Hopa'da Hat Ve Tezhip Sergisi

14/04/2013 22:22

T.c. Hopa Müftülüğü Kutlu Doğum Haftası Münasebeti İle Tezhib Ve Hat Sergisi Açıldı.


Haber: Levent Yazıcı







T. C. Hopa Müftülüğü Kutlu Doğum Haftası Münasebeti ile Tezhib VE Hat Sergisi Açıldı. Halk Eğitim Öğretmenlerinin Hazırladığı Tezhib ve Hat eserleri Hopa Öğretmen Evi salonunda Gösterime sunuldu.

Hopa Halk Eğitim Merkezi Öğretmenlerinden Tezhip Öğretmeni Özlem Gedik KURDOĞU ve Müftülük İmam Hatiplerinden Hat öğretmeni Murat DEMİR'in Beraberce hazırladıkları Sergi 16-04 2013 Salı Gününe kadar sergilenecektir.

Sergi Açılışında Hopa Müftüsü Yaptığı hizmetlerden ötürü, Atatürk fotoğrafının bulunduğu Gümüş Tabak hediye edildi. Birçok okul Müdürlerinin de bulunduğu sergi halktan da ilgiyle karşılandı.

Tezhip: Arapça bir kelime olup, Türkçe karşılığı, altınlamak, altınla süslemek ve altınla bezemek anlamlarına gelir. Bu sanat çok uzun bir tarih sürecinden günümüze gelmiştir. Diyebiliriz ki bütün uygarlıklarda bir şeyleri süsleme, güzelleştirme, bir şeylere zengin ve hoş görünümler kazandırma olgusu vardı, bundan sonra da hep olacaktır. İnsanlar, başlangıçta bu tür süslemeleri günlük hayata dair istek ve arzularını belirtmek için kullanmışlardır.

Zamanla dünya üzerindeki insan nüfusu artıp farklı kültürler vücuda geldikçe, bu alanda kullanılan süslemeler zenginleşerek kültürlere göre farklı şekillere büründü. Bu oluşum içerisinde Türkler'in çalışmaları önemli bir yer tutar. Orta Asya'dan başlayan süsleme sanatı başladığı günden bu yana aynı coşku ve heyecanla devam edegelmiştir. Bu süreç içerisinde süslemeleri, başlangıçta halı ve kilimlere, metale; sonra taşa ve ağaca; daha sonra da kitap ve yazı kenarlarına nakşetmişlerdir.

Kaynak: www. mumsema. com

Hat: Hat sözlükte ''ince, uzun doğru yol, birçok noktanın birleşerek sıralanmasından oluşan çizgi, satır veya yazı'' gibi anlamlara karşılık gelen Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu kelime özellikle İslam kültüründe, yazı ve güzel yazı (hüsnü'lhat, elhattu'lhasen) anlamlarında da kullanılmıştır.

Hüsn-i hat; estetik ve geometrik kurallara bağlı kalarak, güzel yazı yazma sanatıdır. Ancak, genellikle İslam dinine has kutsal metinlerin yazımı için kullanılan bir tabirdir. Dinsel metinleri güzel yazma ve bunu öğretme yetkinliğine sahip sanatçıya hattat, bu sanata da hattatlık / Hüsn-i Hat denilmiştir.

Hat, sözün veya ruhta gelişen fikir ve duyguların yazı aracılığı ile resmedilmesidir. Büyük matematikçi Öklid'in bir sözü bu fikri çok net ifade etmektedir: ''Hat, her ne kadar maddi aletlerle meydana gelirse de o, ruha ait bir hendesedir. "

Hat sanatı; İslam'ın ilk dönemlerinden beri sürekli bir gelişim göstermiştir. Modern çağda geldiği noktadaki soyut anlatım gücü öylesine bir sanat düzeyine yükselmiştir ki; ünlü ressam Pablo Picasso, bir gün usta bir hattatın bir istifi karşısında "işte resim" diyerek, hayranlığını ifade etmiştir. Çünkü karşısında özgün ve somut figür etkileşiminden uzak, salt estetiğin ipucunu görmüştür.

Kaynak: www. leventyazici. com. tr

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.04.2013 tarihinde Levent Yazıcı tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Kültür-Sanat Haberleri
 » Trabzon’da Sinemaseverler Mayıs Ayı...