CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ÇAYKUR bünyesinde çalışan Vardiya Mühendislerinin sorunlarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
Bayraktutan tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplandırması için TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verildi.
“ÇAYKUR Bünyesinde Mevsimlik işçilerin yıl içinde çayın verimlilik durumuna göre çalışma süreleri en az 120, en çok 179 gündür. Mevsimlik işçiler; yılın 179’ncu gününde kadro vermemek adına işten çıkarılır. İşten çıkarılan işçilerin sigorta ödemeleri de kesilir. Hiçbir işveren geçici eleman almak istemediği için, kalan 7-8 ay süre zarfında sigortalı olarak herhangi bir işte de çalışamamaktadırlar. Ayrıca bu kısıtlı imkanlar dahilinde çalışan işçilere hak ettikleri maaşın, alınması gerek tarihten 15 - 20 gün geç verildiği iddia edilmektedir. Ülkemiz genelindeki ekonomik sıkıntılar da göz önüne alındığında; özlük, sosyal ve ekonomik hakları Mevsimlik işçilerin mağduriyetlerini bir kat daha arttırmaktadır. Ayrıca mevsimlik işçilerden işsizlik sigortasının kesildiği ancak işsizlik ödeneğinin de verilmediği iddia edilmektedir.
Bu çerçevede;
1- Çaykur Bünyesinde Vardiya Mühendisi olarak üretimin her aşamasında sorumlu olarak çalışan kaç adet Ziraat ve Orman Mühendisi vardır? Mevsimlik işçi olarak çalıştırılan Mühendislerin sorunları hakkında ilgili kurumların bir bilgisi var mıdır?
2- Çaykur’un yıl içinde 4-6 ay çalıştırdığı mevsimlik işçilerin özlük ve sosyal hakları hakkında bir çalışmanız, iyileştirmeniz var mıdır?
3- Türkiye genelinde Mevsimlik işçilerden işsizlik sigortası kesilmekte midir? Mevsimlik işçilere işsizlik ödeneği neden verilmemektedir?
4- Çaykur Bünyesinde Mevsimlik işçi statüsünde çalışmakta olan Mühendislerin kadroya geçmeleri hususunda bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise detaylarını Kamuoyuyla paylaşır mısınız?”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.11.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle