DİSK/GENEL İŞ Sendikası Kadroya ve Belediye şirketlerine geçiş yapan işçiler adına Yüksek Hakem Kurulu tarafından kararlaştırılan Toplu İş Sözleşmesinin güncellenmesini istiyor.
Konu ile ilgili GENEL İŞ Şube Başkanı Selim Bilgin yaptığı açıklamada; “Ekonomik krizi İşçiler çıkarmadı. Krizin bedelini de işçiler ödemek zorunda değil. Ekonomide uzun bir süredir bozulan göstergeler bir mali krize dönüşmüş durumda Kamu maliyesindeki bozulmalar dış borçların çevrilmesinde yaşanan sorunlar ve dış kaynak bulmanın giderek zorlaşması döviz kuruna yansımıştır.
Ekonomide yaşanan zorluklar Cumhurbaşkanlığı yönetimini isabeti tartışılmakla birlikte önlem almak zorunda bırakmıştır. 9 Ağustos da Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile kamu idarelerinde tek hesap dönemine geçilmiş aynı Resmi Gazetede bununla ilgili birde uygulama yönetmeliği yayınlanmıştır
Bu kararla birlikte Belediyeler ve Şirketleri de dahil olmak üzere tüm kamu idarelerinin gelir ve harcamaları Hazine ve Maliye Bakanlığının yönetimine geçmiştir. Tüm harcamalar Bakanlık onayı ile yapılabilecektir.
Bunun adı Belediyelerin ağır bir ekonomik ve yönetsel vesayet altına girmesi demektir. Ayrıca Ağustos ayından başlamak üzere belediyelere gönderilen Merkez Payından yüzde 25 kesinti yapılması yönündeki açıklamalar ortalıkta dolaşmaktadır
Bozulan kamu maliyesi dengesi ile birlikte faizler artmaya başlamış tüketici enflasyonu yüzde 25’e yaklaşmıştır
Yüksek enflasyon ve TL’nin yaşadığı tarihi değer kaybının da tetiklediği hayat pahalılığının sonucunda çalışanların işçilerin ücretleri mum gibi erimeye başlamıştır. Bu konuda önlem alınması artık zorunlu hale gelmiştir.
Özellikle kamuda personel çalıştırılmasına dayalı Hizmet alımının sona erdirilmesi sonucu YHK tarafından ilan edilen 1 OCAK 2018- 30 HAZİRAN 2020 arası dönemde 6 şar aylık yüzde 4 oranında yapılan artışlar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında işçileri ve ailelerini açmaza sürüklemiştir. Bugün den işçilerin reel ücretlerindeki erime yüzde 10 nu geçmiştir. Aynı durum Asgari Ücret içinde geçerlidir. Asgari Ücretle çalışan milyonlarca işçi yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında son derece zor koşullardadır.
Cumhurbaşkanlığı Yönetimi kamuya geçiş yapan yaklaşık 1 milyon işçinin ücret zamlarını güncellemelidir.
Kamu ya geçiş yapılan bu işçilere enflasyon oranında artış yapılması gerekmektedir. Asgari ücret de artırılmalıdır. Okulların açılması ve kış koşulları da dikkate alınarak ücretler enflasyon oranında artırılmalıdır. Milyonlarca kişi geçim derdine düşmüşken bu krizden hep birlikte çıkmanın yolunu bulmalıyız .
Sadece İşveren kesimlerinin reçeteleri önerileri ile krizden çıkmamız mümkün değildir. Mutlak suretle sendikalar ilgili tüm kuruluşlar ortak bir çıkış yolu bulmak için bir araya gelmeli işçilerin önerileri de dikkate alınmalıdır.
Ekonomik zorlukları aşmak için Akılcı gerçekçi bir bakış açısı bir araya gelinmeli Bir ORTAK AKIL ile hareket edilmelidir. Kamu kaynakları her ne olursa olsun bugüne kadar kamu kaynakları ile büyüyen Rantiye kesimine aktarılmamalıdır. Bu aktarımın mutlaka önü kesilmelidir. Ekonomik Kriz Tüm Ülkemizi ve tüm milletimizi ilgilendirmektedir. Bu bir gerçektir.
Ancak Krizden en çok etkilenen işçilerdir. Ve krizin çıkmasında işçilerin zerre kadar katkısı da yoktur. Öyle ise diyoruz ki Krizin faturası işçilere asla kesilemez. Bir an önce işçi ücretleri enflasyon oranında artırılmalıdır. 2019 yılı için Asgari ücret yeniden enflasyon oranında güncellenmelidir” ifadelerine yer verdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.08.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle