İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Ocak ayı toplantısı gerçekleştirildi. Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Artvin Belediye Başkan Vekili Erdinç Eldemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya, İl Milli Eğitim Müdürü Hamza Köşker, İşkur İl Müdürü Mehmet Karadeniz, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Remzi Ustabaş, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Demirhan Elçin, Türk-İş İl Temsilcisi Remzi Beken, Hak-İş İl Temsilcisi Talat Aydın ile Özürlüler İdaresi İl Temsilcisi Hatice Varan katıldılar.
Toplantıda bir konuşma yapan Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Artvin'de devam eden kamu yatırımları (Baraj ve Karayolu inşaatları) nedeniyle işgücünün kriz ortamının olumsuzluklarından az etkilendiğini belirterek, şunları söyledi: "Ancak, inşaat sektörünün geçici olması nedeniyle, İlimizin geleceğinde önem kazanacak sektörlerin belirlenerek işgücünün buna göre mesleki eğitimden geçirilmesi önem taşımaktadır. Bu amaçla 2010 yılında Kurulumuzun aldığı kararlar doğrultusunda 61 adet işgücü yetiştirme, 2 adet girişimcilik, 39 adet iş başında eğitim olmak üzere toplam 102 eğitim projesi ile 1. 207 kişi eğitime alınmıştır. Ayrıca, Toplum Yararına Çalışma programları kapsamında 17 proje uygulanmış ve 150 kişinin 6 ay istihdam edilmeleri sağlanmıştır. Yine kurulun aldığı karar doğrultusunda, Setar araştırma şirketine iş piyasası ve işgücü araştırması yaptırılmış ve sonuçları kurula sunulacaktır. 2011 yılında eğitim için 1. 162. 067, 82 TL. Toplum Yararına Çalışma Programı için ise 186. 661, 16 TL ödenek tahsis edilmiştir. Bu amaçla kurumca hazırlanan eğitim planı kurula sunulacaktır" dedi.
Toplantıda, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özaydın tarafından "Artvin Bölgesel İstihdam ve İşgücü Piyasası Politikaları Modeli Önerileri" konulu sunum yapıldı.
Artvin'de yaptıkları araştırmada işgücünün büyük bir oranda piyasadan informal yollarla temin edildiğini belirten Özaydın, "Bu durum ulusal işgücü piyasaları ile uyumludur. Türkiye'de iş arayanların %30'u eş dost aracılığı ile iş aramaktadır. İşletmelerin çok büyük bir bölümünün herhangi bir meslekte işgücü talebi yoktur. Bu durumu kapasite kullanım oranlarının artırılması ve ekonomik şartlara uyum süreci olarak değerlendirmek gerekir. İşgücü talebi oldukça düşüktür ve bu talebin eğitim düzeyi de önemsenmemektedir. Mevcut çalışanlarda görülen beceri eksikliği, yaklaşık %40 gibi yüksek bir düzeye sahiptir. En yüksek beceri eksikliğini temel mesleki bilgi ve beceri oluştururken, bilgiyi uygulama ve müşteri ilişkileri beceri eksikliği oluşturmaktadır. Beceri eksikliklerini giderme amaçlı kurslar, mesleki-teknik, insan ilişkileri ve satış
azarlama alanlarında talep edilmektedir. İşgücü talebi İş-Kur üzerinden gerçekleşmese de Eğitimlerin öncelikli olarak İş-Kur tarafından uygulanması talep edilmektedir" dedi.
İç piyasanın zayıf ve güçlü yönlerini de anlatan Özaydın, şunları söyledi: "Artvin'de iç piyasanın zayıf yönleri yaptığımız araştırmalar sonucu şu şekilde ortaya çıktı. Kurumsal niteliği zayıf, resmi ve özel istihdam kurumlarının etkinlikleri, ulusal düzeyle uyumlu bir şekilde düşük, eğitim-istihdam ilişkisi genellikle sağlanamamış, mesleklere ilişkin talepler belirsiz, istihdamın genel olarak toplandığı hizmetler sektörü dağınık bir organizasyona sahiptir. Tarım ve sanayi sektörleri ülke ortalamasının gerisindedir. İşverenlerin çalışanlarda görülen beceri eksiklikleri yüksek düzeydedir. İç piyasanın güçlü yönleri ise ekonomik beklentiler, bölgesel gelişme dinamikleri ile uyumlu, bölgesel gelişimin yönü eğitim, turizm ve sınır ticareti gibi istihdam yaratma kapasitesi yüksek sektörlere dayalıdır. Çalışanların beceri eksikliklerinin giderilmesine yönelik eğitim talepleri yüksektir. Üniversitenin hem bölge ticaretinin canlanmasında hem de işgücünün eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir yere sahip olacağı düşünülmektedir" diye konuştu.
Yaptıkları araştırmanın sonuç ve değerlendirmesini de yapan Özaydın, " İşletmelerin rekabet güçlerinin geliştirilmesine yönelik yönetim eğitimleri uygulanmalıdır. Bölgesel fiziksel altyapı çalışmalarının mevcut durumu ve işletmelere muhtemel etkileri konusunda bilgilendirme toplantıları yapılmalı. Bölgenin fiziki şartları ile uyumlu olan turizm ve tarım-hayvancılık gibi alanlarda gerekli destekleri sağlamak, bölgesel gelişme için önem taşıyan sektörlerde, mesleki yeterlilik sağlayan eğitim programları açmak (mesleki eğitim-önlisans-lisans), işgücü eğitim programlarının hazırlanmasında İş-Kur, üniversite, meslek odaları arasında koordinasyonun sağlanması, işgücü piyasaları izleme sisteminin kurularak, değişimlerin takip edilmesi ve ihtiyaçların bu yolla belirlenmesi, işletmelerin işyeri programlarının izlenerek geliştirilmesi, işgücü eğitim programlarının ulusal ve uluslararası karşılıklarının belirlenerek eğitimlerin bu şekilde programlanmasıdır" dedi.
İstatistik Uzmanı Ömer Fatih Yılmaz ise Artvin'de "İl Geneli İşgücü Piyasası Analizi" konulu bir araştırma yaptıklarını söyleyerek araştırmanın temel amacının, Artvin ilinde sektörler bazında İşgücü Piyasası İhtiyaçları ile arz ve talep tespitine ilişkin en gerçekçi ve güncel durumu belirlemek olduğunu belirtti. Yılmaz ayrıca, "İŞKUR Artvin İl Müdürlüğünün işletmelere yönelik çalışma ve hizmet planının hazırlanması aşamasında; bölgenin sosyal ve ekonomik özellikler ile çevresel koşullar gereği başta barajlar olmak üzere sınır ticareti, turizm, kısmen de olsa hayvancılık gibi sahip olduğu potansiyelin desteklenmesi ve mevcut potansiyelin sürdürülebilirliliğinin sağlanması için işgücü piyasası analizi araştırması yapılarak bölgesel istihdam politikasının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada, İşgücünün özelliklerine ilişkin bilgiler, mesleklere ilişkin bilgiler, gelecek dönemde ihtiyaç duyulabilecek mesleklere ilişkin bilgilerin yer almaktadır. '' dedi.
Araştırmanın Artvin Merkez, Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat ve Yusufeli ilçe merkezlerinde faaliyet gösteren 1+ istihdam eden işletme yetkililerini kapsadığını belirten Yılmaz, "Araştırmada 577 kişi ile yüz yüze görüşme yaptık. Artvin'de eğitim ve turizmin geliştirilmesine yönelik sonuçlar aldık. Ayrıca, işletmelerin 2011 yılı beklentilerinin iyi yönde olduğunu gördük" dedi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı sonunda, 2011 yılında gerçekleştirilecek aktif işgücü faaliyetlerinde kadınlara yönelik projelere ağırlık verilmesine, suça sürüklenmiş, sokağı yurt edinmiş, uyuşturucu bağımlısı olmuş ve benzeri olumsuzluklarla karşı karşıya olan risk altındaki çocukların beceri eğitimine alınarak iş imkânı kazandırılması ile ilgili çalışmaların sürdürülmesine, İlimizde yapılmakta olan baraj ve Hidro Elektrik Santrallerinin yapımı tamamlanınca, Elektrik Yüksek Gerilim Hattı Teknisyenlerine ihtiyaç olacağından Artvin Çoruh Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtım Programı bölümünün açılması için Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğüne tavsiye edilmesine, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında otomotiv sektörü için motor, mobilya sektörü için mobilya işçisi mesleğinde kurs açılmasına, aktif işgücü faaliyetlerin denetimleri için, Kurum personelinden bir kişi ile birlikte, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Artvin Belediye Başkanlığı ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünden personel görevlendirilmesine oy birliği ile karar verildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.01.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle