Kuşlar ormanlarda zarar yapan böcekler ile beslenerek doğal dengenin korunmasında önemli bir yere sahiptirler. Özellikle yavrularını beslemek için ormanlarda zarar yapan kabuk böceklerinin larvalarına ve kelebeklerin tırtıllarına önemli ölçüde ihtiyaç duyarlar. Kuşlar zararlı böceklerin aşırı bir şekilde çoğalmalarını engelleyerek onların doğal denge sınırında kalmalarına yardımcı olurlar. Bu sebeple Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından her yıl suni kuş yuvaları yaptırılarak ormanlarda uygun yerlere asılmaktadır.
Kuş yuvaları, bir asma çubuğu yardımı ile ağaçların dış tarafındaki 510 cm çapındaki yaş dallara asılmaktadır. Bir ağaca bir yuva asılmaktadır. Ancak büyük ağaçlara birden fazla yuva asılabilir fakat yuvaların değişik yüksekliklerde ve uçma deliklerinin değişik yönlerde olmasına dikkat edilmektedir. İğne yapraklı ormanlarda hektara beş, yapraklı ormanlarda on adet olmak üzere homojen dağılım sağlayacak şekilde asılmaktadır. Yuvaların yerden yükseklikleri en az 3 metre olmalıdır.
Yuvalar eylül ayından kasım ayı sonuna kadar asılmakta ve önceki yıllarda asılmış yuvalar ise aynı aylar içinde asma çubuğu ile indirilerek, içleri temizlendikten sonra tekrar ağaçlara asılmaktadır. Böcekçil Kuşlar öncelikle boş olan yuvaları tercih etmektedirler.
Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun konuya ilgili olarak yaptığı açıklamada; "ormanlara kuş yuvalarının asılmasındaki amaç, kuş türlerinin çoğalmalarını sağlamak, kuşları düşmanlarından korumak, en önemlisi insanoğluna kuş sevgisini aşılamaktır. Onlara kuşların doğal dengenin korunmasındaki önemini ve böceklerin aşırı çoğalmalarını sürekli kontrol altında tutan en önemli canlı varlıklar olduğunu ve insanoğlunun bu sevimli canlı varlıklara her zaman ihtiyacı bulunduğunu hatırlatmaktır. Bu suni kuş yuvalarının halkın görebileceği yerlere, mesire yerlerine, kent ormanlarına asarak, insanların kuşlar hakkındaki bakış açılarını olumlu yönde değiştirmektir. Bütün bu amaçlar doğrultusunda, 2009 yılında Artvin ormanlarına toplam 1000 adet kuş yuvası asılmıştır. Böceğin ormana zararı yangından 5 kat daha fazladır. Hatta daha tehlikelidir. Çünkü yangın olsa müdahale eder söndürürsünüz. Böceğin zararını ise ancak ağaç kurumaya başlayınca fark edebiliriz. Kuşlar ise böcekleri insanlardan daha önce fark ederler. Böceklerle beslenerek sayılarını dengede tutarlar. Bizler doğadaki bu dengeyi bozmazsak temiz bir çevrede yaşarız. Bu sebeple asılan bu kuş yuvalarına vatandaşlarımızın sahip çıkmasını, kuşları rastgele avlamamalarını istiyoruz " dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.11.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle