Doğu Karadeniz'de taşımacılık ve nakliye denildiği zaman Hopa'nın her zaman ayrı bir yeri-ağırlığı ve önemi vardır. Hopa ülkemizin kuzey doğu ucunda sınır bekçiliği yapan şirin bir ilçe olmasına rağmen, nakliye sektörü ilçe ekonomisinin bel direklerinin başında gelmiştir. Bunda kuruluşu yıllar öncesine dayanan Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nin, Hopa Limanı'nın faaliyete geçmesi ve Sarp Sınır Kapısı'nın açılması ardından önemli bir ulaşım koridorunun geçit noktasında bulunmasının da önemli bir payı oldu. Kafkasya'ya iş yapanların, Hopa Limanı üzerinden taşımacılık yapanların, Çay fabrikalarının yaş çay taşınmasında kamyonculara ihtiyaç duyulmasını, hep nakliye sektörünü geliştiren etkenler olmuştur.
Hopa'da bugün küçüklü-büyüklü 30'un üzerinde nakliye firmasının da temeli Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'dir. Firma sahiplerinin %95'inin geçmişine bakıldığında mutlaka Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nde ya yöneticilik yapmışlardır, ya da bu kooperatifin üyesi konumundadırlar. Hopa'da bugün 700'e yakın TIR, 300'e yakın küçük kamyon ve bunlar kanalı ile evlerine aş götüren binlerce aile mevcuttur.
Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nin 1074 üyesi bulunmaktadır. 2006 yılı Haziran ayında yapılan Kooperatif olağan genel kurulunda Şinasi Tosunoğlu'nu ve ekibinin yönetime gelmesi ile birlikte kooperatifin ufkunu açma, tekrar cazibe merkezi haline getirmek için nelerin yapılabileceği tartışılmaya başlandı. Başkan Şinasi Tosunoğlu, "Hopa'da her geçen gün bir parçalanma söz konusu oldu. Bizim eski kooperatif ortaklarımız özel ilişkilerini kullanarak, taşımacılık şirketleri kurmaya başladılar. Bir süre sonra kurulan şirketlerden ayrılmalar başladı ve yeni yeni şirketler oluşmaya başladı. Bu parçalanmanın devamında daha birçok yeni yeni şirketlerin oluşacağının sinyallerini almaya başladık. Bu da beraberinde kendi kendimizle rekabet etme ortamının oluşmasına neden oldu. İşte bu noktada biz bu parçalanmaları belki azaltabilir ve ortada yeni nakliye firmaları kurma düşüncelerine sahip insanlarımıza yeni bir hedef ve çözüm noktasının işaretini vermek için çok önemli bir adım atma kararı verdik.
Evet, Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi de 1074 üyesi adına taşımacılık sektöründe artık kendi TIR'ları ile yerini almalıydı ve biz bu adımı attık. Sayın Ali Osman Ulusoy'un teşvik ve destekleri ile başlangıçta 2006 model 2 adet Axor TIR aldık. Tabii bu süreç de gelişmelerden bütün üyelerimizi haberdar ettik ve ortak kararlar çıkarttık. Kendi öz kaynaklarımızdan 30 Bin YTL peşinat vererek, kalanını da 36 ayda ödemek şartı ile 186 bin EURO'ya araçlarımızı aldık ve hizmete soktuk. " dedi.
KOOPERATİF ÖNÜNDE KURBAN KESTİLER
Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin de hazır bulunması ile araçların hizmete başlamasından dolayı kurban kesildi. "Hayırlı olsun" tebriklerini kabul eden başkan ve yöneticilerde attıkları bu ciddi adımdan dolayı, "Hopalının desteklerini arkalarında görmenin sevincini yaşadıklarını" ifade ettiler.
BAŞKAN TOSUNOĞLU, "HEDEFİMİZ 9 TIR DAHA ALARAK C-2 BELGESİ ALMAKTIR" DEDİ.
Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi başkanı Şinasi Tosunoğlu yaptığı özel açıklamada, "Biz bugün tarihimizde bir ilki gerçekleştirdik. Şimdi hedefimiz 9 TIR daha alarak 11 araçlık bir nakliye filosu kurmaktır. Bu ilçemizin içinde bulunduğu şartlara göre geç kalmış bir hizmettir. Hopa Türkiye nakliye sektörü içinde her zaman ismini duyurmuştur ve bunda kooperatifimizin önemli bir rolü de olmuştur. Şimdi biz Hopa'da uyuyan bir devi kış uykusundan kaldırdık. Hopa nakliye sektöründe de bütünleştirici olma adına bundan sonra bizde varız" dedi.
ALİ OSMAN ULUSOY'A TEŞEKKÜR
Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Şinasi Tosunoğlu, "Araçların alımı aşamasında her türlü kolaylığı göstererek bizlere büyük manevi destek veren sektörümüzün duayenlerinden Sayın Ali Osman Ulusoy'un büyük katkı ve desteği olmuştur. Kendilerine 1074 üyemiz adına bu desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.
KURBANLAR ENGELLİLER DERNEĞİNE
Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi binası önünde düzenlene törende iki TIR önünde kesilen kurbanlarda Hopa Bedensel Engelliler Derneği'ne bağışlandı. Dernek Başkanı Niyazi Yılmaz'da başkana teşekkür ederek, "O kadar çok bizleri sevindirdiniz. Şimdi bu kurbandan dağıtacağımız onlarca aile sevinecek ve sizlere teşekkür edeceklerdir. Biz sizden aldığımız bu kurbanlık eti eşit parçalara bölerek ekonomik durumu zayıf olan engelli vatandaşlarımızın evlerine kadar götürüp dağıtacağız. Bir nebze onlarında yüzü gülecek. Tekrar Teşekkür ediyoruz" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.02.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle