Şavşat Atatürk ilköğretim okulu konferans salonunda yapılan toplantıya, Kaymakam Salih Altun, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma yüzbaşı Hasan Şahin, Belediye Başkan vekili Nihat Çabuk, İlçe Emniyet Amiri Fevzi Yıldırım, Boğaziçi Üniversitesinden öğretim görevlisi ve proje Koordinatörleri Soner Şahan ve Işıl Keskin, Muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, turistik tesis işletme sahipleri ve bazı esnaflar katıldı. Turizmle ilgili yapılan bu toplantıya Kaymakam Salih Altun başkanlık etti. Kaymakam Salih Altun toplantının açılış konuşmasında çok önemli mesajlar verdi.
Kaymakam Altun yapmış olduğu konuşmada; "Bugün burada yapacağımız toplantı Şavşat için çok büyük bir önem taşıyor. Elimizdeki malzeme ne olursa olsun bunu sunmayı ve pazarlamayı bilmedikten sonra bunun önemi yoktur. Böyle bir coğrafyada turizm faaliyeti yapıyorsanız çok önemli bir bilgi donanımına ihtiyacınız vardır. Verilen hizmetlerin kalitesi önemlidir. Aldığınız hizmetlerden memnun kalmazsanız bir daha aynı hizmeti verenlerin yerlerini bir daha ziyaret bile etmezsiniz.
Turizmle uğraşırken ortak dil de çok önemlidir. Turizmin ortak bir dili vardır. Bizlerde bu ortak dili öğrenir ve öğretirsek başardık demektir. Şavşat bunun ezikliğini yaşıyor. Şu ansa Şavşat bunun eksikliğini yaşıyor. İlçemizde şu an bir bilgilendirme çalışması yapacağız. Çeşitli kurslar açacağız. Bu kursların maliyetini de sponsorlarla karşılıyoruzÖzellikle işletme sahiplerinin bu kursa katılmasını istiyorum. Buradan alınacak sertifikanın bedeli, 4 bin TL dir. Biz bunu sizlere yük etmeyeceğiz. Sponsorla bu iş yapacağız. Amacımız ilçemizde en az 150kişinin bu kurstan faydalanmış olabileceğini düşünüyoruz. "dedi.
Kaymakam Salih Altun'un konuşmasından sonra BoğaziçiÜniversitesi öğretim görevlisi ve Proje Koordinatörü Soner Şahan yapmış olduğu konuşmada; "Şu ana kadar 20 bin yerde bu eğitimi verdik. Hepisi de çok başarılı ve verimli oldu. Bu eğitimler uzmanlarımız tarafından verilmektedir. Bizim bu eğitimi vermemiz için turizm potansiyelinin olması lazım. Zaten bizim burada olmamızın nedeni de Şavşat bölgesinin turizm potansiyelinin var olmasındandır. Şavşat'ta bir çok röportajlar yaptık. 80 yaşındaki bir insanın bile Şavşat'ın geleceğinin turizmde olduğunu söylemesi çok önemliydi. Bizler İstanbul'dan kalkıp buraya kadar geldik. Sizlerde 1015 gününüzü bu işe vermenizi istiyoruz. Bu kursları verecek olanlar dalında uzman kişilerdir. Turizmde standart olması gerekir. Bu standartları yakalama mecburiyetiniz var. Turizmi yaparken gelen turisti nasıl karşılayacağız nasıl iletişim kuracağız. Hijyene nasıl uyacağız. Bu ve benzeri konular birbirini tamamlayan unsurlardır. Bunlardan birinin eksik olması demek bu işin tamamını etkilemektedir. Her eğitmen ayrı ayrı bilgiler sunacak. Her dalda ayrı ayrı sertifikalar verilecek. Sizi yormayan sınavlardan geçmeniz gerekiyor. Sınavlarda başarılı olanlara sertifika verilecek. Bizim bu kurslarımızda başarı oranı yüzde 80 civarındadır. Başarılı olamayanlara da katılım belgesi vereceğiz.
İki hafta sonra kurs kayıtlarımız başlayacaktır. Bu kurslara her yaşta insan katılabilmektedir. Kurslarımız herkesin anlayacağı bir dilden yapılmaktadır. Kurslarımız özellikle gençlerimizin meslek edinme açısından çok önemlidir. "dediBoğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi, Proje Koordinatörü ve Basın sözcüsü Işıl Keskin;
"Şu an kadar 20 bin noktada eğitim verdik. Bu noktalarda özellikle bayanlar genç kızlarımız ilgi gösterdiler. Bayanlar bu işe daha yatkındır. Hanımlarımızı ve genç kızlarımızı da bu işe teşvik ediyoruz. Gelen turistler yöreselliği görmekte istiyorlar. İlçelere gelen misafirler bu yerde bu ilçede yaşayabilmelidir diyebilmelidir. "dedi. Daha sonra Kaymakam Salih Altun acaba Şavşat turizme nasıl bakıyor diyerek katılımcılardan görüş ve öneriler sordu.
Yapılan Konuşmalar ve verilen cevaplar
Şavşat turizme nasıl bakıyor:
Selim Çiftçi: Şavşat gibi dünya harikası bir yeri tanıtamamaktan söz ederek; "Her şeyin karşılığı peşinen değildir. Bunun için sabırlı olmak gerekir. Bu toplantıyı görünce keşke hanımımı da getirseydim. " dedi. Aşağı Koyunlu Köyü Muhtarı:
Dışarıda kalan insanların değişik kültürler aldığını, bu kültürler içerisinde bizim kültürümüzün çok köklü bir kültüre sahip olduğumuzu düşünüyorum. "İnsanı değerleri ile coğrafi değerleri bir araya getirebilirsek ilçemiz için çok önemli olacaktır. "dediŞavşat Kültür ve Turizm Dernek Başkanı Recep Temur:
"Bu işin ekonomik boyutu çok önemlidir. Şavşat'ın yapacağı iki şey var. Ya hayvan besleyecek, ya da turizm yapacak. Turizmden para kazanılabiecek en iyi kapılardan birisi Şavşat'tır. Biz turizmi istiyoruz. Hem doğayı korumak hem de bu işten para kazanmak istiyoruz. " dediKaymakam Salih Altun:
"Biz şunu istiyoruz. Her Şavşatlı bir turizm uzmanı olsun. Turizmi doğal mecrasında yapsın. Burada öğrendiklerinden sonra kendinizi bu konuda daha donanımlı olarak göreceksiniz. Bu gelen hocalarımız mevcut kaynaklarla para kazanmanın yollarını öğretecekler. Bu bilgilerde nesilden nesile aktarma imkanı bulacaksınız. Her şeyin bir ehliyeti vardır. Turizminde ehliyeti vardır. Bu kurslardan alacağınız sertifikalar bunun ehliyetidir. Ben herkesin katılmasını istiyorum. Bu alacağınız sertifika ile dünyanın her yerinde iş bulabilirsiniz. Gençlerimize alacakları bu diploma dünyanın her yerinde kendilerine iş imkanı sunacaktır. Klasik işletmecilikle para kazanmak zordur. Bu işin teknik ve teorik bilgisini almak lazım. Boğaziçi Üniversitesinin bu bilgisinden faydalanalım. Şavşat'ın her yeri başka güzel. Adeta dünya güzellik yarışmasına katılanlar arasından dünya güzeli seçmek gibi zor bir şey. Para almanın da bir metodu var. Bunu öğrenmek lazım. Bilgi olmaksızın hiçbir şey yapamazsınız. Bu ilçemiz için bir şanstır. "dedi.
Kocabey Köyü Muhtarı:
Turizmle ilgili, olarak en doğru yer en doğru adres burasıdır. " Dedi.
Kütüphane Müdürü Naci Yıldız:
"Kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Bana göre Şavşat çok farklı bir kültüre sahip. Şavşat hem Anadolu hem de Kafkas kültürüne sahip. Maddi ve manevi değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Bu bölge ev pansiyonculuğuna çok uygun. " dedi.
Kaymakam Salih Altun:
"Bu bölge insanı kendisi para kazanmak istiyor. Kenara 1 trilyon koysanız kimse bakmaz. Bölge insanı çok farklı. Toplumun her kesiminde herkesin bu bilgiden faydalanması gerekir. Bilgili ve görgülü insan bilgisizlikten ve görgüsüzlükten de rahatsız olurDutlu Köyü Muhtarı;
Öncelikle köylerimizde kanalizasyon sorunu var buna yardımcı olmanızı talep ediyorum. " Dedi.
Kaymakam Salih Altun;
"Biz önce sizi bilgi ile doldurmak istiyoruz. Bilgi güçtür. Şavşat'ta turizm meşalesi yakacaksak bu bilgi birikimi şarttır. 27- 28 Temmuzda katılım programı düzenleyeceğiz. Burada öğreneceksiniz ve öğreteceksiniz.
İdris Köse:
Kurs saatleri ile ilgili olarak;"Bizler işletme sahipleriyle. Onun için kurs saatleri sabah saatlerinde olmalıdır. "dedi.
Halk Eğitim Müdürü İsa Yılmaz;
"Bu kursu uzun süredir istemekteydik. Bu bizim içinde büyük bir şanstır Kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Kurumumuz adına herkese teşekkür ediyorum. "dedi.
Kireçli Köyü Muhtarı;
Köyümüz doğa harikasıdır, ama yıllardır köyümüz bakımsız kalmış. Kireçli köyü muhtarı olarak, bu kurslar için köyüm adına bana düşen görevleri yapmaya hazırım. " dedi. Kaymakam Salih Altun;"Şavşat'ta yaşayan Şavşatlının, Şavşat'tan göç edenleri kıskandıracak kadar refaha çıkmasını istiyorum. Biz burada günü doldurmak için değil bu ilçeye bir şeyler bırakmak için buradayız. Festivallere baktığınız zaman bu bölgede yapılanların hepisi birbirinin aynı. Bu festivaller birbirinden ayrı olmalı. Halkımız festivallere bir şeyler sunmak için gitmiş olmalıdır. Festivaller uzak şehirlerden gelenleri ve ya kendimizi eğlendirmek amacından uzak kültürel ve ekonomik anlamda bölgeye bir şeyler sunmalıdır. Çalışma yoksa yorulma yoksa sonucu da o ölçüde olur. Ben bu heyecanı bu ilçede görüyorum. Bu heyecanı sizlerde görüyorum. Bizim bu konudaki çalışmalarımız devam edecektir. Şavşatlı; zeki, çalışkan ve öğrendikten sonra öğrendiklerini de en iyi sunabilecektir. Hepinize teşekkür ediyorum. " Diyerek toplantıyı tamamladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.07.2010 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle