Artvin Türkiye'de 4 yıldır en düşük antibiyotik kullanım oranıyla dikkat çekiyor.
Akılcı ilaç kullanımında Türkiye genelinde Artvin ilimizin birinci ve yine Türkiye genelinde ve ilçeler arasında da Şavşat İlçemizin birinci olmasından dolayı ve son dört yıl üst üste birinciliği elde etti.
Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İrfan Akalın 14-20 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası olması nedeniyle konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
“İlacım; Ne Eksik, Ne Fazla!”
14-20 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası olması nedeniyle, 'İlacım Ne Eksik, Ne Fazla' temasıyla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İrfan Akalın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Akılcı ilaç;Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, en uygun maliyetle ve kolayca sağlayabilmeleridir.
Akılcı ilaç kullanımı, ilacın üretiminden imhasına kadar birçok aşamayı kapsıyor. Bu bakış açısı ile değerlendirildiğinde, ilaç kullanımında yapılan yanlışlara çözüm olabilecek birçok yöntem var.
Yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmakta ve bununla beraber çeşitli çözüm yolları geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Nezle ya da grip gibi virüslere bağlı enfeksiyonlar da antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı ve gereksiz antibiyotik kullanımıyla istenmeyen yan etkilerin görülebileceği unutulmamalıdır.
Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmıştır.
Önemli Mesajlar
Gereksiz yere ve uygunsuz antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine neden olur. Bu durumda antibiyotikler gerçekten gerek olduğunda işe yaramayabilir. Bu nedenle, antibiyotikler sadece hekimin reçete ettiği durumlarda, eczacının danışmanlığında uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır.
Hekim reçete etmedikçe kendi kendine ya da eş-dost önerisiyle antibiyotik kullanılmamalıdır.
Antibiyotikler ağrı kesici, ateş düşürücü değildir ve her hastalığı tedavi edemez.
Antibiyotikler, soğuk algınlığı ve grip gibi viral etkenlerin neden olduğu enfeksiyonlarda etkili değildir, sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi edebilir.
Eczacılarımız, reçetesiz antibiyotik talep eden hastalara, antibiyotiklerin mutlaka reçete ile kullanılması gerektiği konusunda bilgi vermeli ve hekime yönlendirmelidir.
Doğru ilaç kullanımı insan sağlığı için çok önemlidir. Bilinçli kullanılmalıdır. İlaçlar herkes için aynı etkiyi göstermez. Doktorun verdiği ilaçların dışında asla ilaç kullanmamalıyız. Aksi takdirde yan etkiler gösterebilir ve ölümlere bile neden olabilir. Yani kafamıza göre ilaç almayalım, İlaçlar kişiye özel verilir, Her ilaç herkese iyi gelmez, Düzenli ve bilinçli ilaç şifa olur, İlaçta da israf etmeyelim. En önemlisi de Komşunun ilacı bize iyi gelmez” dedi.
Genel SekreterAkalın, “konu ile ilgili doktorlarımız ile iletişim halinde olarak gereksiz ilaç kullanımının azaltılmasının ilk hedefimiz olduğunun vurgusunu yaparak, ayrıca Artvin ili olarak akılcı ilaç kullanımında ilimiz de yakalayabildiğimiz bu büyük başarıyı İl Sağlık Müdürlüğünün öncülüğünde sonra İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.11.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle