"Sağlık Uygulama Tebliği" Geçtiğimiz Hafta 16 Temmuz 2009 Tarihinde Değiştirilerek Yürürlüğe Girdi. Yeni Tebliğ İle Hepatit Hastalarının Durumu İçinden Çıkılmaz Bir Hal Aldı. Bu Hastalardan Direnç Testi İsteniyor Ve Bu Da Sadece Ankara'da Yapılıyor. Hastanın 10 Gününü Bu Teste Ayırması Gerekiyor. Bölge Eczacı Odası Artvin Temsilcisi Nursal Bülbül, Konuyla İlgili Bilgilendirme Yaptı.
Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapan Tebliğ, 16 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girdi. Özellikle akut ve kronik hepatit tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili yeni düzenleme, sağlık alanında bir kez daha bir karmaşaya neden oldu. Trabzon 18. Bölge Eczacı Odası Artvin İl Temsilcisi Ecz. Nursal Bülbül, bilgilendirmede bulunarak, konuyla ilgili Türk Eczacıları Birliği'nin basın duyurusunu yerel basına dağıttı.
HEPATİT TEDAVİSİ İÇİN ANKARA'DA 10 GÜN KALMAK GEREKİYOR
Ecz. Bülbül'ün dağıttığı Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Özgür Özel'in yaptığı, Sağlık Uygulama Tebliği'nde hepatit tedavisini neredeyse imkansız hale getiren bu yeni düzenleme ile ilgili basın açıklaması şöyle: "16 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'nde hepatit hastalarında kullanılan interferon tedavisi yeni koşullara bağlandı. Bizim eczacılar olarak bu konuda önemli sıkıntılarımız vardı, bu anlamda Tebliğ'in ilgili bölümlerinin düzeltilmesini istiyorduk. Ancak gelinen noktada, interferon tedavisi, anlaşılmaz, karmaşık ve neredeyse olanaksız bir hal aldı.
Tebliğ'in ilgili maddesi, hastalar, hekimler, eczacılar ve hem de kamu için son derece dezavantajlı sonuçlar doğuracak hükümlerle dolu. Her şeyden önce, bu Tebliğ ile, hepatit hastalarına Ankara yolu gözüküyor. Çünkü tedavinin başlayabilmesi için, "direnç analizi" isteniyor ki, bu analiz sadece Ankara'da yapılıyor ve en iyi ihtimalle bir hafta-on gün sürüyor. Hastalar hem zaman kaybedecek, hem de bedel ödeyecekler. Hastaların böyle bir yükün altına sokulması son derece mantık dışıdır.
Aynı zamanda, yeni düzenleme ile, Türkiye'de yüzde 1-2 civarında olduğu tahmin edilen genotip-1 hastalığı taraması amaçlı olarak tüm hastalardan genotip-1 tayini isteniyor. Düşük tedavi maliyetli bir hastalığın taranması için kamu, büyük bir kaynak ayırıyor. Bir bakıma "Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olunuyor". Hastaların çekeceği eziyet de çabası oluyor.
Eczacılar açısından ise, hepatit tedavisi aşamalara bağlandığı için, izlenmesi son derece güç ve geri ödeme açısından son derece sıkıntılı bir durum. Hangi hastanın, hastalığının hangi evresinde, hangi ilacı, hangi reçete ile hangi dozda kullandığını son derece dikkatli bir biçimde takip etmek gerekiyor. Eczanelere yüklenen bürokrasi yeterince ağırken, eczacının bir de böyle bir yükün altından kalkması mümkün değil.
SGK İL MÜDÜRLÜKLERİ BİLE BİLGİ VEREMEDİLER
Uygulamanın başladığı ilk gün yaşananlar, ne tür bir sıkıntı ile karşı karşıya olduğumuzu açıkça gösterdi. Bu karmaşık Tebliğ'i yorumlamakta güçlük çeken hekimlerin bir kısmı interferon reçetesi yazmadılar. Eczacılarımız uygulamayı anlamakta güçlük çekiyor, çünkü açıkça çelişik maddeleri de var.
Eczacıları ve hekimleri bir yana bırakın, uygulamadan sorumlu olması gereken bazı SGK İl Müdürlükleri, henüz Tebliğ'i inceleyemedikleri için bilgi veremeyeceklerini ifade ediyorlar.
Hepatit gibi tedavisinin aksamasının hastalığın seyrini hızla kötüleştirdiği ve hastaların yaşamlarını tehdit eder hale geldiği bir hastalığın tedavisine yapılan bu anlamsız müdahaleyi son derece tehlikeli buluyoruz. Masa başında alınan kararların hayatta nasıl karşılık bulacağı düşünülmeden yapılan bu müdahalelerin bedelini hem kamu maliyesine yeni yükler getiren bu müdahaleyi yapanların bizzat kendileri, hem de hekim-hasta ve eczacı ödüyor.
Biz, 24 bin eczacının çatı örgütü olarak, eski hepatit raporlarının yeni düzenleme yapılıncaya kadar geçerli olmasını ve Tebliğ'in ilgili maddesinin mutlaka revize edilmesini istiyoruz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.08.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle