Artvinli Arıcılar tarafından kurulan Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Başkanlığını Ahmet Necmi Yazıcı'nın yaptığı Birlik daha öncede AB Fonlarından yararlanarak Arı yetiştiricilerinin daha bilinçli arıcılık yapmaları konusunda eğitime tabi tutmuştu.
Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği bu defa da kendi üyesi Arıcıların Ballarını Bal Paketleme tesisinde işleyerek piyasaya sürülmesini sağlama anlamında Tarım Bakanlığı desteği ile yaptığı Bal Paketleme tesisini hizmete açtı. Açılışa Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Arıcılık Şube Müdürü, Artvin Tarım İl Müdürü Mustafa Duman, Arhavi Kaymakamı Bülent Bayraktar, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Dr. Ömür Gençay Çelemli, Yardımcı Doç. Dr. Aslı Özkırım, Prof. Dr. Kadriye Sorkun, Diğer illerden gelen Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları ve Yönetim kurulu Üyeleri ile birlik üyesi çok sayıda arıcı ve vatandaşlar katıldı.
Açılış töreni saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Daha sonra Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Necmi Yazıcı açılış konuşması yaparak bütün konuklara Hoş geldiniz dedi. Yazıcı konuşmasında şunları söyledi "Sayın Milletvekilim, Sayın TÜGEM Arıcılık Şubesi müdürüm, Hacettepe Üniversitesinden gelen çok kıymetli Hocalarım, Sayın İl Genel Meclisi Üyelerim, Sayın Merkez birliği başkanım, Sayın ilçe kaymakamlarım, Sayın belediye başkanım, Orman bölge ve işletme müdürlerim, Tarım il müdürlerim, Şube müdürlerim, İlçe Tarım Müdürlerim, Artvin Defterdarım, İlçe Ziraat Bankası Müdürlerim, Sevgili eşleriyle birlikte gelen il birlik başkanlarım ve yönetim kurulu üyelerim, Basınımızın değerli mensupları, Sevgili arıcı dostlarım Hepinize hoş geldiniz diyorum ve sizleri en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Bugün, Burada Arı yetiştiricileri birliğimizin Arıcılık konulu toplantısı ile Bal Paketleme tesisimizin açılış merasimini yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. " dedi.
Açılış konuşması ardından toplantıya katılan, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tügem Genel Müdürlüğü Arıcılık Şube müdürü Melda Köksal, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Kadriye Sorkun, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr Aslı Özkırım, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr Ömür Gençay Çelemli, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Bahri Yılmaz, . Rize İl Tarım Müdürü Adem Çekiç, Ardahan İl tarım müdürü Fevzi Karakoç, Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Hazma Kopuz, Zonguldak Birlik Başkanı Selahattin Güney, Diyarbakır Birlik Başkanı Fahri Saylak, Ordu Birlik Başkanı Necati Aydın, Yönetim ve Denetim kurulu üyeleri, Kastamonu Birlik Başkanı Ahmet Erden, Samsun Birlik Başkanı Rasim Kaplan, Ardahan Birlik Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Trabzon Birlik Başkanı Zekeriya Aydın ve Yönetim kurulu üyeleri, Rize Birlik Başkanı Fevzi Civaoğlu toplantıya katılanlara tanıtılarak kendilerine "Hoş geldiniz" denildi.
Daha sonra toplantının Açılış konuşmasını Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Necmi Yazıcı yaptı. Yazıcı konuşmasında şunları söyledi: Değerli katılımcılar, Sevgili arıcılar Birliğimiz; 4631 Sayılı Hayvan Islahı Kanunu ve 19 Aralık 2001 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan "Islah Amaçlı Yetiştirici Birliklerinin Kurulması ve Hizmetleri Hakkında Yönetmelik" esaslarına göre 19. Şubat. 2003 tarihinde Türkiye'de kurulan ilk birlikler arasında yerini almıştır. Birliğimize bu güne kadar 780 arıcı Asıl üye, 170 arıcı Aday üye olmak üzere toplam 950 arıcımız katılmıştır.
Artvin Arı Yetiştiricileri Birliğimiz Bünyesinde istihdam edilen 950 arıcı üyelerimizin Kovan mevcudu ve Bal üretimi, yaklaşık olarak 80. 000 adet Arılı kovan, 1000 tona yakın da bal üretimimiz vardır.
Değerli katılımcılar, Sevgili arıcılar. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Tarım Reformu Uygulama Projesi 1. Etap, Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Hibe programı çerçevesinde hazırladığımız 300 TON / YIL kapasiteli Tam otomatik ARI ÜRÜNLERİ ve BAL PAKETLEME TESİSİ projemiz ilimizde 40 a yakın projeler içerisinde kabul edilen 4 proje içerisinde yer almıştır. Projemizin toplam maliyeti toplam 264. 792. 00- TL olup, bu bedelin katma değer vergisi hariç %50 si olan 112. 200. 00 -TL'lik bölümünü Bakanlığımız tarafından karşılanmıştır. Geri kalan ilave masraflarla birlikte 188. 000 TL'yi biz üyeler karşıladık. Toplamda Tesisimiz 300. 000 TL ye mal edilmiştir.
Başta Tarım ve Köy işleri Bakanlığımıza, İl Tarım Müdürlüğümüze Projemize Destek ve katkılarından dolayı Üyelerim adına teşekkür ediyorum. Bal Paketleme Tesisimizin yazılım projesi ile Danışmanlığını üstlenen projemizin her alanında yardımlarını esirgemeyen Merkez Birliği Başkanımız Sayın Bahri Yılmaza da sizlerin huzurunda şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca, Bu projemizin müracaatında Tesisimizin bulunduğu işyerini 6 yıllık sözleşme imzalayarak Birliğimize hiçbir bedel istemeden kullanıma sunan Birliğimizin kurucu üyesi Sayın Şevket Erkan üyemize de şükranlarımı sunuyorum.
2007 Yılında tamamlanan tesisimizi Ekonomik nedenlerden dolayı Hizmete açma konusundaki çaba ve gayretimize ilimizdeki Kamu yetkililerinin sıcak bakmadığının da altını çizmek istiyorum.
Değerli arkadaşlarım açılışını yapacağımız Bal Paketleme Tesisimiz Benim malım değildir. Siz değerli üyelerin öz ve öz malıdır o nedenle tesisimize hep beraber sahip çıkmalıyız. Ürünümüz ne kadar kaliteli olursa olsun, onu iyi bir şekilde sunamasak hak ettiği değeri bulmasında sıkıntı yaşarız. Bu bakımdan hizmete açacağımız tesis bölgemizde üretilen balın tüketiciye daha kaliteli ve sağlıklı ulaşmasını sağlayacaktır. Üretilen balların daha modern ve hijyenik koşullarda işlenerek üreticilerimize katma değeri yüksek Pazar ağı oluşturacaktır. Tesisimiz Artvin balının önemini bir kez daha ortaya koyacaktır. Artvin'de Tarımsal ürün olarak önemli yer tutan balımızın satışımızı etkileyen ve yıllardan beri çözülemeyen Büyük bir sorunumuz vardır.
Gümrük kapısı olan ilimize Gürcistan'dan gelen turistlerin kaçak olarak getirip pazarlarda ulu orta satılan balların artık bundan böyle satılamaması konusunda Görevi içerisinde olan yetkililerinin buna dur demelerini istiyoruz. Bu bizim üyelerimizde olsa taviz verilmemesi gerekmektedir.
Tarım bakanlığı bünyesinde kurulan ALO 174 Gıda hattı etkili değil bakanlığımızın tekrar gözden geçirerek daha sıkı daha caydırıcı tedbirler almalıdır.
2006 yılında çıkartılan Gıda yasasının ardından Etiketsiz, Üretim izni olmadan bal satışının yapılamayacağını, bu şekilde satılan balların toplanarak imha edilmesi gerektiğini `Ama Artvin `de bal dolum tesisi olmaması nedeniyle gerçek bal üreticilerinin mağdur olmaması için bugüne kadar bu tam olarak uygulanmadı. Ancak faaliyete geçecek olan bal dolum tesisinin ardından bu konuda ısrarcı olacağız. Çünkü üyelerimizin hakkını korumakla yükümlüyüz" dedi.
Etkinliğin konferans bölümünde ikinci konuşmayı İl Tarım Müdürü Mustafa Duman ve ardından da Tarım ve Köy işleri Bakanlığı TÜGEM Arıcılık Şubesi Müdürü, Melda Köksal yaptı. Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu'da yaptığı konuşmada böyle bir tesisin Arhavi'de yapılmasından dolayı mutlu olduğunu ifade ederek Arhavi Belediyesi olarak her zaman Arıcıların yanında olduklarının da bilinmesini istedi.
Artvin Milletvekili Ertekin Çolak'da bir konuşma yaparak Artvinli arıcıların çok anlamlı bulduğu bu çalışmasından dolayı teşekkür etti.
2'ci Oturuma da Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Kadriye Sorkun Panele başkanlık etti. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Aslı Özkırım panelde sunumunu yaptı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Ömür Gençay Çelemli, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Bahri Yılmaz'da konuları ile ilgili açıklamalarda bulundular.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.11.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle