Artvin Valisi Ömer Doğanay, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ile yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Vali Doğanay ise, Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan ve Kafkas ülkelerine araçlarıyla giriş ve çıkış yapan ihracatçı firmaların yaşadıkları sorunların çözümü noktasında her zaman yanlarında olduklarını söyledi.
Başkan Gürdoğan ise burada yaptığı konuşmasında, Gürcistan’a sınır şehri olan Artvin’in 2016 yılı sonu itibarıyla sektörel bazda bir önceki yıla oranla % 14, 5 oranında düşüşle 55 milyon 837 bin 509 dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatı açısından Gürcistan başta olmak üzere Kafkas ülkelerine sadece ihraç yüklü taşıtların hızlı bir şekilde giriş ve çıkış yapabilmesi noktasında Sarp Sınır Kapısı’nın artarak devam eden yolcu ve araç trafiğinden dolayı yetersiz hale geldiğini belirten Gürdoğan, bir an evvel Borçka-Muratlı Sınır Kapısının açılmasının elzem hale geldiğini kaydetti.
Gürdoğan, Artvin’de bulunan ve Kafkas ülkelerine açılan Sarp Sınır Kapısı’nın yeniden modernize çalışmaları nedeniyle ihracatçı firmaların tırlarıyla yurt dışına giriş ve çıkışlarında zaman zaman yaşadıkları sorunları ve çözüm önerileri noktasında Vali Doğanay ile istişarede bulunduklarını ifade etti.
-Tarihi İpek yolu projesi
Tarihi İpek Yolu güzergahının hayata geçirilmesiyle birlikte ulaşımın çok daha hızlı ve daha az maliyetli olacağını ifade eden Gürdoğan, ” Artvin’in de içerisinde olacağı planlanan İpek Yolu demiryolu projesini görüştük. Gürcistan üzerinden Anaklia limanına bağlanan demir yolu var. Bu demir yolunun da Artvin topraklarında bulunan Hopa-Batum veya Borçka Muratlı köyünden Batum üzerinden düşünülmesi gerektiğini ifade ettik. Önümüzdeki yıllarda açılması planlanan Muratlı Sınır Kapısıyla birlikte bu demir yolu projesinin dâhil edilmesi gerektiğini önemsiyoruz. ” dedi.
Asya’da demiryolu kullanım oranının yüzde 65 civarında olduğunu kaydeden Gürdoğan, ” İşte bu yüzde 65 kullanım oranından Türkiye’nin de pay alması gerekiyor. Türkiye’deki demir yolu kullanım oranı yüzde 2, 5 ama yüzde 65 de pay alırsak yeni İpek Yolunda söz sahibi oluruz. Çünkü Çin-Araklia arası 10 güne düşecek. Çin, Araklia’da derin deşarj limanı yapıyor. Bizde kendi limanlarımız olan Trabzon, Rize ve Hopa limanlarının daha çok çalışması ve buraların üst olarak kullanılmasını istiyoruz. Artvin’in de bu bağlamda bir lojistik ara transfer yeri olabileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda hem Artvin’in ihracatının arttırılması hem de lojistik imkânlarının değerlendirilmesi konusunda Sayın valimizle fikir alış-verişinde bulunduk. Bunun yanında bölgenin gelişmesi anlamında neler yapılabileceğini istişare ettik. Ayrıca ihracatçılarımızın özellikle sınır kapısından geçişlerinde yaşadıkları sorunları ve taleplerimizi anlattık. Sayın valimiz bizleri çok sıcak ve samimi karşıladı. İhracatçılarımızın yaşadığı sorunları çözümü noktasında her zaman bizlere yardımcı olacağını söyledi. Sayın valimize yakın ilgisinden ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. ” diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.01.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle