Orman Fakültesi Serası İlgi Odağı Oldu

15/10/2011 20:14

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Tarafından Gerçekleştirilen Araştırma Serası Görenlerin İlgi Odağı Oluyor.


Haber: Hayati Akbaş







Her geçen gün gelişen Artvin Çoruh Üniversitesi gelişimlerinin yanı sıra modern yapılaşması dikkat çekiyor. Bu bağlamda Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yaptırılan araştırma serası en son donanıma sahipken yakın illerin yanı sıra Karadeniz de bile eşi benzeri bulunmuyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi son teknolojiye sahip araştırma ve geliştirme serasını tanıtırken Artvin basını adına Artvin Gazeteciler Derneği bu modern yatırımı yetkilileriyle birlikte yerinde inceldi. Projenin başında bulunan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fahrettin Tilki ve Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Ölmez, Artvin Gazeteciler Dernek Başkanı Tolga Gül ve yönetimi ile birlikte serayı gezerek incelediler.

Serada üretim yapılacak ve tez çalışmaları gerçekleştirilecek

Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma serasında üretim yapımının dışında üniversitelerde tez çalışmaları da gerçekleştirilebilecek. Üniversite'nin ve Artvin'in süs bitkisi ihtiyacına da cevap verebilecek olan sera son teknolojik sistem ile donatılmış durumda.

Sera hakkında bilgiler veren Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fahrettin Tilki ve Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Ölmez bu seranın yapılışındaki amaçlarını şu şekilde ifade etiler:

Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı Bölümleri, Meslek Yüksekokulu Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümü öğrencilerinin ders uygulamaları ve aynı bölümlerde yapılacak bilimsel araştırmalar için donanımlı bir sera ihtiyacı karşılanmış bulunmaktadır. İlgili bölümlerin yüksek lisans ve doktora öğrencileri tam donanımlı bu serada tez çalışmalarını yürütebilecektir.

Mezun olduğunda özel sektörde ve uygulamada çalışacak olan öğrenciler için gerekli dersleri uygulamalı olarak anlatmak, bitki yetiştiriciliğinde son derece önemli olan vejetatif üretim (çelik, aşı vb. ) yöntemlerini uygulamak ve öğrencilere uygulama yaptırmak oldukça faydalı olacaktır. Yeni teknikler kullanılarak kurulan serada öncelikle öğrencilerimiz daha iyi bir eğitim alacak, sonra da öğretim elemanları daha nitelikli bilimsel araştırmalar yaparak bilimsel birikime fayda sağlayacaktır.

Ayrıca kurulacak olan serada mevsimlik ve çok yıllık süs bitkileri üretimi yapılabilecek, üniversitenin ve çevrenin süs bitkisi gereksinimleri bu seradan karşılanabilecektir. Yine aynı serada tıbbi ve ekonomik önemi olan bitki türleriyle ilgili üretim çalışmaları yapılabilecektir.

Bilgisayar donamına sahip üstü açıla bilen her mevsim her ürünü yetiştire bileceğini bu serada yetkililer en ince ayrıntıları düşünmüşler. Köyün suyunu bile kullanmayan proje görevlileri bu sera için su deposu yaparak sularını yerin altından kullanıyorlar.

Araştırma Serası Hakkında Genel Bilgi

Seranın son teknolojik sistemle inşa edildiği ve seraya hiç uğranılmadan bile bilgisayar sistemi ile uzaktan kontrol edilebilir düzeyde. İşte Artvin Çoruh Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği araştırma ve geliştirme serasının özellikleri: Araştırma serası, kullanım alanı 252 metre karelik taban alanına sahip, M çatı sistemli, birbirine eşit iki sera ve 50, 4 metre karelik ofis alanından oluşmaktadır. Seranın iki bölümü birbirinden farklı olarak çalıştırılabilmektedir. Sera ortasında yer alan 50. 4 metrekarelik ofis içinde lavabo, kontrol paneli ve bilgisayarı yer almaktadır. Sera içinde çelik köklendirme, tohum ekim, çimlendirme, repikaj ve gübreleme denemelerinin gerçekleştirileceği her bölümde 8 adet olmak üzere toplam 16 adet masa yer almaktadır.

Seranın iskeleti çelik konstrüksiyon daldırma galvanizdir ve üzeri polikarbonat kaplamadır.

Seranın ısıtılmasında iki adet elektrikli kombi kullanılmakta ve ısıtma sistemi sera yan duvarlarında petekler ile sağlanmaktadır. Köklendirme ve çimlendirme masalarında yapılacak çalışmalarda toprak sıcaklığı istenilen düzeyde ayarlanabilmektedir. Ayrıca çalışma yapılacak bölümün nemi de yine istenilen seviyede düzenlenebilmektedir.

Yetiştirme masalarında köklendirme ortamının rutubetini sağlamak için her bölmede ayrı sulama yapabilen mistleme düzeni ve kök ortamının nemine göre ayarlanabilen otomatik kontrollü nem algılayıcı cihazlar sulama sisteminde bulunmaktadır.

Sistemin su ihtiyacını karşılamak için bin 500 litrelik lineer PE su deposu ve hidroforu yer almaktadır. Fidanlık ve seranın su ihtiyacı yerleşke içerisine kurulan artezyen vasıtasıyla yeraltı suyundan sağlanmaktadır.

Seranın üzerinde yüzde 50 gölgeleme etkili polietilen yeşil örme siperlik bulunmaktadır. Gölgeleme örtüsü her bölme için ayrı olmak kaydıyla hem manuel hem de otomatik olarak açılıp, toplanabilecek düzeneğe sahiptir. Her bölme ayrıca yapay aydınlatma sistemleri ile donatılmıştır.

Seranın yaz aylarında serinletilmesi amacıyla her bölüm fan

ad sistemi ile donatılmıştır ve yaz aylarında sera istenilen sıcaklıkta çalıştırılma olanağına sahiptir.

Rüzgâra ve yağmura duyarlı otomatik kontrol sistemli sera

Sera ile ilgili olarak verilen bilgilerde ilginç detaylarda ortaya konuldu. Seranın gerek rüzgâr gerekse de yağmura karşı duyarlı olduğunun vurgulandığı bilgiler de ilginç detaylara yer verildi. Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fahrettin Tilki ve Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Ölmez tarafından verilen bilgilerde; " Sera pencereleri rüzgâr ve yağmur nedeniyle olabilecek tehlikelere karşı rüzgâr ve yağmur sensörüne sahiptir. Rüzgâr sensörü, rüzgâr hızı sera için tehlikeli hızlara çıktığında tüm pencereleri kapatmaktadır ve tehlike geçene kadar manuel konum dâhil açılmasına izin vermemektedir. Yağmur sensörü, yağmur yağdığını algılamakta ve tüm pencereleri yağmur kesilene kadar açmamaktadır.

Bir adet jeneratör elektrik kesintilerinde otomatik olarak devreye girmektedir.

Sera içerisinde tüm donanımlar; pencere, gölgeleme, şişleme, mistleme, masa ısıtma, radyatör ısıtma, soğutma amaçlı fan

ad otomatik kontrol cihazları ile çalışmakta ve tüm işlemler bilgisayardan takip edilebilmektedir. Kullanıcı sera içerisindeki tüm değişimleri bilgisayar ekranından simulasyon olarak görebilmekte ve iklimsel değişiklikleri grafik olarak alabilmekte, geçmişe yönelik kayıtları tutabilmektedir. Ayrıca tüm sistemler pano üzerinden manuel olarak da kontrol edilebilmektedir. Sera dışında Yaklaşık Bin metrekare büyüklüğünde kapalı fidan yetiştirmek için bir fidanlık kısmı bulunmaktadır. Ayrıca 200'er metrekare büyüklüğünde 2 adet plastik sera mevcuttur. Şu anda fidanlık bölümü orman bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa kullanılmaktadır ve yaban hayvanlarının besin ihtiyacını karşılamak ve ormanlara dikilmesi için yabani meyve (yabanı elma, yabani kiraz, hurma, fıstıkçamı gibi)"ifadelerine yer verildi.

Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fahrettin Tilki, üniversiteye böylesi önemli bir tesis kazandırılmış olmasının mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak seranın gelecek yıllarda birçok araştırma ve geliştirme tezlerine konu olacağını ifade ederek, böylesi bir tesise birçok Karadeniz ilinden de önce sahip olmalarının da üniversiteleri adına ayrıca bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı.

AGD Başkanı Gül: "Seraya hayran kaldım, AÇÜ'ne teşekkür ediyorum"

Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından yapılan serayı gezen Artvin Gazeteciler Derneği Başkanı Gül ve üyeler seraya hayran kaldıklarını dile getirmekten geriye kalmadılar. AGD adına açıklama yapan Başkan Gül, " Seranın son teknolojik donanıma sahip olduğunu görmek ve böylesi bir tesise Artvin'de sahip olmak gurur kaynağımızdır. Artvin Çoruh Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum, bu tesisi ilimize kazandırdıkları için. İnanıyorum ki gelecek yıllarda birçok araştırma tezi buradan çıkacaktır. Üniversitelerin asli amaçları bilimsel araştırmalardır. Toplumun önünü açacak, teknolojiyi geliştirecek yeni araştırmalara imkân tanıma noktasında Artvin Çoruh Üniversitesi'nin önemli bir işe imza attığını görüyorum. Bu seranın basite alınmaması gerektiğine inanıyorum. Gelecekte büyütülme imkânı da olan seranın ilimize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. "şeklinde konuştu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.10.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...