Karadeniz’in ticari gelişimine ve denizcilik sektörüne katkı sağlayanlar, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası 3. Karadeniz Limanları ve Denizcilik konferans ile bir araya geldi. Marriott Hotel Asia İstanbul’da Transport Events organizatörlüğünde gerçekleşen konferansta Royal Haskoning DHV Turkey ELC Group, ICF International, OMSAN Lojistik, DHL Global Forwarding, Liebherr, Hellenic Institute of Transport (HIT/CERTH), Marport Terminal Operators S. A. , Global Ports Holding, Hopaport, Yılport, Gulf Agency Denizcilik A. Ş. , Catoni Maritime Agencies SA, Turkish Logistics Association(LODER), Global Ports Holding, Borusan Lojistik, Samsunport İnternational gibi denizcilik ve liman sektörünün önde gelen yerli ve yabancı temsilcileri yer aldı.
Konferansta Karadeniz Bölgesi’nin 2014 ve sonrası için mali perspektifi ve Karadeniz Bölgesi’nin deniz taşımacılığının geleceğine tahmini etkisi gibi konular ele alındı.
Denizcilik ve liman sektörünün önde gelen yerli ve yabancı firma sahiplerinin katılımıyla gerçekleşen 3. Karadeniz Limanları ve Denizcilik Konferansı’nda sektörün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili toplantıya katılan sektör temsilcileri tarafından sunumlar da yapıldı.
“Hopa Limanı Türkiye’nin özel limanlarından bir tanesi”
Konferansa katılan firmalardan biri olan HOPAPORT da tanıtım alanında stant açarak Hopa Limanının tanıtımını yaptı. HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, “Karadeniz limanları bulundukları coğrafi konumları ile artıları ve eksileri olan limanlardır. Birçok büyük çaplı projelerde ortak hedefler ortaya koyma ve bölge ekonomisine ciddi katkı sunma adına bu ve buna benzer konferanslar sesimizi duyurma adına birer fırsattır. Biz HOPAPORT olarak son yıllarda gösterdiğimiz gelişmeyi ve limanımızda yaptığımız ve yapacağımız projeleri de bu konferansta anlatma fırsatı bulduk” diye konuştu.
Hopa Limanı’nın 1997 yılında özelleşen ikinci liman olduğunu söyleyen Özer, limanın işletme hakkının 2027 yılına kadar Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri A. Ş. ’ye ait olduğunu ifade etti.
HOPAPORT’ta son3 yıldır iş artışı olduğunu dile getiren Özer, “ Geçen yıl 875 bin ton yük elleçlendi. Bundan iki yıl önce bu tonaj 500 bin ton civarındaydı. Limancılık için kısa bir sürede kargo ve yük potansiyeli ve elleçleme hacmi iki katına çıktı. Önümüzdeki sene de hedefimiz 1 milyon ton, bu noktada özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nin son 3 yıldır ciddi anlamda alt yapı inşaatları, barajlar, HES projeleri gibi yatırımların olmasından kaynaklanıyor”.
Özer, Hopa Limanı’nın Türkiye’nin özel limanlarından bir tanesi olduğunu söyleyerek, “Hiçbir limanda aynı anda likit kargo, petrol ve türevi kargo, tehlikeli madde, , buğday ve tahıl siloları, , dökme çimento, , uçucu kül gibi maddelerin kargolandığı bir tesis bulunmuyor. Ancak HOPAPORT bünyesinde bunların hepsi de mevut” dedi.
Karadeniz limanlarında ciddi anlamda ihracat yapılan limanların bulunmadığının altını çizen Özer, bu limanların genelde ithalatın daha yoğun olduğu limanlar olduğunu söyledi.
Özer; özellikle Hopa, Samsun ve Trabzon gibi limanların Karadeniz için önemine değindiği açıklamasında, Karadeniz’den yapılan ihracatın Türkiye gündemine yeni girdiğini açıklayarak, “Karadeniz kıyısındaki limanlar daha yeni özelleşen, gelişen ve hacmi artan limanlardır. Trabzon’dan Hopa’ya gittikçe ihracat yapan işletmeler azalıyor, ithalat artıyor. İthalat genelde o bölgede tüketilen sanayi malzemeleri; çubuk demir, çimento gibi yüklerden oluşuyor” şeklinde konuştu.
Limancılık sektörünün son yıllarda Türkiye’de gelişen en gözde iş kollarından biri olduğunu anlatan Özer, “Maalesef Karadeniz Bölgesi’nde limanlara çok fazla talep yok. Karadeniz’deki limanlar yüzde 40-50 kapasiteyle çalışıyorlar. Karadeniz Bölgesi’nde mevcut limanları en iyi şekilde kullanmak öncelikli amacımız olmalıdır. Yapılan yatırımlar, tesisiler var; fakat o bölgede sanayi, üretim, tüketim çok fazla olmadığı için daha yeni yeni Karadeniz’deki limanların yoğunlukları artıyor. Tahminimce önümüzdeki 10 yıllık süre içerisinde bu limanlardaki kapasite artışı yüzde 80’i bulacaktır” ifadelerine yer verdi
Konferansın yapıldığı otelin çok amaçlı salonunda Konferansa katılan firmalar açtıkları stantlarla da kendilerini tanıttılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.09.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle