Trabzon-iran Arasında Sıcak Rüzgârlar Esiyor

14/04/2010 12:04

Ttso Son Dönemde İran İle Artan Bölge Ticaretini Başkonsoloslukla Masaya Yatırdı: Ticaret Ve Turizm Hareketinin Artması Karşısında Yetersiz Kalan Sınır Kapılarında Önlem Alınması İstendi. Türkiye'de Yatırım Yapacak Olan İranlı Firmaya Bedava Arsa Sundu.


Haber: Hayati Akbaş







2000'lı yıllardan beri uzun çabaların sürdürüldüğü İran İslam Cumhuriyeti ile ekonomik ve ticari ilişkilerde başarılı sonuçlar alınmaya başlandı. Ticaret ve turizm başta olmak üzere iki ülke arasında yükselme dönemine girildi. TTSO'nun girişimleri ile Doğu Karadeniz bağlantısı güçlendirilmeye çalışılan İran-Türkiye ekonomik ve ticari ilişkileri de bugünlerde bölgeye yansımaları oluşmaya başladı. Sınırlarda geçişler oluşan kapasiteye cevap veremez hale geldi. Artma ihtimaline karşı önlemler alınmaya başlandı.

Öte yandan karşılıklı yatırımlarında hız kazandığı iki ülke arasında Trabzon ve Doğu Karadeniz'de işbirliklerinde de önemli adımlar atılıyor. Bu kapsamda, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Genel Sekreter Hakan Gürhan, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Muhammet Rafi ile ekonomik ve ticari konularda görüşmede bulundu. Toplantıya Başkonsolosluk Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Hamit Rıza Nezaratizadeh'de katıldı.

TTSO heyeti, İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluğu'na, iki ülke arasında ticaret ve turizm hareketinin başladığını, sınır kapılarında geçişlerin hızlandırılması konusunda İran tarafının önlem almasını iletti.

Heyet, Türkiye'de otomotiv yatırımı kuracak olan İranlı firmayı Trabzon'a davet etti. Bedelsiz yatırım alanı tahsisi ve Trabzon'un avantajlarını, hedef pazarlara yakınlığını ve teşvik imkânlarını içeren bir rapor sundu.

TİCARET VE TURİZM HAREKETİ ARTTI, SINIRLAR İYİLEŞTİRİLSİN

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İran İş Konseyi Eş Başkanı ve TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Trabzon'a İran'dan turist hareketinin başladığını anımsattı. Geçtiğimiz hafta içinde 100 kişilik İranlı turist gurubunu Doğu Karadeniz'e getirdiğini aktardı. Son bir hafta içinde Gürbulak Sınır Kapısı'ndan 33 bin kişinin Türkiye'ye geçiş yaptığını bildiren Ulusoy, iki ülke arasında turizm hareketinin başlamış olduğunu, sürekli artış göstereceğini bildirdi. Ulusoy, Gürbulak Sınır Kapısı'nın iki ülke arasındaki turizm hareketine yetersiz kaldığını ifade etti. Özellikle sınır kapısının İran tarafında önlem alınmasını ve geçişlerin hızlandırılması konusunda Başkonsolosluktan destek istedi.

Ali Osman Ulusoy, Tebriz ve Trabzon arasında karşılıklı turizm hareketinin adım adım artacağını kaydederek, " İran'dan ilk gurubu bölgemizde ağırladık. 100 kişilik bu gurupta Tebriz, Urumi ve Gazvin'den katılımcılar vardı. Trabzon, Giresun, Ordu ve Rize turu yaptırdık. Oldukça başarılı bir tur oldu. İranlı turist bu bölgeyi sevdi. Şuanda Trabzon'dan İran'a turist gurubu götürme hazırlığımız var. İki şehir önümüzdeki günlerde birbirine turizm faaliyetleri ile daha da yakınlaşacak. Ancak sınır kapısında yetersizlik giderilmelidir. "dedi.

ULUSOY: AÇIĞIMIZI KAPAYACAĞIZ

Türk-İran İş Konseyi Başkanı ve TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Doğu Karadeniz İl Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları'nın da katılacağı bir Tebriz seyahati hazırlıklarına TTSO'nun başladığını belirterek, " İran ile olan bölgemizin ilişkilerini sıklaştıracağız. Eski dönemdeki açıklarımızı da kapayacağız.

İRAN-TÜRKİYE ARASINDA TİCARET VE TURİZM GELİŞTİ SINIRLAR YETERSİZ KALMAYA BAŞLADI

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon başkonsolosu Muhammed Rafi, son dönemde iki ülke arasındaki ticari hacmin yükselmesi nedeniyle Gürbulak Sınır Kapısı'nın yetersiz kaldığını ifade etti. Sınırlar ile iki taraf da sorunlar olduğunu kaydeden Başkonsolos Rafi, " şu anda sınırlarımız iki ülke arasında gelişen ticareti karşılamaya yetmiyor. İki tarafta da sorun yaşanıyor. Türk ve İran tarafında da tırlar kuyruklar oluşturuyor. "şeklinde konuştu.

Başkonsolos Rafi, sınır kapılarındaki yetersizliğin bir kısmının alan darlığından kaynaklandığını, bir diğer sorununda yetersiz eleman olarak göze çarptığını iletti. Bu konuların aşılması için çalışmalara başlandığını belirterek, " Son bir yıl içinde özellikle İran'dan Türkiye'ye Trabzon bölgesine yoğun bir turist akını var. Artık Trabzon'da İranlı turistler gitgide artacaktır. Bu yıl geçmişe göre önemli bir artış oldu. Önümüzdeki yıl daha da artmasını bekliyoruz. Bu artışlara rağmen sınırlarımızdaki çalışan insan ve mevcut sınırlardaki koşullar gelişmedi aynı kaldı. 10 yıl önceye göre sınır kapımız bugün iyi ancak bugünkü ticaret ve turizm hareketini karşılayamıyor. Bu nedenle kapılarda geçişlerde kuyruklar ve beklemeler oluşuyor. "diye konuştu.

İLK ÖNLEM SINIR TİCARET MERKEZİ VE ORTAK GÜMRÜK PROJESİNİ HIZLANDIRALIM

Başkonsolos Muhammed Rafi, Gürbulak Sınır Kapısı'nda Türkiye ve İran'ın ortak gümrük ve sınır ticaret merkezi projeleri çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Bu projelerin hızlandırılması gerektiği ve öncelik tanınması ile rahatlama sağlanabileceğini vurguladı.

TTSO BAŞKANI HACISALİHOĞLU: TÜRKİYE'DE OTOMOTİV FABRİKASI KURACAK OLAN FİRMAYI TRABZON'A DAVET EDEN RAPORU SUNDU

Görüşmede, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye'de otomotiv fabrikası kuracak olan İranlı firmayı Trabzon'a davet etti. TTSO tarafından hazırlanan raporu Başkonsolos Rafi'ye sunan Hacısalihoğlu şöyle konuştu. "Hazırladığımız raporda Türkiye'de otomotiv yatırımı yapmayı planlayan firmaya davet mektubumuz bulunmaktadır. Davet, Trabzon Valiliği, Trabzon Belediyesi, TTSO ve ilimizdeki sivil toplum örgütleri tarafından yapılmıştır. "dedi.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: İRANLI OTOMOTİV FİRMASINA TRABZON'DAN BEDAVA YATIRIM ALANI TAHSİS EDİYORUZ. BU YATIRIMI TRABZON'A İSTİYORUZ

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, raporda Trabzon'un gerek iç piyasaya gerekse dış piyasaya yönelik avantajlarının da bulunduğunu ifade ederek, " Raporda teşvik yasasında en avantajlı bölgede bulunduğumuzu belirttik. Bununla ilgili olarak Trabzon Akçaabat Organize Sanayi Bölgesi'nde otomotiv yatırımı için İranlı firmaya bedava yer vermeye de hazırız. Buradan üretilecek olan otomotivlerin hedef pazarlara denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantıları ile rahatça ulaştırılması da mümkündür.

İranlı firmayı Başkonsolosluk aracılığı ile Trabzon davet ediyoruz. Gelip şehrimizi incelesinler. Avantajlarımızı yerinde görsünler. Bu yatırımın Trabzon'da olması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu İranlı firmanın da faydasına olacaktır. "

BAŞKONSOLOS RAFİ: OTOMOTİV YATIRIMININ TRABZON'A YAPILMASINI GÖNÜLDEN İSTİYORUZ

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Muhammed Rafi, Türkiye'de otomotiv yatırımı yapmayı planlayan firmanın devlet ve özel sektör karışımı karma bir şirket yapısı olduğunu söyledi. Firmanın yüzde 51 hissesinin özel şirkette yüzde 49'unun devlette bulunduğunu, yönetimin ise özel sektörde olduğu bilgisini verdi.

Başkonsolos Rafi, yatırım kararı alan İranlı firmaya Türkiye'de birkaç bölge gezdirildiğini, bu yerler arasında en öne çıkan Bursa'nın olduğunu ancak bu karardan da vazgeçilmiş olduğuna dikkat çekti.

BAŞKONSOLOS RAFİ: TTSO'NUN RAPORUNU İRAN DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI'NA İLETECEĞİM

Bu yatırımın Trabzon'a yapılmasını istediklerini ve gönülden desteklediklerini belirten Başkonsolos Rafi, "Bu konuda Ali Osman Beyin Ağınlığını koymasını istiyorum. Suat Beyin bana iletmiş olduğu bu raporu ve daveti Diş İşleri bakanlığımıza ileteceğim. Firmanın bir temsilcisi Bursa'dadır. Bursa'ya yatırımın yapılmasını istiyor. Ama benim fikrime göre de otomotiv yatırımının Trabzon'a yapılması özellikle pazarlara yakınlıktan dolayı önemsiyorum. Daha öncede Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Stratejik önemini içeren bir raporu firmaya ve ilgili kamu kurumlarına İran'da ilettik. Yeniden bu konuyu değerlendirmek üzere ilgili makamlara rapor edeceğim. "şeklinde görüşlerini dile getirdi.

ULUSOY: BURSA'DA ÜRETİLEN OTOMOBİLLER DE DOĞU ÜLKELERİNE İHRAÇ EDİLİYOR

DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkanı ve TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Türkiye'de otomotiv sektörünün ağırlıklı olarak Bursa'da yoğunlaştığını ancak burada üretilen otomobillerin ise Batı ülkelerine değil, Doğu ülkelerine pazarlandığına değindi.

ULUSOY: İRAN'IN OTOMOTİV YATIRIMINDA TRABZON ŞANSLIDIR, ÇÜNKÜ HEDEF PAZARA BİZ YAKINIZ

Bu nedenle İran'ın otomotiv yatırımının ihraç edeceği bölgelere yakınlığının çok önemli olduğunu aktararak, " Otomobillerin sevkıyatı daha çok Türki Cumhuriyetlerine olacaktır. Trabzon bu açıdan ön plandadır. Ayrıca Otomotivlerin İran'a sevkıyatı konusunda da Trabzon avantajlıdır. Ukrayna, Rusya içinde Trabzon düşünülmelidir. Bir yatırımcı, yatırımı nereye yapacağını, nereye satış gerçekleştireceğini iyi bilir. Bu nedenle biz Trabzon olarak bu otomotiv yatırımı konusunda şanslıyız. Konuyu her platformda takip edeceğim. "

RAFİ: ORTA ASYA VE ORTA DOĞU ÜLKELERİ DAHA BAŞARILI SONUÇLAR VERİR

Başkonsolos Muhammed Rafi, görüşmenin sonunda, TTSO'nun dış ülkelere açılma girişimlerini takip ettiğini, özellikle, Orta Asya ve Orta Afrika ülkelerine yapılan iş görüşmelerin batı ülkelerine yapılan girişimlerden daha çok başarılı sonuçlar vereceğini vurguladı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.04.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...