Hopa Kemalpaşa Halk Festivali Dolu Dolu Geçen Üç Günün Ardından 14 Ağustos Pazar Akşamı Horonlar Eşliğinde Sona Erdi. Bu Yıl Sekizincisi Düzenlenen Festival Metin Lokumcu Anısına Yapılmıştı.
Lokumcu ve Kazım Koyuncu'nun resimleri alanın en yüksek yerinden horona duran, satılık suyumuz yok diyen gençlere; çay toplamanın yorgunluğunu atmak için tribünlerde yerlerini alan çay üreticisi kadınlara; Türkiye'nin dört bir yanından Hopa Kemalpaşa halkını yalnız bırakmamak için uzun bir mesafe kat edip festivale gelen konuklara bakıyordu.
Festivalin üçüncü günü etkinlikleri öğlen saatlerinde gerçekleştirilen 'AKP ve rejimin dönüşümü: Bizi neler bekliyor?' söyleşisi ile başladı. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, yazar Mustafa Sönmez ve Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut'un konuşmacı olarak katıldığı söyleşide rejimin neoliberal dönüşümü üzerine tartışıldı.
Belediye düğün salonunda yapılan söyleşiye çevre ilçelerden konuklar, kitle örgütü ve siyasi parti yöneticileri de katıldı.
Söyleşi sürerken Halkevi'nde de hummalı bir çalışma vardı. Bir yıl boyunca Hopa Halkevi'nde gitar atölyesine devam eden çocuklar akşam gerçekleşecek konserde sahne almadan önce son hazırlıklarını yapıyordu.
Söyleşinin sonuna doğru festival alanındaki hazırlıklar da sürüyordu.
Festivalin son gün konser programı Sefaköy Halkevi'nin müzik çalışmalarında eğitmenlik yapan Ufuk Coşkun'un türküleri ile başladı. Coşkun'un ardından sahneye Hopa Halkevi'nin kursiyerleri çıkarak bir yıl boyunca gitar çalışmalarında ne kadar ilerlediklerini sergiledi.
Üç günlük konser programı boyunca konser alanında açılan stantların başından ayrılmayan Kemalpaşalı gençler alanın su ve çay ihtiyacını karşıladı.
Tohumlarını müzisyen İlkay Akkaya'nın attığı Sarıyer Halkevi Korosu da sahne alarak Hopalılara barınma hakkı mücadelesi veren Sarıyerlilerin selamını taşıdı. Koro bir Karadeniz türküsü ile başladığı programını kendi besteleri olan 'Halkın Devrimci Yolu' marşını seslendirerek bitirdi. İlk kez seslendirilen marş festival katılımcılarından büyük alkış aldı.
Alanada bir ara yağmur çiselese de konuklar coşkularından Bir şey kaybetmedi.
Bu yıl Hopa'da yaşananlara duyarsız kalamayarak festival emekçilerinin çağrısına kulak veren İlkay'ı Hopa halkı sevgiyle karşıladı. İlkay, çayda çalışarak topladıkları yevmiyelerle festival masraflarını çıkarmaya çalışan Hopa Kemalpaşalı Halkevcilerin özverisine kayıtsız kalamayarak geldiğini söyledi. Festival katılımcısı bütün sanatçılar gönüllü olarak sahne aldı.
Sendika. Tv zaman zaman çiseleyen yağmura karşı önlemini alarak alandan canlı yayına devam etti.
Gece, Yusuf Aydın'ın Karadeniz ezgilerinden oluşan repertuarı eşliğinde tepilen horonlarla sona erdi. Yusuf Aydın, Kemalpaşa Halkevi'nde verilen müzik eğitimi ile yetişen bir sanatçı olarak sahne alırken sergilediği uzun süreli performansla binlerce kişi dakikalar boyunca horona durdu. Alanda iç içe geçen horon halkaları büyüdükçe büyüdü.
Mayıs ayında başlayan çay sezonuna Ramazan molası veren çay üreticisi kadınlar yorgunluklarını festivalle attı.
Festival yorgunu iki kadın Sendika. Tv'nin yayın alanında dinlenirken Hopalı bir genç mikrofonu eline alarak onlara takılmadan edemiyor.
Sekiz yıllık festival tarihinin bir klasiği de bu görüntü. Kalabalıklar üzerinde Mahir'in siluetinin dalgalandığı flama ve Hopa'nın zafer işareti ile direnmeye selam eden gençleri.
Üç gün süren festival konser ve söyleşilerin yanı sıra fotoğraf sanatına ilişkin önemli etkinliklere de konukluk etti. Ahmet Şık'ın 'Ben tanığım' sergisi üç gün boyunca Belediye Parkı'ndaydı.
Kemalpaşalı çocuklar düzenlenen fotoğraf atölyesine katılarak etraflarını bir de fotoğraf sanatçısı gözünden görmeyi deneyimledi.
Atölye katılımcısı çocukların fotoğraf makineleri ile buluştuğu ilk an görülmeye değerdi.
Festivalin kapanışı bu manzara ile oldu. Bir yandan sahne toplanırken bir yandan da festival alanını terk etmek istemeyenler kurdukları dev bir horon halkası ile festivali bir süre daha sürdürdü. Son kez horona duran gençler daha sonra konuklarınının otobüslerini alkışlarla uğurladı.
8'inci Hopa Kemalpaşa Halk Festivali bu görüntülerle sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.08.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle