Doğal Gaz Gelecek mi Gelmeyecek mi diye beklerken bir atılım gerçekleşti. “335 TL yatırın kaydınızı yaptırın” , Eğer % 60 bağlatırsa doğal gaz gelecek. Bu da yerel basında ballandıra-ballandıra anlatıldı.
Artvin Türkiye’nin En temiz Havası olan memleketlerin başında. Ağaç Miktarı bakımında da öyle. Bu memlekette doğal gazı mecburi tutmakta fayda var. Bana kalsa devlet tarafından bedava bağlatmak lazım. Hatta teşvik etmek için özellikle kullanım fiyatını da indirmek lazım.
Peki neden böyle düşünüyorum ?
Verimli bir yakıt olması sebebiyle hem ekonomiktir, hem de enerji tasarrufu sağlar. Doğalgazlı sistemlerde yanma hassas olarak kontrol edilebildiği için yakıt kaybı çok azdır. Verimli bir yakıt olması sebebiyle hem ekonomiktir, hem de enerji tasarrufu sağlar. Alev boyu fuel-oil ve kömüre göre daha kısadır. Yanmayı tamamlamak için gereken zaman da kısadır. Böylece daha küçük kazanlar kullanılarak maliyet azalır, yerden de tasarruf edilir.
Tam yanmanın sağlanması için gerekli hava fazlalık katsayısı (hava/yakıt oranı) doğal gazda minimumdur. Bu oran kömürde 1, 2 – 1, 3 ; Fuel Oilde 1, 1 – 1, 2 ; doğal gazda 1, 05 – 1, 1 dir. Boru hatlarıyla kullanıcıya kadar iletildiğinden yakıtın taşınması için gerekli enerjinin tamamından tasarruf edilir ve karayollarında taşıyıcı araç yükünü azaltır.
Temiz olduğu ve içinde kükürt bulunmadığı için birçok sanayi sektöründe doğrudan kullanılır; hem sistem veriminin, hem de ürün kalitesinin artmasını sağlar. Uzun zaman dilimi İçinde aynı yakıt kalitesi elde edilebilir. Gaz olduğu için havayla çok iyi karışır, bu sayede yanma verimi yüksektir. Ön yakıt hazırlama masrafı yoktur.
Katı ve sıvı yakıtlar yanma ürünü olarak kükürt içerdiğinden, baca gazlarının suyun yoğunlaşma noktasına kadar soğutulması ve böylece suyun gizli ısısından faydalanılması imkânı yoktur. Ekonomizer ilave edilerek doğalgazın baca sıcaklığı 56°C'ye kadar indirilebilir.
Kurum, is gibi atıkları olmadığı için ısı transfer yüzeyleri temiz kalır. Doğalgaz tesisatı ve cihazları düşük basınçla çalıştığı için LPG tüpleri gibi patlama tehlikesi ve basınçlı parça tesiri yoktur. Tesis çok az bakım ve denetleme gerektirir. Ham petrole alternatif bir yakıt olarak, dış kaynaklı enerji çeşitliliği açısından stratejik bir avantaj sağlar.
Velhasıl kelam temiz enerjidir. İnsan unsuru doğadan çıktığı hale fazla müdahale etmediği için Petrol ve Kömür’e göre zararı yok denecek kadar azdır.
Biraz uzun bir anlatım oldu kısaca Doğalgaz’ın bilinen en iyi faydası çevreyi kirletmeyen, kokusuz, dumansız ve havaya kolay karışan bir gaz olmasıdır. Ayrıca doğalgazın havadan hafif olması, evin dışındaki bacalardan anında yükselmesini ve havaya karışmasını sağlar.
Bir diğer faydası zehirli bir yakıt değildir. Kısa süreli doğalgaz koklamalarınızda size zarar vermez. Ancak uzun süre kaçak vs. olması tehlikelidir. Doğalgaz, kombiniz sürekli açık olduğu takdirde çok az çalışarak evinizin hep sıcak kalmasını sağlar ve aynı zamanda az doğalgaz harcayarak ev ekonomisini zorlamaz.
Bu yüzden devletimizin bu konudaki duyarlılığını tebrik ederken, Doğal gazın gelmesi için şart koşulmasını, birde para toplanmasını da Bize yapılmış bir ayıp olarak nitelendiriyorum.
Biz nedersek diyelem Siyasilerin maddi çıkarları doğrultusunda hareket edeceğini düşünmek istemesekte bu konuda onlarda bizahmet emek verseler de işimize yarasalar bari. . .
Ama işi şansa bırakmayıp doğal gazın getirilmesini biran önce kayıt yaptıralım derim. Sonuçta o parayı zaten alacaklar. Biz ne dersek diyelim Siyasilerin en büyük maddi kaynakları enerjilerden gecer. Sonuçta doğalgaza geçeceğiz. Bari biraz erkene alalım derim. Geleceğimiz, doğamız ve çevremiz için yapılması gereklidir.
Mevzuatında öngörüldüğü üzere mesken elektrik abone sayısının %60’ı tarafından talep bulunması halinde doğalgaz getirilmesi sağlanacaktır. Taleple ilgili tespitin yapılabilmesi ve aboneliğin sağlanabilmesi için En son ödenen elektrik faturası ile beraber 28. 10. 2013 tarihine kadar İlçe Özel İdare Müdürlüğüne Müracaat etmesi gerekmektedir. 335 TL'yi de Unutmadan hatırlatayım.
Not: Bu Yazıyı Çok sevdiğim Doğa Dostu, Ressam Ertan ÇAKIROĞLU 'ya İtahafen Yazılmıştır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 22.09.2013 tarihinde Levent Yazıcı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle