Artvin Tarım İl Müdürlüğünde yapılan toplantıda Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Tarım İl Müdürü Mustafa Meydan, şube müdürleri ile Artvinli balıkçılar bir araya geldi.
Toplantıda bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Mustafa Meydan, " Balıkçılarımızı bir çatı altında toplamak ve bir birlik kurmak için bu toplantıyı düzenledik. Önümüzdeki yıllarda AB projelerinden balıkçılarımıza büyük desteklemeler var. % 70- %90'lara varan ciddi desteklemeler var. Bu desteklerden Artvinli balıkçılarımızın da faydalanabilmeleri için bir çatı altında toplanmaları önemli bir konudur. Bu anlamda bir birlik oluşturmayı düşündük. " dedi.
Artvin'de karada havuz işletmeciliği ruhsatlı sayısının 27'ye ulaştığını ifade eden Duman;" 2006 yılında toplam 27 ruhsatlı mevcut işletmelerden 22 tanesi üretim yaptı. Bu işletmelerin toplam yıllık kapasiteleri 456 ton olup, geçen yıl 396 ton balık üretimi gerçekleştirildi. Ayrıca geçen yıl Tarım Bakanlığı Hayvancılığı Destekleme kapsamında, su ürünleri üreticilerinden ilimizde faal olan işletmelere 77 bin 800 YTL yavru balık desteği, 230 bin 736 YTL porsiyonluk balık desteği olmak üzere, toplam 30 bin 536 YTL destekleme sağlandı. " dedi.
Artvin'de yapımı tamamlanmış ve devam eden Muratlı, Borçka ve Deriner barajlarında ağ kafeste su ürünleri yetiştiriciliği yapmak üzere daha şimdiden 26 adet başvuru geldiğini de söyleyen Duman;" Bu üç gölün toplam yüzey alanı 41, 3 km karedir. En fazla yüzey alanının 1, 24 km kare alanda kafes balıkçılığı yapılabilir. Yani bu üç gölde toplam 35 bin ton ile 40 bin ton arasında balık üretimi gerçekleştirilebilir. " şeklinde konuştu.
Balıkçıları dinleyen Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu ise, "Birlik olmanız halinde, birlik olarak hazırlayacağınız projelere çok daha kolay kredi buluruz. Hibesini, desteğini buluruz, AB fonlarından da faydalanırız. " dedi.
Balıkçılık sektöründe en önemli sorununun pazara olan uzaklık olduğunu da ifade eden Vali Aydoğdu, " Artvin'de ürettiğimiz malın kalitesiyle bu pazara olan uzaklık sorununu aşarız diye düşünüyorum. Yani burada sizin yetiştirdiğiniz balık, Ankara'da yetiştirilen balığa göre deniz ürünü lezzetindedir. Öte yandan sizlere bürokratik ve teknik proje bazında bilgilendirme ve eğitim konularında yardımcı olacağız. Devletin bu konudaki imkânlarını, bilgisini, tecrübesini ve yol göstericiliğini sizlerle paylaşacağız. " şeklinde konuştu.
Daha sonra sorunlarını dile getiren balıkçılar, toplantıda birlik kurma kararı aldılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.03.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle