Şavşat Sakin Şehir Ünvanı Aldı

27/06/2015 12:13

Vali Cirit “Şavşat İlçemiz Sakin Şehir" Ünvanını Almış Bulunuyor.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin'in Şavşat ilçesi, Cittaslow 2015 yılı Genel Kurulu'nda Cittaslow belgesini alarak Türkiye'nin 10. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ise 2. Cittaslow Kenti (Sakin Şehir) oldu.

Vali Kemal Cirit, düzenlediği basın toplantısında; 21-23 Haziran tarihlerinde İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen törende Şavşat ilçesinin Cittaslow, “Sakin Şehir” ünvanını aldığını söyledi.

Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya ilde görev yapan görsel ve yazılı basın mensuplarının yanı sıra Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Artvin Yatırım Destek Ofisi Uzmanları katıldı.

Vali Kemal Cirit toplantıda yaptığı konuşmasında; Şavşat'ın İtalya'nın Milano Şehrinde düzenlenen bir organizasyonda dünyanın en sakin şehirlerinden birisi ünvanını aldığını ve bu durumun Artvin'in geleceği açısından oldukça önemli bir pozisyon olduğunu vurgulayarak bu pozisyonun önümüzdeki süreçte de sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.

Vali Cirit, bu projede yer alan Şavşat Kaymakamlığı, Şavşat Belediye Başkanlığı, DOKA ve projenin mutfağında aktif görev alan kurum ve kişileri tebrik ederek Şavşat'ın bu atılımı ile ülkemizde birçok ilçenin göz bebeği haline geldiğini ve örnek alınan ilçe pozisyonuna dönüştüğünü söyledi.

Cirit, konuşmasında; "Biz bütün organizasyonlarda uluslararasılaşan bir pozisyona doğru gitmeyi arzu ettik. Eğitimde de turizmde de bu şekilde bir organizasyon içinde olalım dedik. Bunun somutlaşan yapısını turizmde Şavşat ilçemiz başarmış durumda. Önümüzdeki süreçte zengin bir kültürel dokuya sahip olan Artvin'in yaratıcı şehirlerarasında yer alma konusunda bir çalışması var. Birleşmiş Milletlerin Uluslararası bir organizasyonu öncülüğünde yürütülecek bir konuda bizde folklor ve müzik alanında çalışma gerçekleştirerek Artvin'e yeni bir ünvan daha kazandırmak istiyoruz.

Cittaslow küreselleşen dünyada kaybolan değerlerin yeniden ortaya çıkmasını ve yanımızdaki insanları, yaşadığımız sokağı fark edebileceğimiz, otantik kültürümüzün yaşatılarak orta çıkarılacağı, halk pazarlarında doğal ürünlerin sergilendiği ve yetiştirildiği, küçük üreticilerin öne çıkarıldığı büyük marketler zincirinin buralara çok fazla hakim konumuna getirilemeyecek bir alanın tescillendiği ve dünyada 200'e yakın yerleşim yerlerinin bu unvanı alarak dünyada küreselleşmeye meydan okuyan bir yapıyı ifade ediyor.

Şavşat, kırsal alanıyla, kent merkeziyle Artvin kültürünün bozulmadığı bir alan olması hasebiyle doğal güzelliyle, müziğiyle, kültürel öğeleriyle saklı cennet pozisyonu yaşamaktaydı. Bu unvanımızla birlikte bunu dünyaya ilan ettik. Bundan sonra biz dünyada 200 kent ve kasaba arasına girmiş bir Şavşat'ı görebiliyoruz. Önümüzde ki süreçte de Şavşat hem merkezi teşkilatıyla hem yerel yöneticileriyle, seçilmişleriyle, muhtarlarıyla bir çok organizasyonu ile birlikte hareket ederek daha planlı bir süreç içinde bu özelliğini ülkemizde ki 10 ayrı ilçeyle birlikte temsil eder pozisyona geldi. Ülkemizde Seferihisar, Perşembe, Yalvaç, Taraklı, Gökçeada, Vize, Akyaka, Yenipazar ve Halfeti'den sonra bizim ilçemiz Şavşat Cittaslow ünvanını almayı başardı. Ben tüm Şavşatlıları, Artvinlileri kutluyorum. " diye konuştu.

Cittaslow'un Artvin'e ve Şavşat'a önemli değerler, kazanımlar getireceğini kaydeden Vali Kemal Cirit, Artvin'i ve Şavşat'ı nitelikli turizmin merkezi haline getireceğini, Artvin'in ve Şavşat'ın Cittaslow ünvanıyla birlikte nitelikli turistin merkezi olmasını müteakip belediyelerinde yolculuğuna devam ederken kimlik kazanmış kentler yumağıyla hareket edeceklerini söyledi.

Cirit, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bundan sonra modern yapılar tabi ki olacak ama yerel kültürün kendi dinamikleriyle devam ettiği bir süreçle yola devam edeceğiz. Kimliksiz şehirler değil kimliği olan şehirlerde yaşayacağız. Bunun da ilk başlangıç noktası Şavşat. Unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi turizm konsepti içinde dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz, bunun planlarını yapacağız. "

-70 kriter yerine getirilecek-

Toplantıda Şavşat'ın Milano kentinde ki organizasyonda elde ettiği Cittaslow ünvanıyla ilgili sunum yapan İlçe Kaymakamı Cemil Sarıoğlu ise, Kaymakamlık olarak Şavşat Belediyesi ve DOKA ile bu yerel kalkınma düşüncesini temel alan Cittaslow anlayışının Şavşat için çok uygun olduğu düşüncesiyle bu konuda çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalar sonrasında da bu ünvanı aldıklarını ifade etti.

Bu ünvanı alabilmek için 70 kriteri en iyi şekilde yerine getirmek gerektiğini vurgulayan Sarıoğlu; "Bu 70 kriteri 3 ana başlık atında toplayabiliriz. Tarihimize kültürümüze gelenek göreneklerimize sahip çıkmak, doğayı çevreyi korumak, ve üçüncüsü de bilimi sanatı rehber edinerek bu ilk iki kriteri gerçekleştirmek. " diye konuştu.

Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ise; "Türkiye’de 10’ncu sırada, dünyada ise 208. sırada Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanını almak bizim için bir onur ve gurur kaynağıdır. Bu ünvan hem ilçemiz, hem ilimiz, hem de ülkemiz adına gurur kaynağı olmuştur.

Bu sertifikasyonu almaktan ziyade ünvanın sürdürülebilirliğini sağlamanın kendilerine büyük sorumluluk yüklediğini belirten Başkan Öztürk; ”Sakin Şehir seçilen ilçemiz doğal olarak bir çok kritere sahiptir. Bir tek eksiğimiz çöp sorunudur. Çöp arıtma çalışmalarında maalesef vahşi depolama yapıyoruz. Bu konuda ÇOKAP’la sürdürülen bir çalışmamız devam ediyor. Çöp konusunu da kısa sürede çözmek istiyoruz. Bunun yanında kanalizsyon ve su artıma gibi sorunlarımızı çözmek için bir takım çalışmalarımız var. Bu sorunları çözüme kavuşturmak için taahhüdümüz var. Diğer kriterlerin hepsini yerine getirdik. Bir eksiğimizde çevre ve gürültü kirliliğidir. İşte bu sorunları çözdüğümüzde bizden istenen tüm kriterleri tamamlamış olacağız. ” diye konuştu.

"Sakin Şehir” ünvanından hızlı akan zamana ve baş döndüren dünyaya dur demek gerektiğini anladığını belirten Öztürk; ”Özellikle büyük şehirlerde sabahın erken saatlerinden akşam geç saatlere kadar büyük bir koşuşturmanın yaşandığını görüyoruz. Bir bakıyorsunuz daha 2 yaşındaki bir çocuğun elinde tablet bilgisayar, akşam kadar bu tabletle oyun oynuyor. İnternetten alış veriş yapmaya çalışıyor. Yani çocukluğunu dahi yaşayamıyor. Bir sokağa bahçeye dahi çıkamıyor. Düşünebiliyor musunuz hayatı bilgisayar başında geçen bu çocuk 70 yaşına geldiğinde hayatı nasıl olur. Ben çocukluğumu doya doya köyümde ve yaylamda yaşadım. Çocukluk yıllarımda doğal yaşadığım için daha mutluydum. Zamanın çok hızlı geçtiğini şimdi anladım. Artık yeter diyorum. Sakin Şehir’in anlamı da bu olsa gerek. Bir frene basalım, bu zamanı biraz yavaşlatalım. Bu baş döndüren dünya bizi döndürmesin, biz dünyayı döndürelim. ” dedi.

Sakin Şehir'in aynı zamanda bir marka şehir olmak anlamına geldiğini belirten Öztürk; “Bu ünvanı almamızda çalışmalarımızda bizlere katkı sunan ve desteklerini gördüğümüz başta Sayın Valimize, İlçe Kaymakamımıza ve DOKA Genel Sekreterliğine çok teşekkür ediyorum. ” diye konuştu.

-Cıttaslow (Sakin Şehir) nedir?

Cittaslow-Sakin Şehir, İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Sakin) kelimelerinden oluşan Cittaslow Sakin Şehir anlamında kullanılmaktadır.

Cittaslow Kentler Birliği Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. İtalya'da 4 şehirle 1999 yılında yola çıkan Birlik şimdi 190'dan fazla şehirle dünya geneline yayılmayı sürdürmektedir.

Küreselleşmenin yarattığı homojen mekânlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir.

Bu birliğe üye olmak için şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri ve bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleri gerekmektedir. Küreselleşme ve Kapitalizm'in getirdiği rekabeti aynılaşarak değil farklılaşarak ortaya koymalıdırlar. Belki de en önemlisi bir şehrin, dünyada binlerce birbirinin aynı şehirden kendini farklılaştırmasıdır. Sakin Şehir Konsepti çevreye ve insana zararlı olmayan alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesini de içermektedir. Çöp toplama saatlerinden ilaçlamaya kadar birçok konuda önlem almak ve uygulamaktır. Yerel üreticileri desteklemek ve onların ürünlerini satabilecekleri satış merkezleri oluşturmaktır. Kısaca İnsan için İnsani bir üretimi desteklemektir.

Sakin Şehirler (Cittaslow) manifestosu ise "Bunlar; eski zamanlara meraklı insanları, zengin tiyatroları, meydanları, kafeleri, atölyeleri, restoranları ve ruhani yerleri, bozulmamış manzaraları, sevimli zanaatkârları olan şehirler. İnsanların hâlâ mevsimlerin yavaş seyrini fark edebileceği, hakiki ürünlerin tadına varabildiği ve kendine özgü gelenekleri olan yerlerdir. ”

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.06.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...