Artvin'de Dernek Başkanları Toplandı

10/04/2012 18:06

İl Dernekler Müdürü Muhammet Kara 2012 Yılında Desteklenecek Proje Konularını Açıkladı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin İl Dernekler Müdürü Muhammet Kara Artvin'de faaliyet gösteren dernek temsilcileriyle bir araya geldi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda dernek başkan ve temsilcilerine derneklerin ekonomik yapıları, faaliyetleri, tüzükleri, amaçları, yürütülen projeler vb. konularda bilgiler veren Kara, 2012 Yılında içişleri bakanlığının desteklediği proje konularını açıkladı.

BU ÇERÇEVEDE 2012 YILI İÇİN DESTEKLENECEK PROJE KONULARI;

Sivil Toplum bilincinin geliştirilmesine yönelik projeler, Kamu-sivil toplum kuruluşları diyalogunun geliştirilmesine yönelik projeler, çocuklar, gençler, kadınlar ve dezavantajlı gruplara yönelik, sağlık, eğitim, kültürel ve sosyal içerikli projeler, toplum ve çevre sağlığının korunmasına yönelik projeler, kamu karar mekanizmalarına sivil toplum kuruluşlarının aktif katılımın sağlanmasına yönelik projeler, desteklenecek projelerdir.

İl Dernekler Müdürü Muhammet Kara Artvin Valisi'nin özellikle derneklerin Acara-Batum ile ilgili projelerinin her daim arkasında olduğunu ve desteklediğini ifade etti. Konuşmasına derneğin tanımını yaparak başlayan Kara hazırladığı slayt eşliğinde dernek başkanlarına ve temsilcilerine şu bilgileri verdi.

Dernek: Kazanç paylaşımı dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarını ifade eder.

Dernek Kurma Hakkı: Fiil ehliyetine sahip gerçek ve tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetleri ve kolluk mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarında memur statüsünde görevliler hakkında özel kanunlarında getiriline kısıtlamalar saklıdır.

Üye Ve Üyelik Hakkı: Hiç kimse, bir derneğe üye olmaya ve hiçbir dernek de üye kabul etmeye zorlanamaz. Fiil ehliyetine sahip bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişiler, derneklere üye olma hakkına sahiptir. Yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir. 4721/68-Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Dernek, üyeleri arasında dil, ırk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetilemez, eşitliği bozan veya bazı üyelere bu sebeplerle ayrıcalık tanıyan uygulamalar yapılamaz. Her üyenin, derneğin faaliyetlerine ve yönetimine katılma hakkı vardır. 4721/69-Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır; üye, oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

Şube: Dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için bir derneğe bağlı olarak açılan, tüzel kişiliği olmayan ve bünyesinde organları bulunan dernek alt birimidir.

Temsilcilik: Dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için bir derneğe bağlı olarak açılan, tüzel kişiliği ve bünyesinde organları bulunmayan dernek alt birimidir.

Federasyonlar Konfederasyonlar; Federasyonlar kuruluş amaçları aynı olan en az beş derneğin bir araya gelmesi ile kurulur. Konfederasyonlar; Kuruluş amaçları aynı olan en az üç federasyonun bir araya gelmesi ile kurulurlar. İlk Genel Kurul Toplantıları: Kuruluş bildirimlerinde, tüzüğünde ve diğer belgelerinde Kanuna aykırılık veya noksanlığın bulunmaması ya da Kanuna aykırılık ve noksanlığın verilen süre içinde giderilmesi durumunda, keyfiyetin derneğe yazılı olarak bildirilmesinden itibaren altı ay içinde derneğin ilk genel kurul toplantısını yapması ve organlarını oluşturması zorunludur.

Olağan Genel Kurul Toplantıları: İlk Genel Kurul toplantısını takiben tüzüğünde belirtilen yıl ve ay hesabına uygun olarak düzenlenmesi mecburi toplantılara Olağan Genel Kurul toplantıları diyoruz. Bunun dışında ihtiyaca göre yapılan Genel Kurul toplantılarına Olağanüstü Genel Kurul denilmektedir. Olağanüstü Genel Kurullar, Olağan Genel Kurul un toplantı dönemine etki yapmaz.

Yurtdışından Yardım Alma: Dernek veya Vakıflar, mülki amirliğine önceden bildirimde bulunmak şartıyla yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilirler. Nakdi yardımların bankalar aracığıyla alınması ve kullanmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi mecburidir.

Dernek Defterleri Ve Kayıtları: İşletme Hesabına Göre1-Karar Defteri 2-Üye Kayıt Defteri 3-Evrak Kayıt Defteri, 4-Demirbaş Defteri, 5-İşletme Hesabı Defteri, 6-Alındı Belgesi Kayıt Defteri, Bilânço Hesabına Göre: 1-Karar Defteri2-Üye Kayıt Defteri, 3-Evrak Kayıt Defteri, 4-Alındı Belgesi Kayıt Defteri, 5-Yevmiye Defteri, 6-Büyük Defteri, 7-Envanter Defteri

Dernek defterleri kullanılmadan önce il dernekler müdürlüğünde veya noter de tasdik ettirilmelidir. İşletme hesabına göre tutulan defterler sayfaları bitene kadar kullanılır ara tasdik yapılmaz. Yönetmeliğe göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe olması zorunludur. Defterler mürekkepli kalemle yazılır. İşlemler, defterlere günlük olarak kaydedilir. Ancak, gelir ve gider kayıtları;

İşlemlerin, işin hacmine ve gereklerine uygun olarak muhasebe düzeni ve güvenliğine bozmayacak bir süre içinde kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtlar on günden fazla geciktirilmez. İstisnai durum muhasebe fişleri ve bordro gibi yetkili imzası taşıyan belgelere göre tutulanlarda 45 gündür.

Dernek defterlerinin denetim amacıyla istenmesi halinde, süreler beklenmeden kayıtların işlenmesi zorunludur.

Hesap Dönemi: Derneklerde hesap dönemi bir takvim yılıdır. Hesap dönemi 1 Ocakta başlar ve 31 Aralıkta sona erer.

Yeni kurulan derneklerde hesap dönemi kuruluş tarihinde başlar ve 31 Aralıkta sona erer. Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır.

Ancak dernekler, Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için Gider Makbuzu düzenlenir. Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak alındı belgeleri yönetim kurulu kararıyla bastırılır. Alındı belgeleri, gelir tahsil etme göre ve yetkisine sahip bulunanlara, sayman üyelerce imza karşılığı veriler ve kullanıldıktan sonra imza karşılığı geri alınır. Bu işlemler alındı belgesi kayıt defterinde gösterilir.

Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin adına / adlarına yetki belgesi düzenlenir. Yetki Belgesi Dernekler Birimine bildirilir.

Gelirlerin Tahsil Edilmesi: Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları otuz gün içinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar. Ancak tahsilâtı 2012 yılı için 1. 722 TL yi geçenler otuz günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayı en geç iki iş günü içinde dernek saymanına veya derneğin hesabına yatırırlar.

Kamu yararına çalışan dernekler, Maliye Bakanlığının ve varsa ilgili bakanlıkların görüşü üzerine, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilir.

Kamu Yararı için aranacak şartlar: En az bir yıldan beri faaliyette bulunması,

Son bir yıl içindeki, (2012 yılı için 86. 234) alım ve satım işlemlerinin rekabet koşullarına uygun yapılması,

Amacı ve gerçekleştirdiği faaliyetlerin, üyelerinin dışında yerel veya ulusal düzeyde toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözümler üretecek ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamayacak nitelikte olması,

Yıl içinde elde ettiği gelirin en az yarısının bu amaçla harcanması,

Salip olduğu mal varlıklarının ve yıllık gelirinin tüzüğünde belirtilen amacı gerçekleştirecek düzeyde olması,

Yardım Toplama Faaliyeti: Gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergilerin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa göre yapacakları yardım toplama faaliyetleriyle ilgili iş ve işlemler dernekler birimlerince yürütülür.

Yardım toplama faaliyeti birden fazla ili veya bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisinden, Bir ilçenin sınırları içinde ise o ilçenin kaymakamlığından alınır. Yardım toplayacak kişi ve kuruluşlar, isteklerini bir dilekçeyle izin vermeye yetkili makama bildirirler.

Müracaat dilekçelerinde hangi amaçla ve ne miktarda yardım toplanacağı, yardım toplama faaliyetlerinin sürdürüleceği il ve ilçeler, yardım toplama şekillerinden hangilerinin uygulanacağı, kaç kişinin çalıştırılacağı ve yardım toplamada kullanılacak makbuz miktarı belirtilir. Yardım toplayacak kişi ve kuruluşlar, isteklerini bir dilekçeyle izin vermeye yetkili makama bildirirler.

Müracaat dilekçelerinde hangi amaçla ve ne miktarda yardım toplanacağı, yardım toplama faaliyetlerinin sürdürüleceği il ve ilçeler, yardım toplama şekillerinden hangilerinin uygulanacağı, kaç kişinin çalıştırılacağı ve yardım toplamada kullanılacak makbuz miktarı belirtilir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.04.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...