Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Nakliyeci firma sahipleriyle toplantı yaptı. Sarp gümrük kapısında geçişler sırasında yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.
Hopa Ticaret ve sanayi odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Sarp Mülki idare amiri vali yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, sarp gümrük Müdürü Nergis Tünaydın katıldılar.
Toplantının konusu ve amacı konusunda kısa bir açıklama yapan Hopa Ticaret ve sanayi odası başkanı Osman Akyürek Sarp gümrük kapısında geçişler sırasında tır araçlarının karşılaştığı sorunların Nakliyeci firma sahiplerinin kendi ağızlarından söylemelerini istedi. Ayrıca günlük geçiş yapan araçların ortalama 450 civarında olması ve bu sayının artamaması çok dikkat çekici olduğunu vurgulayarak bu rakamın artmasının istediklerini söyledi.
Toplantıya katılan yaklaşık 40 kadar Firma sahipleri sorunlarını dile getirdiler. Firma sahipleri genellikle zamandan şikayet ederek sarp gümrük işlemleri sırasında işlemlerin çabuk bitmediği, bürokrasi engellerle karşılaştıkları, görevli memurların yerlerinde olmadıklarını, işlemleri yaparlarken araçlarından indiklerini, tır araçlarının geçiş peronlardan otobüs ve özel araçlarında geçiş yaptıklarından zaman zaman yolu tıkadıkları, Özel fatura ile ticaret yapan araçların sarp gümrüğünde çok beklediği, Geçip peronlarından saymanlık veznesinin uzak oluşundan giriş ve çıkışlarda büyük sıkıntıların yaşandığını dile getirdiler.
Hopa Sarp mülki idare amiri Vali yardımcısı Mehmet Ali Öztürk Nakliyeci firma sahiplerinin sorunlarını dinledikten sonra yaptığı açıklamalarda sarp gümrüğünde geçişler sırasında yaşanan bütün sorunlara kendisi vakıf olduğunu, sorunları bildiğini yerinde gördüğünü ifade ederek bu toplantıda bu sorunları tartışılması ile büyük yararlar sağlayacağını umduğunu dile getirdi. Sarp mülki idare amiri vali yardımcısı Öztürk şu görüşlere yer verdi “Gümrük sahasında araç tıkanıklığına çözüm için geçiş koridorunun sürekli şekilde açık tutulması şarttır. Ben bu sahada 2 kişi görevlendirdim. Bu tıkanıklığın çözüm için görevliler büyük çaba sarfediyorlar. Sahada 7-8 tır olması gerekirken bazen 20-30 tır oluyor. İşte o zaman burasını tıkıyor. Burada şoför arkadaşlarında kurallara uyması gerekir. 7-8 tır işlemlerini bir an önce yapsın ve çıksın istiyoruz. Gümrük sahasının genişletilmesi için girişimler var. Bazı alanların kamulaştırılıp gümrüğe kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca gümrük sahasında bulunan kaçak araçların başka yerlere alınması ve bu alanın da geçişlere kazandırılması gerekir. Geçiş peronlarını artması ile bazı sıkıntılarda ortadan kalkacağı bir gerçek. Kemalpaşa’da geçmişte kullanılan sundurmanın tekrar gümrük sahasına kazandırılması için bir takım girişimler yapılmış. Çay-kura yazılar yazılmış bu alanın gümrüğe devri olursa gümrük sahasında bekleyen araçlar buraya alınarak gümrük sahasında alan kazanılmış olacak. Zaten sarp gümrük sahasını genişletilmesi için çalışmalar devam ediyor. Özel faturalı tır araçların çıkış işlemlerin gümrük sahasında yapılması pek de uygun değil. Bunun içinde çalışmalar yapılması lazım. Personellerin yerlerinden ayrılması gibi şikâyetleriniz var. Bu konuda bende denetimlerimi sıklaştıracağım. Yalnız şunu da söyleyeyim. Sarp gümrük kapısındaki sorunların çözümünde karşılıklı olarak iyi niyetli olmalıyız. Sorunları tek taraflı çözeceğiz desek eksik olur. Sorunları birlikte çözmeliyiz. İyi niyetli olmalıyız. Ben gümrük müsteşarlığından genel görevli ile sahada 4 saat gezdik. Çalışmaları yerinde birlikte gözledik. Meydana gelen aksaklıkları gördü. Yapılması gereken ne varsa rapor halinde sunduk. Gümrük sahasının verimliliği için mimarı proje gerekiyor. Şu an Mimari proje hazır değil. İlerisi için kamulaştırmalar yapılıp, yeniden düzenleme ile ek peronları yapıldığında sıkıntılar ortadan kalkacaktır, ” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.11.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle