Gürcistan'ın Güney Osetya Bölgesinde Meydana Gelen Savaş, Türk Nakliyecilerin Gürcistan Ve Azerbaycan'a Yaptığı Taşımaları Olumsuz Yönde Etkilemeye Devam Ediyor.
Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesinde meydana gelen savaş, Türk nakliyecilerin Gürcistan ve Azerbaycan'a yaptığı taşımaları olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
Dışişleri Bakanlığının konu ile yayımladığı muhtelif yazılarda, bölgede taşıma yapan Tük nakliyecilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması ve ülkede yaşanan çatışmalardan en az şekilde etkilenmelerini teminen ve baş gösteren gasp ve yağma vakalarından dolayı araçlarımızın mümkün mertebe Gürcistan'a giriş yapmamaları, Gürcistan'da bulunan araçlarımızın ise seyir halinde bulunmamaları ve TIR parklarında beklemeleri gerektiği gibi uyarılar yer almakta.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) de konuya ilişkin şu açıklamalar da bulundu; "Rus basınında çıkan haberlere göre, Rus birliklerinin 22 Ağustos'ta bölgeyi terk edeceği bildirildi. Fakat bölgedeki istikrarın yeniden kurulmasının biraz zaman alacağı belirtildi.
Gürcistan ve Azerbaycan taşıma yapan şoförlerimizin izlediklere güzergâhlara baktığımızda da, yaşadıkları tehlike rahatlıkla görülmekte. Gori kentinin batısından taşımalarını gerçekleştirilen sürücüler yaşananlar sonrası, çareyi ya Türkiye'ye dönmekte ya da daha güvenli bölgeleri kullanmakta buldu. Fakat Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye dönüş yapan araçlarımız bu kadar şanslı değildi. Bine yakın aracımız Tiflis'e kadar ilerleyebilmiş ve beklemeye başlamışlardır.
Bölgede şu anda Poti Limanı da kapalı durumda, Batı ile Doğu arasında karayolu ve demiryolunun da kesik olduğu belirtiliyor. Bölgenin gelecekteki istikrarına dair bilinmezlik ve mahsur kalan sürücülerimizin içecek ve yiyecek sıkıntısı çekmeye başladıklarına yönelik bölgeden ve taşımacılarımızdan alınan bilgiler değerlendirildiğinde, araçlarımızın daha ne kadar bekleyeceği bilinmemekte olup, gerginlikten etkilenen ve etrafta yerleşik ülkelerin yardımı ve ortaklaşa çalışmalarıyla bu bin aracın kurtarılması gerekmektedir.
Bölgede mahsur kalan araçların kurtarılması için bölge ülkelere de çağrıda bulunuldu. Kardeş ülke olan Azerbaycan'ın, zaten Azerbaycan'ın ihraç yükünü taşıyan araçlarımıza, toprakları üzerinden İran yönünde geçişlerinde kolaylık sağlamalarını ve şuanda Tiflis civarında bulunan bu araçlarımızdan hiçbir talep olmaksızın ülkeleri üzerinden İran'a geçişlerini sağlamalıdır. Asırlardır dostluk ve komşuluk ilişkilerimiz devam eden İran'ın Azerbaycan'dan gelecek araçlarımızın bekletilmeden ve güvenli bir şekilde geçişine izin vermelidir.
Araçların güvenliği için istenen bir diğer öneri de, en kısa yol olan Gori'de güvenli bir yolun oluşturulması ve araçlarımızın bu yol üzerinden ülkeye girişinin sağlanması oldu. Yılda 45 bin aracın çıkış yaptığı Gürcistan Sınır Kapımız Sarp'ta yaşanan bu durumların, Uluslar arası taşımacıları zor bir durum içerisine soktuğunu belirten UND, "Biz taşımacılar olarak, bölgedeki ticaretin ve halkların refahının artması için çaba gösteren ve katkıda bulunan kişileriz. Hem Rusya hem de Gürcistan ile aramızda iyi dostluk ve ticari ilişkiler bulunmaktadır. Bu dostluk ve ticarette en büyük görevi üstlenen Uluslararası Taşımacılar olarak şuan zor durumda bulunmaktayız. Bugün dostlukları gösterme zamanıdır. Bu sorunun çözümünde bölge ülkelerinin acil yardımlarını beklemekteyiz" şeklinde çağrıda bulundu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.08.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle