Atlas Dergisi'nin sunduğu "Ya Senin Doğanda Ne Var?" sorusunu izleyiciye soran 5. Dağ Filmleri Festivali, Dağ Kültürü Derneği tarafından 30 Mart - 4 Nisan 2010 tarihleri arasında izleyici ile buluşuyor. "Dünyadan", "Keşif Ruhu", "Ülkemizden", "Doğa-Çevre-İnsan", "Bisiklet", "Kayak" ana temaları altında toplanan filmler, izleyicilere keşif, macera, heyecan ve adrenalin dolu saatler yaşatacak. Ücretsiz film gösterimleri Fransız Kültür Merkezi, Muammer Karaca Kültür Merkezi ve Aynalı geçit'te yapılacak.
Festivalde belgesel, kısa film ve kurmaca uzun metraj film gibi çeşitli kategorilerde 28'i yerli 16'sı yabancı toplam 44 film gösterimi gerçekleştirilecek.
Festival, ilk başladığı günden bu yana her yıl hızla artan izleyici sayısı ve dinamik içeriği ile şehirdeki insanı doğaya yaklaştırma çabasının yanında dağ ve doğa belgeselciliğine sağladığı önemli katkılarla da dikkat çekiyor. Yamaç paraşütü, dalış, dağcılık, kaya tırmanışı, base jump, kayak, dağ bisikleti gibi doğa sporlarının yanında çevre ve doğa belgesellerinin de yer aldığı festival programı bu yıl dopdolu. Özenle seçilen filmler 6 ayrı tema kapsamında izleyicilerin beğenisine sunulacak.
Şehrin yükünü hafifletmek için küçük bir doğa kaçamağı: Doğa-Rock
Dağ Filmleri Festivali gençler için hazırladığı etkinliklerle dikkat çekiyor. Yüzü gençlere dönen ve gençleri festivalin parçası haline getirmeyi amaçlayan Dağ Filmleri Festivali, 5'inci yaş gününde harika bir parti hazırladı. DJ performansı, doğa şarkıları ve video gösterileri ile harmanlanmış bu gecede amaç festival katılımcılarının doyasıya eğlenmesi. Doğa konulu bu partide doğa konulu şarkıları söylemek üzere Marsis ve Cahit Berkay sahne alacak.
Dağ keçisinin peşinde heyecanlı yarışma
Festival kapsamında 3 Nisan akşamı Beyoğlu'nda sıra dışı ve heyecanlı bir yarışma düzenlenecek. Yarışmaya katılan ikişer kişilik takımlar, dağ keçisinin peşinde, ipuçları ve haritayla yön bularak, yürüyerek, koşarak, tırmanarak, merdiven inerek - çıkarak, akbil ve jeton kullanarak, hayal gücünü ve aklını pusula yapıp, çantalara görevler doldurarak yarışmayı tamamlayacak. Yarışmayla ilgili kayıt yaptırmak ve detaylı bilgi almak için www. sehirmacerasi. com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Festivalin amatör film yarışması: ÇEK GETİR!
Binlerce kilometre süren yolculuklar, yüzlerce metrelik rotalara yapılan tırmanışlar, onlarca metre derinliklerde saklanan sırlar. Doğada herkes için onu bekleyen farklı bir hikâye var. Doğa, dağ, macera, spor, keşif, gezi, yolculuk, kültür ve doğaya dair diğer her şey
Hikâyesini paylaşmak isteyenler www. dagfilmfest. org adresine filmlerini yükleyerek arkadaşları ile paylaşıyor, beğenilen filmler oylanıyor ve hediyeler kazanıyor.
GALA: Güneşle gelenler (Bertij)
Yönetmenliğini Caner Canerik'in yaptığı Güneşle gelenler (Bertij) isimli belgeselin il gösterimi festival kapsamında olacak. Gösterim öncesi dia gösterisi ve sunumun da yer alacağı gala 4 Nisan 2010 Pazar günü Muammer Karaca Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.
Fotoğraf sergisi: Doğanın direnişi
Genç Çevre Girişimi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İletişim Kulübü'nün gençlere özel olarak düzenlediği ve içinde yaşadığımız doğanın çektiği acıları konu alan "Doğanın Direnişi" konulu yarışma fotoğrafları Dağ Filmleri Festivali kapsamında Muammer Karaca Kültür Merkezi'nde sergileniyor.
Söyleşiler: Festivalde 4 ayrı söyleşi gerçekleştirilecek;
Enis Ayar / Rüya Arzu Köksal "Ordu'da bir Argonot"
Atlas Dergisi Yıldırım Güngör "Dağlar" söyleşi/dia gösterisi
Atlas Dergisi Hakan Öge "Magellan'ın izinde dünya turu" söyleşi/dia gösterisi
Festival programı ve film detaylarını www. dagfilmfest. org adresinden edinebilirsiniz
www. dagfilmfest. org/basin. asp
DAĞ FİLMLERİ FESTİVALİ: Her yıl izleyicilerine dünyanın en iyi film ve belgesellerini sunan festival, bunların yanı sıra festival süresince fotoğraf ve kitap sergilerine, seminerlere ve alanında dünyaca tanınan konuşmacıların katıldığı söyleşilere de ev sahipliği yaparak Türkiye'de Doğa Kültürü alanındaki çok önemli bir boşluğu doldurmaya gayret ediyor.
DAĞ KÜLTÜRÜ DERNEĞİ, dağ ve doğa eksenli kültür ve sanat hayatını zenginleştirmek ve bu alanlarda yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla Eylül 2009 da kuruldu. Aralık 2009'da Fransa'da Türkiye mevsimi etkinlikleri kapsamında Autrans dağ ve macera filmleri festivaline katılarak etkinlikler düzenledi.
Dernek çalışma alanındaki, kültür ve sanat üretiminin arttırılarak bu alanda toplumsal hafızanın oluşturulmasına yönelik arşiv çalışmaları ve organizasyonlar düzenleyecek. DKD, Dağ filmleri festivalinin yanı sıra "Doğa Kütüphanesi", film ve fotoğraf atölyeleri gibi etkinliklerle tüm doğaseverleri buluşturacak bir paylaşım ortamı yaratmayı ve kültür hayatımızda önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.03.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle