Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Sinema Derneği, Artvin Valiliği ve Artvin Belediyesi ile Ordu Valiliğinin katkılarıyla bu yıl 16'ncısı düzenlenen Gezici Film Festivali'nin Artvin durağında ''Altın Boğa Yarışması'' sonuçlandı.
14 ülkeden 9 filmin yarıştığı festivalde, Olivier Masset-Depasse'nin yönettiği ''İllegal'', Altın Boğa Ödülü'nü aldı. ''Chongqing'de Hüzün'' filminin ise Gümüş Boğa Ödülü'nü aldığı yarışmada, Tayfun Pirselimoğlu'nun ''Saç'' filmi Özel Mansiyon ödülünü kazandı. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü ''Bibliyotek Pascal'' filmine verildi.
Festivalin Artvin ayağının son gününde Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Belediye Başkanı Emin Özgün, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Nasif, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, yönetmenler, oyuncular ve vatandaşlar katıldı.
Törende, ''Cannes Film Festivali-Yönetmenlerin Onbeş Günü'' bölümünün seçici kurulu üyelerinden Gaëlle Vidalie, Belçikalı yapımcı, yönetmen ve oyuncu Marion Hänsel, Norveçli sinema yazarı Nils Vermund Gjerstad ve Türk yönetmen Derviş Zaim'den oluşan jüri, Olivier Masset-Depasse'ın yönettiği ''İllegal''filmini ''En İyi Film'' seçti. Jüri, ''güncel ve evrensel bir öyküyü etkili bir şekilde anlattığı'' gerekçesiyle ''İllegal''e 10 bin Avro değerindeki Altın Boğa Ödülü'nü verdi.
Belçika'nın 2011 Oscar adayı olan ''İllegal'', Olivier Masset-Depasse'ın ikinci kurmaca uzun filmi. Belçika, Lüksemburg ve Fransa ortak yapımı olan film, Rusya'dan kaçıp geldiği Belçika'da 14 yaşındaki oğluyla yeni bir hayat kurmaya çalışan ve burada illegal yollarla yaşayan Tania'nın hikâyesi üzerinden seyirciyi mültecilerin yaşadıkları zulümle yüzleştiriyor.
Jüri, Çinli yönetmen Wang Xiaoshuai'nin yönettiği ''Chongqing'de Hüzün'' filmine ise ''modern Çin'de geçen bir arayış öyküsünü duyarlı bir şekilde anlattığı'' için ikincilik ödülü olan 5 bin Avro değerindeki Gümüş Boğa Ödülü'nü verdi.
''Pekin Bisikleti'' ve ''Şangay Düşleri'' filmleriyle Türkiye'de de tanınan Wang'ın gizemli bir yas hikâyesini anlatan filmi, bu yıl Cannes'da Altın Palmiye için yarışmıştı.
Jüri ayrıca, ''tutkuları ve takıntıları çok kişisel bir yaklaşımla anlattığı ve Türkiye sinemasında yeni ve büyüleyici bir sinema dili kullandığı'' gerekçesiyle, Tayfun Pirselimoğlu'nun ''Saç'' filmine Özel Mansiyon ödülü verdiğini açıkladı.
İlk gösterimini Locarno'da yapan, ''görüntü ve yardımcı erkek oyuncu'' dallarında Altın Portakal kazanan Saç, Tarlabaşı'nda perukçuluk yapan, ölümcül bir hastalığa yakalanmış, yapayalnız bir adamın hikâyesini anlatıyor.
Fatih Özgüven, Şenay Aydemir ve Nil Kural'dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinin ödülü de ''günümüz Avrupa'sının hastalıklarıyla ilgili bir hikâyeyi, beklenmedik bir biçimde, zengin bir düş gücü ve mizahla kuşattığı'' gerekçesiyle ''Bibliyotek Pascal'' filmine verildi.
Szabolcs Hajdu'nun, Macaristan'ın 2011 Oscar adayı da olan ''Bibliyotek Pascal'' üç yaşındaki kızını tek başına büyüten Mona Paparu'nun, Batı Avrupa'ya yaptığı aşk, zulüm ve belalarla dolu yolculuğunu anlatıyor.
Artvin Valisi Yemlihalıoğlu törende, festivalin ikinci ayağının ve yarışmasının Artvin'de yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ''Festivalin kentimizdeki etkinliklerini vatandaşlarımız büyük bir ilgiyle takip etmiştir. Önemli bir turizm şehri olan Artvin, sanat yönünü de bu festivalle ortaya koymuştur. Emeği geçen herkesi kutluyorum'' dedi.
Gezici Festival, Artvin'den sonra rotasını Ordu'ya çevirecek. 20 Aralık'a kadar sürecek festival, ''Çoğunluk, Kars Öyküleri'', ''Saç, Siyah Beyaz'' ve ''Zefir'' filmlerinin ekiplerini Ordulu sinemaseverlerle buluşturacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.12.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle