DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Türkiye İran transit taşımacılığın önünün açılması için Urumiye'de İran Hükümetine seslendi: "Gelin biz yakıt vergisini, siz de yol vergisini karşılıklı kaldıralım !. . "
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İran İş Konseyi Başkanı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Türkiye ve İran arasında özlem duyulan transit taşımacılığın önündeki engellerin yüzde 90 oranında çözümlendiğini, yüzde 10'luk ortak bir sorun kaldığını söyledi. Bu sorununda aşılması için İran hükümetine seslenen Ulusoy, "Gelin biz yakıt vergisini, sizde yol vergisini karşılıklı kaldıralım !. . "diye seslendi.
23 Haziran 2010 tarihinde İran İslam Cumhuriyeti'nin Batı Azerbaycan bölgesi Urumiye şehrinde düzenlenen Ticaret ve Sanayi Odaları toplantısında konuşan Ali Osman Ulusoy, 2000 yılından beri Türk İran İş konseyi'nde Başkan, 40 yıldan beride Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda Meclis Başkanlığı görevinde bulunduğunu anımsattı.
60 yıldır Musaddık, Şah ve Humeyni'nin döneminden beri İran'a taşımacılık yaptığını ifade eden Ulusoy, " İş konseyi olarak 2000 yılından beri iki ülke ortaklaşa 70'i aşkın toplantı düzenledik. Bugüne kadar gündeme getirdiğimiz sorunların yüzde 90'ını çözümledik. Bankacılıkta yaşanan sorunlar tamamen ortadan kaldırılmıştır. 10 yıl önce gümrüklerde sıkıntılar vardı. Dün şunu gördük. Her iki tarafta ( Gürbulak ve Bazargan Sınır Kapıları ) yığılmalar gördük. Ancak, sıkıntıları tespit ettik. İnanıyorum ki gümrükteki geçişler ve beklemeler ortadan kaldırılacaktır. Tebriz'e uçağı biz koydurduk. Artık Tebriz'e direk geliyoruz. İnanıyorum ki, sizler memnun olmuşsunuz. "diye konuştu.
ULUSOY : "TAŞIMACILIKTA SIKINTILAR DEVAM EDİYOR"
"Taşımacılıkta sıkıntılar devam ediyor " şeklinde konuşmasını sürdüren DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy , salonda bulunan üst düzey yöneticilere ve İran hükümetine seslenerek, "Rica ediyorum. İki ülkenin taşımacılık sektöründe bazı konularda anlaşmazlıkları var. Bunların giderilmesi için birlikte çaba göstermeliyiz. "dedi.
ULUSOY: HİÇBİRİMİZİN KARI OLMAYAN SORUNU GELİN KARŞILIKLI KALDIRALIM
Ulusoy, "Sıkıntı büyük değil. Ama bunda Sizinde karınızı yok bizim de yok. " İfadesini kullanarak, "Sizin taraf diyor ki, bizim araçlarımızın depolarındaki yakıttan vergi alıyorsunuz. Bizde diyoruz ki, sizde bizden yol vergisi alıyorsunuz. Dost olarak, Rus'tan, Alman'dan, Bulgar'dan almıyorsunuz, dost ve Müslüman ülke Türkiye'den alıyorsunuz. Gelin biz yakıt vergisini, sizde yol vergisini kaldırarak bu sorunu çözelim. " Önerisinde bulundu.
DÜNYA ÜLKELERİNİN BİRBİRİNİ TANIMASI, DOSTLUK İÇİN TURİZME İHTİYAÇ VARDIR
Doğu Karadeniz heyetinin İran İslam Cumhuriyeti'nin Tebriz ve Urumiye şehirlerinde olmasının bir anlamı olduğuna değinen Ulusoy " Her iki tarafa daha rahat gidip gelebilmek için buradayız. Bunun için toplantı yapıyoruz.
Turizm ile alakalı 10 yıllık dönemde, İran'ın gelişmeye ihtiyacı vardır. Her bölgenin kendi anlayışı ile gündeme getirmesi gerekir. Dünya ülkelerinin birbirini tanıması, dostluk için turizme ihtiyaç vardır. "dedi.
İRANLI TÜRKİYE'YE GELİYOR, TÜRKİYE'DEN İSE İRAN'A AZ GİDİLİYOR
Ulusoy, "Bu bölgeden Türkiye'ye yoğun turist geliyor. 1 milyon 100 bin ile Almanlardan sonra İranlılar ikinci sırada. Mayıs sonu itibariyle 590 bin İranlı turist Türkiye'ye geldi. . "şeklinde ilişkilerin rakamsal boyutunu da ortaya koydu. "Bizim vatandaşımız niçin İran'a az gidiyor. Neden görmüyor İranlıları. . " şeklinde sözlerine devam ederek şöyle konuşmasını tamamladı: "Biz diyoruz ki Doğu Karadeniz Batı ve Doğu Azerbaycan ilişkilerimizin turizm bakımından gelişmesi lazım. Sizleri bekliyoruz. Bu bölgeyi bizim bölgemiz diye anlatıyoruz. Rahat ederseniz, huyu suyu bize uyuyor, diyoruz.
Bir ay evvel Tebriz'e 2 otobüs gönderdim. 100 kişiyi misafir ettik. Karadeniz'i kendilerine gezdirdik. Diyoruz ki, Urumiye ile karşılıklı görüşmelerle neler yapabiliriz? Bunları geliştirelim diyorum.
Sanayisi olan tarımı olan zengin bir şehrin turizminde gelişmesini temenni ediyorum. Değişik dinlerden insanların bulunduğu bu kenti turizmin daha da geliştireceğini düşünüyorum.
Genelde 60 yılını İran'la olan ilişkilere adayan biri olarak, gelişen dünyada birbirimize çok yakın olan dost iki ülke, dünya politikasını hepimiz takip edeceğiz, ama aramızda olan ilişkileri daha geliştireceğiz diyorum. "
URUMİYE TİCARET ODASI BAŞKANI HASAN ENTEZARİ İŞBİRLİĞİ ÖNERİLERİ: GELİŞEN TİCARETİ KARŞILAMAK İÇİN TÜRKİYE VE İRAN ARASINDA EN AZ İKİ KAPI DAHA AÇILMALIDIR.
Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Entezari'da Ali Osman Ulusoy'u Doğu ve Batı Azerbaycan'da herkes tanıyor ve saygılarını sunduğunu ileterek konuşmasına başladı. Entezari r, 570 km'lik sınırla 400 senedir iki ülkenin sınırlarında dostluk ve güzel bir yaşam bulunduğun dikkat çekti.
Geçen yıllarda iki ülkenin ticari ve sosyal ilişkileri çok geliştiğini ifade eden Hasan Entezari, İki ülke başbakanlarının yaptıkları işbirliği ve anlaşmaların ardından iyi ilişkiler yaşanmakta olduğunu vurguladı.
Entezari, konuşmasında, Sayın Erdoğan'ın BM'de verdiği ret oya ve desteğe nükleer enerji açıdan teşekkür ederiz. Ve Müslümanların yaşadığı acılara verdiği destek için teşekkür ediyoruz. "dedi.
Urumiye Ticaret Odası Başkanı Hasan Entezari'ın gündeme getirdiği maddeler şöyle:
. * Türkiye ve İran arasında hedeflenen yılda 30 milyar dolarlık ticaret hacminden Batı Azerbaycan bölgesi yüzde 30 pay almayı hedeflemiştir. Türkiye'deki potansiyellere göre belirlenen bu pay bir yılda 3 milyar dolara tekabül etmektedir.
. * Pozitif bir anlayışla işbirliği ve ticarete bakalım.
. * Ortak sınırlarımız bugünkü ilişkilerimizin kapasitesini karşılamaktan zorlanmaktadır. Gelecek planları dahilinde en az iki sınır kapısının daha açılması sağlanmalıdır.
. *İki ülke para birimi Riyal ve TL'nin anlaşmalarda kullanılmasının hükümetler tarafından onaylanması ticaretin gelişmesini artıracaktır.
. * İki ay içinde Urumiye'de iki ülkenin sınır bölgelerindeki il valileri ve belediye başkanlarının toplantısı yapılacaktır. Sınır ticaretinde bulunmayan Trabzon'un bu toplantıya vali, belediye başkanı ve Ticaret odası başkanı nezdinde katılmasını istiyor ve kendilerini buradan davet ediyoruz.
Toplantı sonunda, Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası Hasan Entezarı ve Urumiye Belediye Başkanı İbrahim Bayzan, Ali Osman Ulusoy'a ipek dokuma işçiliğinin çok güzel bir örneği olan tablo armağan etti. Ulusoy, tabloyu alırken, "Bana da bu yakışır" sözleri takdim töreni sırasında salonu alkışlattı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.06.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle