Arhavi'nin Bugünü Ve Geleceğini Konuşmaya Devam Ediyoruz

02/01/2010 10:53

Arhavi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Sinan Güner "Arhavi'nin Geleceğinde Yüksek Öğretim Vardır. Bunun İçin Hem Maddi Hem Manevi Bazda Bütün Arhavililerin Desteğini Bekliyoruz"


Haber: Necmettin Numanoğlu







Arhavi Postası: Arhavi MYO açılması belirlendikten sonra okul Müdürü olarak Arhavi'ye gelerek çalışmalara başladınız. Okulun açılış töreninde yaptığınız konuşmalarınızı büyük bir ilgiyle izledik. Arhavi'de yaşayan Arhavililer ilk kez eğitim ve öğretime başlayan Meslek Yüksek Okulunun Müdürünü yakinen tanımak ister. Kimdir Sinan Güner?

Sinan Güner: İlk önce böyle bir imkânı tarafıma sağladığınız için Arhavi postası Gazetesine ve sizlere teşekkür ediyorum. 1969 yılında Artvin'de doğdum. ilk ve orta Öğrenimimi Artvin'de yaptıktan sonra, Üniversite öğrenimimi Trabzon KTÜ, Orman Karadeniz bölümünde tamamladım. 1993 yılında Artvin Orman Fakültesinde öğretim elemanı olarak meslek hayatıma atıldım ve halen Orman Fakültesinde öğretim üyesi olarak görevime devam ediyorum. 2008 yılından itibaren de Arhavi Meslek Yüksek Okulu kurucu müdürlüğü görevini sürdürmekteyim.

Arhavi Postası: Sn. Güner; Meslek Yüksek okulun kuruluş aşamasında ne tür sorunlarla ve zorluklarla karşılaştınız?

Sinan Güner: Meslek Yüksek Okulunun kuruluş aşamasındaki 5-6 aylık sürede, yer problemi yaşadık. Sağ olsun, Arhavililer her türlü düşüncemize samimi olarak yaklaştılar, yardımcı olmaya çalıştılar ve sonunda yer problemimizi de geçici olarak çözmüş bulunmaktayız. Şu an ki eski öğretmen evi olarak çaycılar kooperatifine ait olan binayı yüksek öğretim binasına dönüştürdük. Kendimize ait asıl binamız yapılana kadar bu binada Arhavi Meslek Yüksek Okulu bölümleri ile birlikte eğitim vermeye devam ediyoruz.

Arhavi Postası: Sn. Güner; Meslek Yüksek Okulu'nun içeriği hakkında Arhavililere ve okurlarımıza bilgi verirmisiniz?

Sinan Güner: Meslek Yüksek Okulları, Orta Öğretimden sonra 2 yıllık yüksek öğretim veren kuruşlardır. Sanayinin ve ticaretin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanları yetiştirmektedir. Bu bağlamda Arhavi Meslek Yüksek Okulumuz da şu an Dış ticaret ve Büro hizmetleri ve yönetici asistanlığı adı altında 2 adet programımız bulunmaktadır.

Arhavi Postası: Sn. Güner; Şu anda kaç öğrenci eğitim görüyor? Bu öğrencilerinizden kaç tanesi İlçe dışından Arhavi'ye geldi?

Sinan Güner: Şuanda 2 programda toplam 100 öğrencimiz öğretim faaliyetlerine katılmaktadır. Bu öğrencilerin % 98 Arhavi ilçe sınırları dışından gelmiştir.

Arhavi Postası: Sn. Güner; MYO'na yeni bölümlerin açılması çalışmalarını yaptığınızı biliyoruz. Birkaç yıl içinde öğrenci sayınız ne olacak? Şu anda eğitim gördüğünüz bina kaç öğrenciye cevap verecek fiziki yapıya sahiptir?

Sinan Güner: Arhavi Yüksek Meslek okulumuz, 7-8 yıl içinde 10 gündüz programı ve 10 gece programı olmak üzere toplam 20 programa sahip bir Yüksek okul özelliğine kavuşacaktır. Yani 7-8 yıl sonra Arhavi ilçesinde 2000-2500 civarında öğrenci olacaktır diye düşünüyorum. Şu anda mevcut binamız 800 öğrenci kapasitelidir. 4 program gündüz, 4 programda akşam olmak üzere 8 programlı hizmet verecek kapasitedir. Bu da şu anki mevcut binamızın 800 öğrenciye hizmet vereceği anlamındadır. Bu yıl YÖK'e 2 programı gündüz, 4 de gece programı önereceğiz. Bu programların hangileri olacağa yönelik araştırmalarımıza devam ediyoruz. 2010-2011 öğretim yılında 500 öğrenciye, bir sonra ki yılda 800 öğrenci sayısına ulaşmayı önümüze hedef olarak koyduk. 7-8 sonraki hedefimize ise ancak yeni bir yerleşke ve binalarla ulaşacağımızı umut ediyoruz.

Arhavi Postası: Sn. Güner; Dışarıdan gelen öğrencilerin en büyük sorunu barınma, yani yurt sorunu olduğu bir gerçek. Şimdilik bunu nasıl çözümlediniz? Önümüzdeki yıl yurt sorunu ilçemizde çözülebilecek mi? Bu öğrenciler başka ne tür sorunlarla karşılaşıyor? Buna paralel sizce Arhavi pahalı bir kent'midir?

Sinan Güner: 1. Tercihler de toplam 100 öğrenci Arhavi Yüksek Meslek okulu Tercih etti, ancak kalacak yer yani yurt problemi nedeniyle 14 öğrenci kayıt yaptırmadı. Tek sorun yurt olarak karşımıza çıktı. Bizde geçici çözümler üretmeye çalıştık erkekler için Özay otelle anlaştık kızlar içinde Kesimal A. Ş. 'ye ait binayı da yurt olarak hazırladık. Bu geçici bir çözümdür. Yurt kur genel müdürlüğü ile bu hususta görüşmelerimiz devam etmektedir. Ancak öğrenci sayımız 2000 öğrenciye çıkmadığı takdirde Yurt Kur'un ilçemize bir yatırım yapılmayacağı şeklinde bir değerlendirmeleri mevcuttur. Önümüzde ki yıl yurt sorunu, en önemli sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Bu sorunun çözümü için Arhavi Meslek Yüksek Okulu yöneticileri olarak Arhavili yatırımcıları göreve davet ediyoruz. Bizler, Arhavili girişimcilerin ilçelerine Özel yurt yapmalarını bekliyoruz.

Öğrencilerimizin çoğu Arhavi'nin pahalı bir kent olduğunu söylüyorlar. Ama esnafın ilgi ve alakasından da çok memnunlar. Bazı esnafların öğrencilerimizi rant gözüyle gördükleri, öğrencilerimiz tarafından zaman zaman dile getirildiğine şahit oluyoruz.

Arhavi Postası: Sn. Güner; Yakın zamanda, hele fakülte açıldıktan sonra Arhavi bir öğrenci kenti olacak biliyorsunuz. Öğrenciler, İlçemizde içinde farklı bir sinerji yarattılar. Arhavi buna da ne derece hazırdır. MYO kentimizle tam olarak ne zaman bütünleşir?

Sinan Güner: Öğrencilerimiz, Yüksek Meslek okulumuz yeni kurulduğu için henüz gerek kantin imkânı, gerekse internet imkânı ve kütüphane imkânına sahip değiller. Aynı zamanda öğrencilerimizin dinlenebileceği ve rahatça spor yapabilecekleri alanlarda mevcut değil. Sosyal faaliyetleri yapamıyorlar, ancak yavaş yavaş bu sorunları da çözüleceğini biliyoruz. Arhavi'nin öğrenci kenti olması için gerekli alt yapı ilçede bulunmaktadır. Arhavililer almış oldukları eğitim ve ilçede kültür seviyesinin yüksek olmasından dolayı bu sorunları da çözmeye hazırlardır. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde öğrenci sayımızın artmasıyla beraber Arhavi'de bu gelişmelere denk düşen çalışmaların yapılması gerektiğini kavrayacaktır diye düşünüyorum.

Arhavi Postası: Sn. Güner; Yeni açmayı düşündüğünüz bölüm ve bölümler nelerdir? Neden bu bölümleri açmayı düşündünüz? Açmayı düşündüğünüz yeni bölümler içinde hazırlık sınıfı olan bölümler olacakmı?

Sinan Güner: Mevcut binamızda, önümüzdeki yıllarda açmayı düşündüğümüz programları araştırıyoruz. Maliye programını açmayı düşünüyoruz. Bunun yanında lojistik programını da açmayı düşünüyoruz. Açmamızın nedeni öğrenci talebinin fazla olması ve yöremizin ihtiyaçları olarak görmekteyiz. Hazırlık sınıflarımız henüz olmayacak. Yüksek öğretim kurumu meslek okullarını standart hala getirmeye çalışıyor. o yüzden bizde hazırlanan standart programlara göre eğitim ve öğretime devam edeceğiz.

Arhavi Postası: Sn. Güner; MYO'nun kuruluş aşamasında Arhavi Ticaret odasıyla çalıştınız. Bu çalışmanızı biraz açarmısınız?

Sinan Güner: Arhavi Ticaret ve Sanayi odası bu binanın tahsis edilmesinde ve tadilatında bizlere gönülden destek verdi. Eğitim ve öğretimin başlayacağı tarihe kadar mevcut binayı fiziki olarak yetiştirmek için büyün gücüyle bir seferberlik başlattı. Oda başkanı ve sekreteri hemen hemen her gün bu binanın sanki yapımcısı gibi okula gelip gittiler, katkıları çok fazladır. Bu vesileyle kendilerine Arhavi Meslek Yüksek Okulu müdürü ve yönetimimiz adına çok teşekkür ediyorum. Arhavi Postası: Sn. Güner; MYO Arhavi'de yalnızca öğrenci yetiştiren bir kurum mu olacak, yoksa kentimizin yürütme ve çalışma kurallarında aktif olarak görev alacakmı?

Sinan Güner: Arhavi Meslek Yüksek Okulu gelişimini tamamladıktan sonra Arhavi gündeminin bir numarası olacaktır. Yapacağı sempozyumlar, konferanslar ve seminerler ile Arhavi'nin önünü açacaktır. Arhavi Meslek Yüksek Okulu, ilçedeki kurum ve kuruşlarda komisyonlarda ve kurullarda temsil edilecektir. Önümüzdeki yıldan itibaren her ay Meslek Yüksek Okulumuzda konferanslar- paneller gibi, Arhavi gündemini oluşturan konularda çok çeşitli etkinlikler yapılacaktır.

Arhavi'nin yetiştirdiği çok sayıda bilim adamını sırasıyla ilçemize ve okulumuza davet etmeyi düşünüyoruz. Hatta ilk konferansımızı 27 Şubat 2010 tarihinde gerçekleştirmiş olacağız. Seminerin konusu "Dış ticaret" olacaktır. Bu semineri Yüksek Okulumuzla birlikte İSTAD (İstanbul Arhavililer Derneği ) organize etmektedir.

Arhavi Postası: Sn. Güner; Arhavi'de Ticaret Odasında başka sivil toplum örgütüyle çalışmalarınız oluyor mu?

Sinan Güner: Biz bütün Sivil örgütlerine açığız, onların desteğine ihtiyacımız var. Örneğin İSTAD bizim tanıtımımızı yapmaktadır, lobi oluşturmaktadır. Bu girişimlerinden dolayı Dernek Başkanı ve Yönetim Kuruluna teşekkür ediyoruz.

Arhavi Postası: Sn. Güner; MYO veya üniversitelerin getirdiği en önemli getiri muhakkak ki ekonomiktir. Ekonomi katma değer getirir, ekonomi canlılık getirir, kültürel ve sosyal alanda farklılıklar getirir. Yakın gelecekte Arhavi ekonomisini taşıyacak olan sektör MYO veya fakültemi olacak?

Sinan Güner: Öğrenci sayımızın artmasıyla beraber ekonomik canlılık mutlaka artacaktır. Hatırı sayılır derecede bir ekonomik döngü olacaktır, ancak eğitim sektörünün Arhavi ilçesindeki Ticari sektörün ekonomik getirisinde Meslek Yüksek Okulumuz ve Öğrencilerimizin kaçıncı sırada yer alacağını ben müsaade ederseniz ekonomiden anlayanlara bırakıyorum.

Arhavi Postası: Sn. Güner; Arhavi'de beğendiğiniz, güzel bulduğunuz yönlerle, eksik gördüğünüz veya alışamadığınız hususlar varmı?

Sinan Güner: Arhavi İnsanının öğrencilerimize yaklaşımını çok olumlu buluyorum, ancak henüz Arhavi'nin Üniversitenin önemini tam olarak kavrayamadığını düşünüyorum.

Arhavi Postası: Sn. Güner; Son olarak söylemek istediğiniz veya Arhavi halkına vermek istediğiniz bir mesajınız varmı?

Sinan Güner: Biz Yüksek Okul olarak Arhavi ilçemiz için güzel hedefler belirledik. Eğer güzel bir yerleşkeye sahip olursak, balığını üreten, servis eden ve pazarlayan kısaca bir işletme olan Yüksek Okul kurmak istiyoruz. Yüksek Okulumuzda balık üretme çiftliğimiz olacak. Öğrencilerimiz uygulamalı olarak balık üretecekler.

Yüksek Okulumuzda ağırlama programı olacak. Öğrencilerimiz restaurant işletecekler, yüksek okulumuzda pazarlama programı olacak, öğrencilerimiz ürettiğimiz balığı pazarlayacaklar. Mezun olacak öğrencilerimiz bütün eğitimlerini uygulamalı olarak alacaklar. Bunun için 100 dönüm civarında bir alana ihtiyacımız vardır. İçine bütün yerleşkelerimizi sığdıracağımız bu alan bulunduktan sonra yerleşke planları yapılacaktır.

İşte bir fedakârlıkta bundan sonra Arhavili iş adamlarına düşüyor. Ülkemizin her köşesinde ve halen ilçemizde bulunan iş adamlarımızın desteğine ihtiyacımız olacaktır.

Son olarak söylemek istediğim şudur. Arhavi'nin geleceğinde yüksek öğretim vardır. Bunun için hem maddi hem manevi bazda bütün Arhavililerin desteğini bekliyoruz.

Arhavi Postası: Sn. Güner bize değerli vaktinizi ayırdığınız için Arhavi Postası Gazetesi olarak teşekkür ediyoruz.

Sinan Güner: Bende çok teşekkür ediyor, Öğrencilerimize ve Arhavi halkına ve de okurlarınıza saygılar sunuyorum.

Röportaj: Muhammet Uzuner –Gökçen Numanoğlu

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.01.2010 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...