Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin saman ithali yerli saman stoklayarak fiyatların artmasını sağlayan spekülatörleri zor durumda bıraktı. İthal samanla birlikte yerli samanın kilosu 50 kuruşa kadar düştü. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, “ Saman fiyatlarını şişiren spekülatörlerin hevesleri kursaklarında kaldı ” dedi.
Genel Müdür Abdullah Kutlu yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı ilkbahar aylarında az yağış alması nedeniyle saman üretiminde az da olsa düşüş olduğunu, aşırı kar elde etmek isteyen spekülatörlerin stok yaparak saman fiyatlarını bir lira 30 kuruşa kadar yükselttiğini söyledi. 50-60 kuruş arasında seyreden saman fiyatlarının bir anda 1 lira 30 kuruşa kadar çıkması ile hayvancılık yapan çiftçilerin zor duruma düştüğünü belirten Genel Müdür Abdullah Kutlu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile soruna çare bulmak için işbirliği yaptıklarını ve 5 ayrı ülkeden saman ithal ederek Türkiye’nin her yerinde samanın kilosunu 50 kuruştan çiftçilere dağıttıklarını ve dağıtmaya devam edeceklerini söyledi.
Hevesleri kursaklarında kaldı
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 50 bin ton saman ithalatı için bağlantı yaptığını bunun önemli bir bölümünün Türkiye’ye getirilerek çiftçilere dağıtıldığını, ihtiyaç duyulması halinde bu rakamın 100 bin tona çıkacağını belirten Genel Müdür Abdullah Kutlu, “yerli saman spekülatörleri önce bu kadar samanı getirip çiftçiye dağıtabileceğimize inanmadı. Bunun gerçekleştiğini görünce hevesleri kursaklarında kaldı. Şu anda peşin para ile yerli samanın kilosu 50 kuruşa kadar düştü. Bize gelip 50 kuruştan saman satmak için teklifte bulunuyorlar. Biz bu durumdan memnunuz. Çünkü piyasayı regüle ettik. Görevimizi yaptık. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bir görevi de piyasayı regüle etmektir. ” dedi.
Hopa Limanından Erzurum ve çevre illere saman dağıtımı devam ediyor
Bu arada Ukrayna’dan yapılan İthal saman ticareti kapsamında 2. 100 tonluk saman 2 ayrı gemi ile Hopa Limanına getirildi. Saman kamyon ve Tır’lar la Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı illerinde bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri kanalı ile üreticilere dağıtılmaya devam ediyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.02.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle