Yeni bir dünya ve yeni bir çağda yaşadığımızı artık her insan gibi bizlerde olağan görmeye alışmışız. Fakat her şeye rağmen değişmeyen bir gerçekte, hiç şüphe yoktur ki, petrol gerçeğidir.
O, çağlar üstü, tüm zamanlara damgasını vuran, baş döndürücü Endüstrileri yaratan dev bir aktör oldu insanlık için. Dünyada petrol avcıları çok olmuştur ama, o pek çok avcıyı ‘kara gizem’inde yok etmiştir. Nice kralları, sarayları, hükümetleri kendi karanlık derinliklerinde yerle bir etmiştir. Geçen yüzyılın ‘Kara Altın’ı nice imparatorlukları, devletleri yeryüzünden silmiştir. Petrol kirlidir siz onun masun yüzüne kanmayın. Milyonlarca insan bu uğurda can vermiştir, kan vermiştir. Petrol kendi kaygan zeminin de nice politikacıları tepetaklak etmiştir. Kaldı ki, petrole dayalı dostluklar hiçbir zaman kalıcı olmamış ve güven vermemiştir. 2. Dünya Savaşı’nın kurt siyasetçilerinden eski İngiliz başbakanı Winston Churchill’in bizim önemini ortaya koymaya çalıştığımız bu maddeyi, şu veciz sözleri tüm gerçekliği ile ortaya koymaktadır.
“Bir damla petrol bir damla kan”
Petrol literatüründe bu kadar net ve bir o kadar da acı gerçeği ifade eden başka bir söz olamaz. Ancak petrole ihtiyacımız var. Ona muhtacız. Nasıl ki bebeğin büyümesi için anne sütüne ihtiyacı varsa bu ülkenin’de kendi yer altı kaynaklarından elde edeceği petrole çok ihtiyacı vardır. Bu, Türk ekonomisi ve sanayileşip büyümenin vazgeçilmez önceliğidir. Nerdeyse ihracat gelirimizin % 60’ı ham petrol alımına girmektedir. Bu kadar büyük bir yük Türk ekonomik gelişmesinin kamburudur.
Ne var ki, Petrolü elde etmekte ucuz bir şey değildir. Belli riskleri de göz önünde tutmak gerekir. O açıdan bu sektörde (arama-sondaj-üretim) yabancı üstün teknoloji ve sermaye ile yerli milli şirketimiz TPAO’nun çerçevesi belli, milli menfaatlerimizin göz ardı edilmediği uluslararası konsorsiyumlar oluşturabilmeliyiz.
Bu bağlamada Hopa ilçemize yakınlığı 32 deniz mili uzaklıkta Karadeniz’de açık deniz teknolojisi ile ham petrol üretimine başlanacaktır. Bu gelişme hem Türkiye için hem de yerel anlamda Hopamız için büyük bir müjdedir. Petrolün ilk defa Amerika’da çıktığı yıllarda meşhur bir söz vardı; Onu sizinle paylaşmak isterim.
“Hey! Corc, petrol kokusunu duyan bütün haydutlar kasabamıza doldu”. Petrol gerçekten büyük bir nimettir. Albay Drake 1857’de Pensilvanya’da yerin dibine doğru çapa sallarken (açık kazıma yöntemi) eğer bu çirkinlikleri ve akacak kanların hesabını yapabilseydi bu işten vazgeçerdi. Ama o, petrolün kara yazgısını değiştirimedi. Petrol, kendi vadisinde akmaya devam ederken ‘tarih yazmayı’ da ihmal etmedi.
Hopa’ya Allah’ın bir lütfu olan yağlı maddeyi başka alanlara çekme gayretine giren akbabalar’ın dolaştığı ve siyasi iradeye tesir etmeye başladıklarını görüyor ve duyuyoruz. Ama siz siz olun, tarihin size sunduğu bu altın fırsatı kaçırmayın. Siyasi tercihlerimizi ‘petrol platformu’ ortak zemininde birleştirelim. Sayısız kazançlar ve bir o kadar sosyal refah düzeyimizi etkileyecek olan bu gelişmelere kayıtsız kalmayalım.
Hopa’da kurulacak orta ölçekli bir rafineri ile tüm Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun büyük bir kısmına petrol ürünleri çok daha kolay ulaşacaktır. Türkiye’nin 3. büyük limanı olan Hopa limanı aktivite kazanacaktır. Yine yöremizin kara ulaşım ağında asfalt ihtiyacı daha kolay elde edilmiş olacaktır. Kapalı durumda ki Hopa Termik santrali fuel-oil ile yeniden üretime geçebilme şansını elde edecektir. Petrolden elde edilecek yan ürünler Hopa’da yeni ekonomik alanlar yaratacaktır.
Tüm bu faktörler göz önüne alınınca, yakınımızda çıkacak petrolün Hopa’da değerlendirilmesi kaçınılmazdır. Siyasi bir takım oyunlarla Hopa’nın tabi hakkı olan bu oluşumu başka yerlere çekme çabaları bölgesel haksızlıklara ve dengesizliklere neden olacaktır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 08.08.2012 tarihinde Remzi Yılmaz tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle