu otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ölçüm sistemi sayesinde ilçe merkezinin meteorolojik bilgilerini elde etmek, hava tahmininin daha tutarlı olması, olası sel baskını fırtına gibi hadiseleri daha önceden vatandaşa bildirmek can ve mal kaybını önlemek bölgede yapılabilecek gerek tarımsal gerekse inşaat alanında geçmişe dayalı iklim bilgilerine ulaşmak amacıyla hava sıcaklığı, yöreye düşecek yağış miktarı rüzgâr yönü ve hızı takip edilebilecek. Ölçüm ünitesinin faaliyete geçmesiyle ilçede ve çevresinde bulunan, çiftçiler ve vatandaşlar, 5 günlük hava tahminlerine Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne ait internet sitesinden kolayca erişebilecek. Böylece vatandaşların çalışma planlarını ve takvimlerini daha sağlıklı bilimsel veriler ışığında yapabilecektir.

Borçka Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cineviz; “Uydu görüntüleri ve yer istasyonlarından elde edilen verilerin işlenmesi suretiyle, çeşitli tarımsal ürünler için ulusal ürün rekoltelerin belirlenmesine katkı sağlanacaktır.

TARBİL projesi ile ülke genelinde kurulan yer istasyonları sayesinde hasat öncesi ve hasat zamanı rekolte tahmini, parsel düzeyinde zirai ve coğrafi bilgi desteği, ürün/yer ve çeşit bazında mobil bilgi, hassas tarım için veri ve karar destek sistemi, tarım sigortalarında rasyonel risk belirleme, gübre ve kimyasal için e-reçete sistemi, adaptif zirai karar destek sistemi, zirai erken uyarı sistemi, hakkaniyetli hasar belirleme ve ödeme, ulusal ve bölgesel arz-talep denge yönetimi, uzaktan algılama destekli zirai varlık yönetimi, veri toplama ve işlemede alım ortaklığı ile ekonomik kazanımlar ve güvenirlik amaçlanmıştır.

Zirai uyarılar başta olmak üzere TARBİL’in çiftçilerimize yönelik hizmet hedefleri de bulunmaktadır. Çiftçiler için bulunduğu yer ve ekeceği tohuma göre ideal ekim tarihi kestirimi, saatlik yağış tahmini, zirai uyarılar ve sulama yönetimi gibi geniş bir faydalanma alanı bulunmaktadır. TARBİL projesi ile tarım ekonomisine katkıda bulunmak üzere ziraat mühendisliğinden elektronik mühendisliğine kadar geniş bir alanda tarıma yönelik ar-ge faaliyetleri için de ölçüm verileri sağlanacaktır. Geçmiş ölçüm verileri oluştukça, gelecek dönemdeki ürün verimlerinin daha hassas tahmini mümkün olacaktır.

Tarımda ilaçlama, hasat zamanlamalarının ve ürün rekoltelerinin planlamasına yardımcı olan meteorolojik verilerin kayıpları en aza indirgenmesine imkân verdiğini belirten Cineviz; “Bu yatırımlarla sosyal hayat planlamalarında fayda ve kâr sağlanacağı kesindir. İlçemize hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.

TARBİL, Ölçme-Veri Toplama/İşleme Sistemi; tarımsal rekoltenin ürünler bazında ölçülendirilmesini ve gelecek hasat rekoltesinin tahmin edilmesini sağlayacak yaşamsal öneme sahip tümleşik bir ileri teknoloji uygulamasıdır.

TARBİL'in temel amaçları: Hasat öncesi ve hasat zamanı rekolte tahmini, Parsel düzeyinde zirai ve coğrafi bilgi desteği, Ürün/yer ve çeşit bazında mobil bilgi, Hassas tarım için veri ve karar destek sistemi, Tarım sigortalarında rasyonel risk belirleme, Gübre ve kimyasal için e-reçete sistemi, Zirai erken uyarı sistemi, Hakkaniyetli hasar belirleme ve ödeme, Ulusal ve bölgesel arz-talep denge yönetimi, Uzaktan algılama destekli zirai varlık yönetimi, Veri toplama ve işlemede alım ortaklığı ile ekonomik kazanımlar ve güvenirlik, şeklinde özetlenebilir.

TARBİL hakkında detaylı bilgi edinmek ve sistemi kullanmak için Çiftçilerimizin ve ilgi duyan kişilerin www. tarbil. org web adresini ziyaret etmesini ücretsiz üye olarak yukarıda anlatılan bilgileri anlık olarak almak ve yararlanmaları sağlanacaktır.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.08.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Türk Ormancılığı Artvin’de Değerlen...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...