Artvin’de Uluslararası Sempozyum

12/09/2013 14:57

Artvin’de Yapılan 4. Uluslararası Katılımlı Entomopatojenler Ve Mikrobiyal Mücadele Sempozyumu Düzenlendi.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından organize edilen “4. Uluslararası Katılımlı Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Sempozyumu’nun” açılışı dün Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Açılış törenine Artvin Valisi Kemal Cirit, Adalet ve Kalkınma Partisi Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Ak Parti İl Başkanı Erkan Balta, Artvin İl Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yarımcıları Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Prof. Dr. Fahrettin Tilki daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan açılış programı Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömür Bütev Dolgun’un piyano resitali ile devam etti. Sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurcan Albayrak İskender yaptı. İskender konuşmasında, ”Sarp dağlar arasından akan coşkun Çoruh Nehri’nin şekillendirdiği "Göğe Komşu Topraklar" Artvin’de düzenlemeyi planladığımız “4. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Sempozyumu”nu hayata geçirmenin heyecanı içerisindeyiz. Türkiye’nin yeşil cenneti Artvin’de kuruluşundan bu yana her geçen gün gelişmekte olan Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü olarak 11-14 Eylül 2013 tarihleri arasında sizleri “4. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Sempozyumu”na davet etmekten büyük onur ve mutluluk duymaktayız.

Sempozyumun amacı Entomopatojenler ve her geçen gün daha da önemli hale gelen Mikrobiyal mücadele konusunda çalışan bilim insanlarını ve araştırmacıları bir araya getirmek, son araştırmalarını ve bulgularını paylaşmak, yeni gelişmeler doğrultusunda fikir alış verişini sağlamaktır. Sempozyum dili Türkçe ve İngilizce’dir. 11-14 Eylül 2013 tarihleri arasında zengin bilimsel içeriğinin yanında ilimizin yeşilliğinin de doyumsuzluğuna varabileceğiniz “4. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Sempozyumu”nda Artvin’de buluşmak dileklerimizle” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Yılmaz Altun bir konuşma yaptı. Altun; ‘‘Uluslararası bir sempozyumun fakültemiz bünyesinde düzenlenmesini önemli bir etkinlik olarak addediyorum. Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mehmet Duman‘ın bu sempozyumun düzenlenmesinde önemli katkıları olmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum’’ dedi.

Açılış konuşmasında Artvin’deki önemli bir eksikliğe parmak basan Artvin Çoruh Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Artvin’de konaklama noktasında çok büyük bir eksiliğin bulunduğuna işaret ederek yaptığı konuşmasında; “Üniversitemiz hızla gelişimini sürdürüyor. Hem akademik örgütlenmede hem de fiziki gelişmede önemli mesafeler kat etmiş durumda. Bugüne kadar fiziki imkânsızlıklar sebebiyle konferanslar sempozyumlar organize etmede hocalarımız çekingen davranıyorlardı ve haklıydılar bunları başka mekânlarda yapmak zorundaydık ve bunun zorluğu vardı. Bundan sonra üniversitemiz bu zorlukları aşmış görünüyor. Sempozyum için konferans salonlarımız, sosyal mekânlarımız ve tesislerimiz var. Ancak şehrimizin misafir ağırlama kapasitesinde ciddi sıkıntılar var. Konuklarımız bunu fark etmişlerdir. Gelen konuklarımız değişik misafirhanelere yerleştirildiler.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını da o misafirhanelerde ağırlıyoruz. Ancak görünüyor ki şehrimizde yeni oteller inşa ediliyor. Turistlik oteller inşa ediliyor. Sanıyorum bu tesislerde bitirildiğinde bu sıkıntılarda ortadan kalkmış olacak. Dolayısıyla Artvin coğrafi konumuna güzelliğine yaraşır kapasiteye kavuşmuş olacak. Yeni kurulan bir üniversite olma sebebiyle her gün yeni programlar açıyoruz, yeni öğrenciler alıyoruz. Bizim üç tane kampüsümüz var. Bu bir üniversite için ana yerleşke avantaj değil dezavantaj ancak Artvin’i gruplarımız gördüler burada yerleşkeyi inşa etmek değil bir bina yapmak için bile mekanın kısıtlı olduğunu görmüşlerdir sanırım’ ifadelerine yer verdi.

ARTVİN’DE MADEN OLMAZ!

Artvin Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün Artvin’in Eğitim ve Turizm kenti iddiasını taşıyan bir kent olduğunu ifade ederek, Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Sempozyumunun Artvin’in o güzel ekolojik dengesini koruma açısından önem taşıdığını söyledi. Özgün yaptı konuşmasında; “ Artvin’in ekolojisini korumak lazım. Bu Allah’ın bize bir lütfü. Bazen koruyamıyoruz. Ya da korumak istemiyoruz. Bu mikrobiyolojik dengelerin içersinde maden çıkarmaya çalışıyoruz. Bizde buna itiraz ediyoruz ve diyoruz ki Artvin eğitim ve turizm kenti olacak. Artvin hakikaten doğa cenneti. İnanılmaz eko turizm değerleri taşıyan bir kent. Artvin memur işçi kenti. Üniversitemiz önemli bir katma değer kattı kente ama biz daha fazlasını istiyoruz. Eko turizm kayak merkezimiz var, baraj gölleri yapıldı, su sporları yapabiliyorsunuz, bunların tanıtımına ihtiyacımız var. Ben buraya gelen konuklardan bu güzelliklerin tanıtımında bizlere yardımcı olmasını istiyorum. Ben bu sempozyumun Artvin’e faydalı olacağına inanıyorum emeği geçen herkese saygılar sunuyorum” dedi.

ARTVİN’İN EN YÜKSEK KATMEDE DEĞERİ ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİDİR

Ak Parti Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla yaptığı konuşmasında üniversitelerin iller için önemine değinerek şunları dile getirdi. “Artvin için katma değeri en yüksek olan kurumların başında üniversitemiz geliyor. Bizim gibi küçük ölçekteki illerde üniversite o ilin sosyal yapısına, kültürel yapısına ve tarım alanından daha birçok alana çok ciddi katkılar sunuyor. Üniversite büyüdükçe her yönüyle Artvin’e ciddi katkıları olacaktır.

Tabi uluslararası bir kongreyi büyük illerde yapmak kolay. Artvin gibi bir ilde bu riski göze almak bu cesareti göstermek kolay değil. Dolayısıyla bu cesareti gösteren dekanımıza, rektörümüze ve proje ekibine teşekkür etmek lazım. Artvin’de böylesine uluslararası sempozyumu yapmaya muvaffak oldular. Böylesi toplantılar bilim dünyası için üniversitemiz için, akademisyenler için ciddi bir katkı sağlayacaktır. Ben bu anlamda üniversitelerin tasniflerini değerlendirmelerini hep bilimsel yayınlarla akademik yayınlarla bu tip sempozyumlar ile belli seviyeler kazandığını hep görüyoruz. İnşallah bu sempozyumda Artvin Çoruh Üniversitesine bu anlamda ciddi bir değer katmış olacak diye düşünüyorum” dedi.

VALİ CİRİT AÇILIŞTA İNGİLİZCE KONUŞTU

Sempozyum açılış programının son konuşmacısı olarak kürsüye gelen Artvin Valisi Kemal Cirit Konuşmasına yabancı konuklar için İngilizce başladı, Türkçe devam etti. Vali Cirit üniversitelerin bilime olan katkılarının önemine değinerek; “Üniversiteleri öğrencilerine farklı bakış açıları kazandırdıkları ve demokrasi kültürüne tattıkları değerler için önemseriz. Genç bir üniversiteye sahibiz ve Artvin Çoruh Üniversitesi’nin genç biyologları üniversitelerin gerçek misyonu olan bilim üreterek insanlığa katkı sunma noktasında büyük bir mesafe aldıklarını bize göstermiş oldular.

Artvin’imizi uluslararası bilim alanında öne çıkarma gayretleri bizleri fevkalade memnun etmiştir. Kendilerini Sayın Rektörümüz şahsında tebrik ediyorum. Sempozyumda yurt dışından ve içinden gelen bilim insanlarıyla doğada ki dengenin bozulmasını doğaya zarar veren unsurlarla nasıl biyolojik mücadele yöntemini kullanacaklarını tartışacaklar ve bilimsel sunumlarını yapacaklar” dedi.

TÜRKİYE’NİN %28’İ ARTVİN’İN %54 ORMAN

Bazı istatistiki bilgileri de katılımcılar aktaran Vali Cirit, Türkiye’nin yüzde 28’inin Artvin’inde yüzde 54’ünün ormanlık alan olduğunu söyleyerek; “Orman zararlılarından Artvin’de büyük nasibini alan illerimizin başında. Ağaç türlerimiz arasında yüzde 41’lik ağaç kesimi ladindir.

1973 ile 2013 yılları arası yaklaşık 40 yıllık süreçte 1, 5 metre küp ladin ağacı orman zararlısı yüzünden kurumuştur. Bu zararlıya karşı biyolojik mücadele verilmiş. Laboratuar ortamında çözüm için üretilmiş 3 milyon 700 bin böcek doğaya bırakılmıştır. Bazı başarılar elde edilmiş bugün bitirilme noktasına gelmiş ama zararlının etkileri halen devam ediyor.

Yine kestane ormanlarında 27 bin 500 hektarlık alanda dal kanserine karşı bakteriler, virüsler ve bazı atarlar kullanılarak biyolojik mücadele yapılmıştır. Bu zararlılar ülkemiz ormanlarında yıllık 500 bin hektarlık alana zarar verebilmektedir. Biyolojik mücadele biyoteknik ve mekanik mücadelede önemlidir. Bunlar kadarda bu sempozyumda önemlidir. Dünya ve ülke bilimine katkıları için bu sempozyum düzenleyenler tekrar teşekkürlerimi iletmek istiyorum” dedi. Yapılan açılış konuşmalarının ardından program ikramlar ile sona erdi. Sempozyum 14 Eylül 201 Cumartesi sona erecek. Sempozyumun sonuç bildirgesi ise daha sonra yayınlanacak.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.09.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...