Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Batum Havaalanı'nın ortak kullanıma açılmasını da düzenleyen, Gürcistan ile Türkiye arasındaki hava taşımacılığı anlaşmasıyla ilgili yasaları onaylayarak Başbakanlığa gönderdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer, Batum Uluslararası Havaalanı'nın ortak kullanılması anlaşmasının ve Türkiye-Gürcistan Hava Ulaştırma Anlaşması'nın onaylanmasıyla ilgili yasaları, Resmi Gazete'de yayınlanması için Başbakanlığa gönderdi. Sezer'in onayladığı yasalarla, Batum Havaalanı Türkiye ve Gürcistan tarafından ortak kullanılacak.
Anlaşmaya göre, Artvinli ve Hopalı yurttaşlar, Gürcistan'a geçerek Batum Havaalanı'ndan Türkiye'ye uçuş yapabilecek. Gürcistan'a geçişler, yolculara verilecek bir kartla yapılacak. Hava ulaştırma ve ortak kullanım anlaşmalarıyla ülkeler arasında yük ve yolcu transferinin daha avantajlı hale getirilmesi amaçlanıyor.
TAV tarafından yapılan Batum Havaalanı'nın, mayıs ayında hizmete girmesi bekleniyor.
Tiflis Uluslararası Havaalanı inşaatı ve işletmeciliğini üstlenen TAV'ın (Tepe-Akfen) İcra Kurulu Başkanı ve üst yöneticisi (CEO) Sani Şener, ''Gürcistan'da üstlendikleri projenin, ülke istikrarına önemli katkı sağlayacağını ve Türk yatırımcıları için örnek teşkil edeceğini'' belirtti.
Şener, Gürcistan'daki yatırımlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Tiflis havaalanının inşaatıyla ilgili ihaleyi aldıktan sonra, bir gün içinde işletmenin kendilerine devredildiğini ve bir yılı aşkın süredir havaalanı işletmesini yürüttüklerini hatırlattı.
Tiflis'teki terminal inşaatının tamamlandığını ifade eden Şener, Gürcistan'da bu projenin kamu-özel sektör ortaklığında yapılmasının büyük önemi bulunduğunu söyledi.
Gürcistan'da üstlendikleri projenin, ülke istikrarına önemli katkı sağlayacağını ve bölgeye gelmek isteyen Türk yatırımcılar için örnek teşkil edeceğini anlatan Şener, ''Bu proje ile Gürcistan'ın yatırım yapmak için uygun ve güvenilir bir ülke olduğunu kanıtlamış olduk'' dedi.
Tiflis'in, yurt içinden sonra yurt dışında işletmeye aldıkları ilk ve örnek bir proje olduğunu, bu nedenle hem kendileri açısından hem Gürcistan açısından büyük önemi olduğunu kaydeden Şener, Gürcü yetkililerin özelleştirmeye yaklaşımı ve alınan önlemler nedeniyle proje başlangıcından bu yana hiç bir zorlukla karşılaşmadıklarını söyledi.
Gürcistan'a 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmiş olduklarını, bundan sonraki temel hedeflerinin ülkeye uçuşları artırmak olacağını söyleyen Şener, dolayısıyla yeni terminal binasının hizmete alınmasıyla birlikte dünyadaki turizm firmaları ve hava yollarında tanıtım faaliyetlerine başlayacaklarını ifade etti.
TAV'ın belirlemiş olduğu strateji çerçevesinde, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve doğu Avrupa bölgesindeki hava limanlarının tümüyle ilgilendiklerini kaydeden Şener, Gürcülerin bu projede çıkardıkları yasa ve aldıkları kararların pratik uygulamasını görme fırsatı bulduğunu kaydetti.
İstikrarın süreklilik kazanmasının tamamen ekonomiye bağlı olduğunu kaydeden Şener, ''Gürcistan'da bu özelleştirme devam ederse, bu yatırımlar devam ederse, istikrar da devam edecektir. Bizde yatırımımızla buradaki istikrarın bir parçası olduk'' dedi.
Gürcistan'daki yatırımlarında ciddi bir risk görmediklerinin altını çizen Şener, ancak iş hayatının ve küreselleşmenin getirdiği risklerin her zaman olduğunu ifade etti.
''Bizi Gürcistan'da küreselleşme bir araya getirdi'' diyen Şener, Gürcistan'daki proje inşaatını öz kaynak kullanarak bitirdiklerini, ancak uluslararası kuruluşlardan bu proje için aldıkları krediye yakın dönemde kavuşacaklarını söyledi.
BATUM HAVAALANI
Şener bu arada, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk bölgesindeki Batum havaalanında inşaat çalışmalarının devam ettiğini ve Nisan ayında hizmete açılmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Batum havaalanın sadece inşaat çalışmalarını üstlendiklerini ancak buranın işletmeye alınması konusunda görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Şener, kamu-özel sektör ortaklığı çerçevesinde formüle etmeye çalıştıklarını söyledi.
Batum'u da işletmeye almak istediklerini, iki ülke arasında imzalanan ortak kullanıma ilişkin anlaşma çerçevesinde, Türk Havayollarının Batum'a iç hat seferi koyacağını ifade eden Şener, bu çok önemli gelişmenin parçası olmak istediklerini kaydetti.
Batum havaalanının ortak kullanımının, bölgesel kalkınmaya ciddi etkisi olacağını, sınır bölgelerdeki turizmi kalkındıracağını kaydeden Şener, Gürcistan hükümetinin Batum'un turizm altyapısını geliştirmek için ciddi projeleri hayata geçirdiğini ifade etti.
Küresel firmaların, iki taraflı görevleri olduğunu anlatan Şener, dolayısıyla kendilerinin Gürcistan'da Türkiye'yi ve Türkiye'de Gürcistan'ı temsil etme görevini üstlendiklerini vurguladı.
Gürcistan'da son dönemde birçok alanda özelleştirme yapıldığına dikkati çeken Şener, bu kapsamda hastanelerin de özelleştirilmesine başlanıldığını, Türk firmalarının sağlık sektörüne yatırım yapabileceklerini ifade etti.
Gürcistan'ın, Türk yatırımcı için iyi bir pazar oluşturduğuna vurgu yapan Şener, başkent Tiflis'in Kafkasların merkezi olacağına inandıklarını kaydetti.
TOPLAM PROJE MALİYETİ 90, 5 MİLYON DOLAR
Toplam proje maliyeti 90, 5 milyon dolar (62 milyon doları Tiflis, 28, 5 milyon doları Batum) buna göre Tiflis'in 20 yıl işletim hakkı, ''yap-işlet-devret'' modeli proje kapsamında TAV'ın elinde bulunuyor.
Proje başlangıcında Batum'a 15 milyon dolar yatırım öngörülüyordu, ancak daha sonraki dönemde Tiflis hükümetinin talebi üzerine buradaki yatırım miktarı 28, 5 milyon dolara yükseltildi.
Batum'a yapılan ek yatırım üzerine, Tiflis'in işletim süresi de, 15, 5 yıldan 20 yıla çıkartıldı.
Tiflis Uluslararası Havalimanı, 24 bin metre karelik terminal binası, yıllık 2, 8 milyon yolcuya hizmet verecek 3 adet yolcu köprüsü, 225 araç kapasiteli otopark alanı ve diğer altyapı hizmetlerini sunuyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.03.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle