Aylarca konuşulan, iki ilçe arasında çekişme konusu haline gelen Hastanenin bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu şu açıklamayı gerçekleştirdi:
"İlçe sıkıntılarından bir tanesi de Hastanedir. İlk Başlarda bölge hastanesi olarak adlandırılan ve Arhavi ve Hopa arasında çekişmeye neden olan hastanenin yerini siyasetçi belirlememeli. Bana göre onunda belli kıstasları vardır. Bölge hastanesi üretilen bir cümledir. Bölge hastanesi diye bir şey olamaz büyük merkezi 100 yataklı olur geniş olur gibi. Fakat şu var bunu Arhaviyle aramızda çekişme meselesi haline dönüştürmemek lazım. Bu verileri ben daha öncede açıklamıştım Hopa'nın 1 Yıllık hastaneye müracaat sayısı 250 bin Arhavi'nin ki 140 bin civarında yaklaşık rakamlar bunlar. Vergi dairesine kayıtlı üye sayısı 4-5 katı artı çalışan sayısı, artı nüfusu, artı İnterlantı yani Hopa öyle bir noktadaki Kemalpaşa Arhavi, Borçka Murgul bunların hepsinin ortak kavşak noktası. Şunu da belirtmek isterim ki Hopa göç alan bir ilçe, Hopa'nın içinde Yusufelilisi de, Şavşatlısı da Ardanuçlusu da Borçkalısı da, Murgullusu da var. Yani bir hastaneye bir kişinin hastası yatıyorsa onun yanında kalabileceği illaki bir ailesi evi vardır Hopa'da. Bu faktörler düşünüldüğünde Hopa'nın önemi daha fazladır. Bu konuda daha önce Karayolları hastane yeri için belirlediğimiz imar durumunu da hastane olarak ayırdığımız yeri şuan kantar istasyonu yapmak istiyor. Bu konuda AKP Milletvekili Ertekin beyde devreye girdi orasının hastane olması için ama inşallah hastaneye döner ve bu yanlışlıktan vazgeçerler çünkü Hopa'nın acilen bir hastaneye ihtiyacı var. Basın mensuplarına da söylüyorum bir gün hiç habersizce gidin ve Hopa Hastanesinin o yoğunluğunu halini görün. Bir de Arhavi'yi veya Artvin'de başka bir hastaneyi görün. Gerçekten Hopa'da büyük bir sıkıntı var. Bu sıkıntıyı çözümünde Karayolları bölge müdürlüğünün de Sağlık Bakanlığının da yardımcı olması lazım. Çünkü o alan daha önce hazine tarafından belediyeye devredilmesi ön görülen ve kullanılmasına verilen bir yerdi. Hastane olacak denildiğinde biz bu talebimizden vazgeçtik . Belirttiğim gibi umarım hastane yeri olarak belirlenir. Umutla bekliyoruz umarım iyi bir sonuçla Hopalıya müjdeyi verebiliriz. "
DEMİRYOLU BİZE ŞART
Hopa limanın yeterince işlemediğimi belirten İlçe Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu Demiryolu desteğiyle bu sorunda aşılabileceğini ifade etti.
" Batum'a demiryolunun yapılması gerek. Hopa limanın da sadece kömür ve Eti bakırın ürünleri taşınmakta Bugün Hopa limanın da demir yolu olsaydı. Yüklenen konteynır Çin'e kadar giderdi. Hopa limanından yüklediğimiz konteynır Erzurum'a giderdi, İran'a giderdi. uzun vadede düşünmek lazım demiyorum, yapmak lazım diyorum. Türkiye ilk demir yolunu Abdülhamit döneminde yapmış, o yokluklarda Osmanlı döneminde kazma kürekle bu yollar yapılmış. Bu günün imkanlarıyla çok daha kolay ve rahat yapılabilecek işler. Demiryolu bize şart. En kolay yapılacak ve geri dönüşümü olacak bir yatırım. Bununda devlet büyüklerin çözmesi gerek. "
EŞ ZAMANLI ÇALIŞMAMIZ ŞART
Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu hizmet yaparken devletin diğer birimleriyle DSİ'i , TEDAŞ'ı, Telekom'u, Karayolları gibi birimlerle organizeli hareket etmek gerek'dedi.
Kasımoğlu'nun açıklaması şu şekilde "Ulaşımı zor olan bölgelere yol getirmekte zorluk yaşanmakta Karadeniz de evler uzak uzak olduğundan hizmetin getirilmesinde zorluk yaşanabiliyor Bizde her köyün en az 4-5 mahallesi var ve hepsi hizmet isteyen yerler. Aslında bu bölgelere hizmetin en iyi şekilde gitmesi lazım ki köylü tarımdan toprağında kopmasın. Koparmamak lazım şehre inmek zorunda bırakılmasın. Mahallelerle köy bağlantı yollarının sağlıklı olması bu sorunu ortadan kaldırır. Bunlarda imkanlarla yapılan şeyler sizlerinde bildiği gibi köyler il özel idarenin görev alanında. Fakat belediye olarak elimizden geldikçe mahalleler ve köy bağlantılarını canlandırmaya çalışıyoruz, yeni yollar açıyoruz. Tabi bunlarda süreç meselesidir. Fakat bu hizmetleri yaparken devletin diğer birimleriyle yani DSİ'i , TEDAŞ'ı, Telekom'u, Karayolları gibi birimlerle organizeli hareket etmek lazım. Çünkü alt yapıyı yaparken organize şart mesela biz yol yapıyoruz TEDAŞ'ın ve Telekom'un direkleri yolun ortasında kalıyor. Kilit taşlar döşeniyor enerji hatlarının yer altına indirilmesi sırasında sökülüyor. Bu işlemlerin eş zamanlı organize bir şekilde yapılması hem iş hem de zaman kaybını önler. En önemlisi de vatandaşımız rahatsız edilmiş olmaz. Eğer konu hizmetse hizmeti zamanında ulaştırmak lazım, rahatsız etmeden. "
BU KADAR BÜYÜK BİR PROJEDE BUNLARIN DÜŞÜNÜLMEMESİ YANLIŞ
İlçe Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu ; "Orta Asya'ya açılan sahil yolunda tırların dinlenebileceği, barınabileceği yerlerin planlanmış olması yanlıştır" dedi.
Karadeniz sahil yolu Hopa'nın merkezine kadar 4 şerit geliyor. Hopa'dan liman mevkiine kadar 3 şeride iniyor. Ortahopa mahallesinin de 2 şerit düşüyor. Yani transit yol mahallenin içinden geçiyor. Bunun yanlış olduğunu ve çözümü için Karayolları Bölge Müdürlüğüne defalarca bunu bildirmemize rağmen çözüm getirilemedi. Bunun kesinlikle bir an önce çözülmesi lazım. çünkü mahallenin içinde transit yol olmaz, olamaz. Hem Limanın olduğu bölge hem de mahallenin olduğu bölge. Birçok ölümlü kazalarda gerçekleşmiştir. Artı karayolları bu yolları planlarken bu olumsuzlukların oluşabileceğini düşünmesi gerekmekteydi. Aydınlatma sorunu var bunun sorumlusu kimse Tedaş'sa Tedaş, Karayollarıysa karayolları bu yolların aydınlatılması gerek şimdi Batum'a gidenler bilir. Batum'dan Sarp'a kadar gelirken yollar aydınlık çok güzel. Bizim sınırlara girdikten sonrada yollar karanlık. Bunları aşmak lazım. Bu yol Orta Asya'ya açılan bir yol bu yolların kenarında kesinlikle otopark yeri, tırların dinlenebileceği, barınabileceği yerler olması lazım bunların hiç biri planlanmamış ben samsundan bu tarafa bakıyorum yok. Bu vatandaş nereye gidecek. Bunun tuvaleti lazım, oteli lazım, duşu lazım fakat yok ve bu kadar büyük bir projede bunların düşülmemesi, yapılmaması çok yanlış bence. Bunların en kısa zamanda çözüme kavuşturulması gerek. Sahil yolu projesiyle denizi zaten doldurdular. Sahil kalmadı. Bu sorunu çözmek içinde yeniden doldurularak alan yaratılabilir. Kapıya yaklaşıldıkça yoğunluk daha da artıyor. Geçtiğimiz ay geçişlerde yavaşlama oldu. Dozbala denilen evrağın bitmesiyle Hopa'da 2000'e yakın araç birikti. Vali beyin duyarlılığıyla, karşı tarafla ( Gürcistan) görüşülerek 1-2 güne eritildi. Fakat burada bekleme yapan şoförler sıkıntı yaşadı. Benim de daha önceki mesleğim nakliyecilikti yaşanan sıkıntıları biliyorum. Şoför arkadaşların gideceği, kalacağı yerlerinin ve tuvaletlerinin olmayışı önemli bir sorun. Bu faktörlerde hem kendilerini rahatsız ediyor hem de bulundukları ortamdaki insanları rahatsız ediyor. O mahallenin içindeki insanlarda rahatsız oluyor. Bunları çözmek kavuşturulması gerekmekte. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.12.2010 tarihinde Sibel Bülbül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle