Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) işbirliğinde düzenlenen "Rusya-Ukrayna Savaşı: Küresel Ticarete Etkileri" başlıklı yuvarlak masa toplantısı TOBB İstanbul Hizmet Binası'nda yapıldı. Toplantıya Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi Başkan Yardımcısı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da katıldı.
"YEŞİL DÖNÜŞÜME HAZIR OLMALIYIZ"
Toplantının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran Covid-19 küresel salgınının hemen ardından Rusya-Ukrayna savaşının dünya gündemine oturduğunu hatırlatarak, "Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez olarak görüyoruz. Bu savaşın, Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerini de dikkatle takip ediyoruz. Hem salgın sonrasında küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşüm, hem de yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar, önemli fırsatları ve tehditleri de içinde barındırıyor. Karbon bazlı ve çevreyi kirletmeye dayalı ekonomik büyüme modelleri artık değişmek zorunda. Bu daha yeşil bir ekonomi anlamına geliyor. Yeşil dönüşüme hazır olmak gerekiyor. Son olarak da daha adil ve küresel bir ticaret mimarisine ihtiyacımız var. Kurallara dayalı uluslararası ticareti güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü en önemli yoksulluğu azaltma ve kalkınma aracı ticarettir. Küresel ticaretin dengeli artması, çatışma olasılığını azaltacaktır. Bu ise açık ve öngörülebilir uluslararası ticareti gerektirir. Bu küresel kriz sonrası küresel ticaretin toparlanabilmesi için ICC'nin iş dünyasına yol göstermesi çok değerli ve önemli" dedi.
DENTON: GİRİŞİMCİLİĞE DAHA FAZLA YATIRIM YAPMAK İSTİYORUZ
ICC Genel Sekreteri John Denton ise, "Türkiye'nin makroekonomik temelleri güçlü. Bu anlamda daha fazla yatırım yapmaya hazırız. Her zaman burada olmak çok güzel. Hem bir yatırımcı hem de bir dostunuz olarak bunu söylüyorum" dedi. Denton, ICC Girişimcilik Merkezi İstanbul Bölge Ofisi'ni kurduklarını anımsatarak, "Burada girişimciliğe daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Küresel anlamda bizim için bir ışık tutuyor. Bunu küresel bir hareket kapsamında değerlendiriyoruz ve en büyük global ekosistemi oluşturmak istiyoruz girişimcilik anlamında. Dünya çapında bunu etkinleştirmek istiyoruz. Türkiye'deki girişimcilerin de Gana'daki ya da Jakarta'daki girişimcilerle konuşmasını istiyoruz. Bu benzersiz bir platform olarak ICC bünyesinde gerçekleşiyor. Gelecekte de bu tür dönüşümlere öncülük edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Dünyada salgının hala devam ettiğini ve bunun üstüne de Ukrayna-Rusya savaşının eklendiğini belirten Denton, "Bu, Rusya'nın nedensiz ve kabul edilemez işgalidir. Gerçekten eşi, benzeri görülmemiş bir mülteci kriziyle de karşı karşıyayız. Savaşın ve mülteci krizinin neden olacağı ekonomik sonuçların ne olacağını kimse tam olarak bilemez. 20. ve 21. yüzyılda bu boyutta ekonomik yaptırımlar görmemiştik. G20 ekonomisine yapılan bir yaptırım var ve hatta kriz başlayana kadar 11'inci sıradaydı Rusya. Böylesine bir ölçekte yaptırım görmemiştik. Bu anlamda sonuçların neler olacağını da şu anda bilemiyoruz" dedi.
HACISALİHOĞLU: DİLEĞİMİZ BİR AN ÖNCE ANLAŞMANIN YAPILMASIDIR
ICC Türkiye Milli Komitesi Başkan Yardımcısı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da küresel ekonomiyi etkileyecek Rusya - Ukrayna savaşında beklentilerinin bir an önce anlaşma yapılması olduğunu ifade ederek, "Her iki ülke ile de önemli ticari bağlantılarımız var. Ekonomimizin bu çatışmadan en az şekilde etkilenmesi için çalışmalıyız. İş camiası olarak Rusya - Ukrayna savaşını yakından takip ediyor ve ekonomide yaratacağı olası sonuçlarla ilgili çalışıyoruz" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.04.2022 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle