CHP YDK ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebi ile Yaş Çay üreticilerinin mağduriyetlerini sordu.
Bayraktutan tarafından TBMM Başkanlığına verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:
“Çay üreticilerinin ‘üretim maliyetlerinin’ katlanarak artmasına rağmen taban fiyatta üreticiyi tatmin edecek bir artış yapılmamıştır. Çay üreticilerimiz içerisinde bulunduğumuz zor şartlarda ürettiği çayı zarar etmeden satabilmenin gayreti içerisindedir ve geleceğe dair kaygılar yaşamaktadır. Hali hazırda çayın toplanmasının bile risk altında olduğu bir ortamda bu kaygıların acilen giderilmesi ve çay üreticilerinin talepleri yerine getirilmelidir.
Çay sezonunda yoğunluğun başlaması ve ÇAYKUR’un kontenjan uygulaması nedeniyle Özel Sektör alım fiyatlarını her gün daha da aşağıya çekmeye başlamıştır. Örneğin; Doğuş Çay üreticilere çektiği mesajlarda peşin alımları 2, 70 TL. den yapacağını açıklamıştır. İlgili süreçte diğer özel sektör fabrikaları da benzer şekildeki uygulamaları ilan etmeye başlamışlardır.
İlgili Kota uygulamaları, çay alım yerlerindeki sorunlar, açıklanan yaş çay zammının son 20 yılın en düşük fiyatı olması ve salgın nedeniyle artan ekonomik yükler nedeniyle çay üreticisinin mağduriyeti katlanarak artmıştır. Çay üreticilerimizin mağduriyetlerini engellemek adına Çay fiyatlarını taban fiyat olarak yeniden açıklamak, kotayı artırmak ve özel sektörün açıklanan taban fiyatın altında alım yapmasının önüne geçmek gerekmektedir.
Bu Bağlamda;
1- 19 Mayıs 2020 tarihinden itibaren; vatandaşa Kontenjan uygulayan ve her gün kontenjan miktarını düşüren ÇAYKUR kaç bin ton çay almıştır?
2- ÇAYKUR’un sezon öncesi duyurduğu 44 maddelik önlem planına hangi gerekçelerle uyulmamıştır? Bu durumda ortaya çıkan mağduriyetleri gidermek adına Bakanlığınız nezdinde hangi çalışmalar yürütülmektedir?
3- Özel sektörün açıklanan yaş çay alım fiyatının altında alım yapmasının yasaklanması adına Bakanlığınız nezdinde yürütülen bir çalışma mevcut mudur? Üreticilerin mağdur edilmesinin önüne geçmek adına ilgili yasal düzenlemeler ne zaman yapılacaktır? Bir takvim açıklar mısınız?
4- Çay üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi adına ortaya koydukları talepleri ilgili Bakanlıklarla ortak bir çalışma neticesinde ne zaman hayata geçireceksiniz? Bir takvim açıklar mısınız?”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.05.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle