Kemalpaşa Belediyesi ve Halkevi tarafından oluşturulan alanda Ata tohumları toprakla buluşturuldu.
Korona ile birlikte en önemli sorulardan biri haline gelen “Üretmeyen, dışa bağımlı Türkiye nasıl beslenecek?” sorusuna çözümler üretilmeye devam ediliyor. AKP’nin gıda politikaları ile birlikte hibrit tohumlara mecbur bırakılan çiftçi, elde ettiğini üründen yeniden tohum üretimi yapamıyor. Kısır tohum olarak da adlandırılan bu tohumlar tek bir ürün verdikten sonra, yeni ürün vermiyor.
Yıllardır tarladaki ürününün bir kısmını, tohumluk ayırarak üretime devam eden çiftçi, yerli tohumun satışının yasaklanmasıyla her yıl yeni tohum masrafına girerken, ata tohum (yerli tohum) da yok edilerek yeniden dönüşün önü kapatılıyor.
Kemalpaşa Belediyesi ve Halkevi ata tohuma geri dönüş ve sermayenin gıdadaki egemenliğinin kırılması için ortak bir proje geliştirdi. Kent bostan adını verdikleri bu projede, yetiştirilecek olan ürünlerden yerli tohum elde edilecek. Bu yerli tohumlar çiftçiye dağıtılacak.
Kemalpaşa Halkevi Başkanı Olcay Muti yaptıkları projenin amacı hakkında şu açıklamayı yaptı: “Suyun, toprağın, göğün adi özgürlük olan bir ülkede doğdum ben” diyor Şair. Toprağın ve gıdanın önemini önümüzdeki dönemde daha da fazla anlayacağız.
Biz bugün Kemalpaşa Halkevi ve Kemalpaşa Belediyesi olarak, gıda egemenliğine karşı kendi gıdamızı üretmeye-ekmeye başladık. Burada kendi ürünlerimizden elde ettiğimiz tohumları köylüye, çiftçiye dağıtarak yenidenata tohumunadönmeyi amaçlıyoruz. Burada emek veren Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek’e, CHP İlçe Başkanı Taner Çakır’a ve diğer arkadaşlara teşekkür ediyoruz” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.05.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle