Gürcistan Ve Ukrayna Pazarlarına Giriş Semineri Yapıldı
03/02/2011 16:12
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Ve Hopa Ticaret Odası İşbirliği İle Terzioğlu Otelin Toplantı Salonunda Gürcistan Ve Ukrayna Pazarlarına Giriş Semineri Yapıldı.
Başbakanlık dış ticaret Müsteşarlığı doğu Karadeniz ihracatçılar birliği ve Hopa ticaret odası işbirliği ile Terzioğlu otelin toplantı salonunda Gürcistan ve Ukrayna pazarlarına giriş semineri yapıldı.
Seminere T. C. Batum Başkonsolosu ticaret ataşesi Volkan Berker, İhracatçılar geliştirme ve destekleme Etüd Merkezinden Bora Esen, Doğu Karadeniz İhracatçılar birliği adına Ekrem Altın konuşmacı olarak katıldılar. Toplantıya Hopa ticaret ve sanayi odası başkanı Engin Koyuncu, Önceki dönem Hopa ticaret ve sanayi odası başkanı İş adamı Sinan Altunsoy, Hopa ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu üyeleri, şirket yetkilileri ve iş adamları katıldılar.
Toplantının ilk bölümünde Gürcistan ile ticaret alanındaki pazarın daha iyi şartlarda olabilmesi için nelerin yapılabilmesi konusunda T. C. Batum Başkonsolosu ticaret ataşesi Volkan Berker, genişçe bir sunum gerçekleştirdi. Berker özetle şöyle konuştu. " Sarp sınır kapısının 1988 yılında açılması ile Türkiye ile Gürcistan arasında çok ciddi bir ticaret yapıldığı büyük bir gerçektir. Siz iş adamları olarak ticaretin yasalar çerçevesinde ve belirli kurallarda yapıyorsunuz. Gürcistan ise son 10 yıl diyelim, daha öncesi ise belirli bir kuralları ve yasaları yoktu. Şartlar ağırdı. Türk iş adamları olarak çok zor şartlarda yaptığınızı biliyoruz. Hatırlarsanız. Mafyalar türemiş, Türk şoförlerinden haraç almalarına kadar elinden geleni yapıyorlardı. Gürcistan'da son hükümet değişikliğinden sonra bu tür olayları yapan kişiler çökertildi. Yollar tam güvenilir hale getirildi. Eskide Gürcistan şirket yetkililerine satılan malların paraları bile ödemezken artık günümüzde para batıran iş adamlarımız yok denecek kadar da azaldı. Karşılıklı olarak bir güven oluşmuştur. Her firma kime mal satacağı veya kimden mal alacağını iyi araştırıyor ve ondan sonra ticareti gerçekleştiriyor. Bizlerde T. C. ti temsilen başı sıkışan sıkıntı olan Türk firma sahiplerini önünün açılması için gereken diploması girişimlerini yapıyoruz.
Bu konuşmalar sürerken Hopa ticaret ve sanayi eski başkanı Sinan Altunsoy söz alarak Gürcistan'da özellikle son aylarda polis kimliği taşıyan özel ve ticari araçları arama mahiyetinde araçlara uyuşturucu madde atma suretiyle insanlarımı kaçakçı sınıfına sokarak hapse atılıyor büyük paralar talep ediliyor. Bu konuda ne gibi çalışmalarınız var diye soruya Ataşe Berker, bu konuyu geçen basında da yer aldı. Böyle birşeyin polis kimliği ile yapmaları mümkün olmasa gerek. Biz Türkiye olarak araştırmalarımızı yapacağız. Elbetteki böyle bir şeyin olmasını istemeyiz. Suçsuz insanlarımızı suçlu duruma sokup hapse atıp para talep etmeleri doğru bir şey değildir.
İş adamı Şenol Topaloğlu da " Ben iş adamıyım. Gürcistan'a gittiğimde en az 10 gün bazen 20 gün kalıyorum. Yanıma da giyecek takım elbisemi götürüyorum. Benim çantamdaki takım elbisemi 1'den fazlasına izin vermiyor. Böyle bir şey olur mu? Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok. Bu soru üzerine ataşe Volkan BERKER bu ve buna benzer uygulamalar elbetteki bizde istemeyiz.
Ben size şunu söylemek istiyorum. Sarp kapısının kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Hopa sınır bir ilçe. Bunun kıymetini çok iyi bilin. Yapılan ihracatlarda Türkiye olarak her yıl büyük bir artış kaydediyoruz. İthalatta ise ithali yasak olan eşyalar var. Mesela Et ithali yasak, Bal ve süt ürünleri, Şeker ithali yasak. Canlı hayvan ithali kapımızda yasak. Biz Türk tarafı olarak yasaklara uyalım. Dürüstte ticaretimizi yapalım. Sorunlarınızı herzaman bizlere iletin bizde gereken girişimleri yapıp sorunları çözmede yardımcı olalım, " dedi.
Bu konuşmadan sonra Ukrayna ile yapılacak ticaret ve pazarı konusunda İhracatçılar geliştirme ve destekleme Etüd Merkezi (İGEME) uzmanı Bora ESEN uzun bir sunum yaptı.
Karadeniz İhracatçılar birliği adına Ekrem Altın'da İhracata yönelik devlet yardımları ile ilgili konuları anlattı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.02.2011 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle