Dünyadaki küreselleşme hareketleri ve sınırların sanal bir çizgi haline dönüşmesi, bağımlılık yapıcı yasal olmayan madde kaçakçılığının sadece ülke sorunu olmaktan çıkıp, bölgesel ve uluslararası suç türüne dönüşmesine neden olmuştur.
Kullanıcı ve bağımlı sayısının artışı, yüksek kar marjı, terörist faaliyetler ve dünyanın siyasal yapısındaki değişmeler, bağımlılık yapıcı yasal olmayan madde üretimi ve kaçakçılık güzergâhlarını doğrudan etkilemiş ve bağımlılık yapıcı maddeleri küresel bir sorun haline getirmiştir.
Madde kaçakçılığında ve madde kullanımındaki bu yeni eğilimler nedeniyle, mücadele edecek yapılanmaların durağan kalması olanaksızdır. Ulusal ve uluslararası alanda istenilen sonucun elde edilmesi, ancak maddeye karşı mücadele çabalarının bir bütün halinde gelişmesi ve yürütülmesi ile mümkündür. Gelişim ve ortak hareket politikalarını, ulusal boyutlardan alarak evrensel boyutlara ulaştıran stratejiler, bağımlılık yapan maddelere karşı en önemli mücadele enstrümanlarındandır.
Bu kapsamda; Bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele alanında kurumlar arasında işbirliği yapmak, eşgüdüm sağlamak, çalışmalar yürütmek ve her 6 ayda bir rapor hazırlayıp TUBİM'e göndermek amacıyla Vali Yardımcısı Osman Altın Başkanlığında Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu 07. 01. 2010 tarihinde Valilik oluru ile kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Kurul İl Özel İdaresi, Belediye Başkanlığı, Artvin Çoruh Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü, Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Kısım Amirliğinden oluşmaktadır.
Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulunun ana çalışma alanı;-İlimiz nüfus ve risk gruplarının korunması,
-Risk gruplarıyla ilgili tüm tarafların daha etkin çalışmalar yapmaları için, var olan kurumsal ağın etkinliğinin geliştirilmesi, -Yapıların; koruma, önleme ve eğitim alanlarında profesyonel olarak çalışacak uzman ve nitelikli personelle desteklenmesi,
-Bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerden sağlıklı, bağımsız, yaratıcı, üretken, nitelikli çocukların ve gençlerin yetiştirilmesi,
-Toplumsal yaşama, çocukların ve gençlerin etkin olarak katılmalarını sağlayacak programların ve projelerin gerçekleştirilmesi,
-Suça ve madde kullanımına özendirici her türlü faaliyete karşı toplumun her kesimiyle birlikte gereken duyarlılığın gösterilebileceği bir toplumsal dayanışmanın yaratılması şeklindedir.
Kurul ilk toplantısını 13. 01. 2010 tarihinde gerçekleştirmiş, il genelinde Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Eylem Planının kurumlar arası işbirliği ile hazırlanması kabul edilmiştir.
26. 02. 2010 tarihinde, Kurulun ikinci toplantısında, söz konusu Eylem Planı hazırlanarak kurulda bulunan tüm kurumlara dağıtılmış üzerinde gerekli görüşmeler yapılarak uygulanma kararı alınmış, ayrıca Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele kapsamında Madde Bağımlılığı Talep Azaltımı Projesinin başlatılması, proje kapsamında il genelinde Eğitim kurumları başta olmak üzere bağımlılık bilinçlendirme konferans ve panellerinin düzenlenmesi bunda öncelikle il genelindeki Lise 1. Sınıf öğrencilerini ve velileri kapsayacak şekilde tavsiye edilmiştir. " denildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.03.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle