Un Ro-ro'nun 2007'deki Satışı Sonrasında Tüm Üyeleri "Kara Taşımacısı" Haline Gelen Und Ve Ro-der'in, 2010 Yılında Yapılacak Genel Kurullar Sonrasında Yeniden Birleşmesi Gündemde.
Taşımacılık sektörü 8 yıl sonra yeniden 'tek çatı' hazırlığında. Taşımacılık sektöründe 8 yıldır süren UND-RODER kavgası sona erdi. UN Ro-Ro'nun 2007'deki satışı sonrasında tüm üyeleri "kara taşımacısı" haline gelen UND ve RO-DER'in, 2010 yılında yapılacak genel kurullar sonrasında yeniden birleşmesi gündemde.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin iki derneğin birleşmesi için her türlü çabayı göstereceklerini vurgulayarak, "Zamanında UN Ro-Ro'nun hesabı yapıldı ama şimdi o da yok. Bundan sonra yapmamız gereken bütün olarak taşımacılık için birlikte mücadele etmek. Bu kadar büyük kayıplar içinde, sektörde farklı düşünme, farklı hareket etme lüksümüz yok" dedi. Taşımacılık sektöründe yeni bir dönemin başladığını belirten Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Başkanvekili Necmi Çobanoğlu ise, "Sektörümüzün içinde bulunduğu zorlukları aşmak için bir masa etrafında birleşmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mayıs-Haziran 2010 döneminde yapılacak RO-DER Genel Kurulu'nda birleşmeye yönelik nihai karara varılacaktır" diye konuştu.
Kaybımız büyük, tek ses olalım
Yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağlayan ve yılda 4. 5 milyar dolarlık gelir getiren sektördeki UND-RODER kavgasının sona ermesi için harekete geçen sektör temsilcileri, UND'nin Ramazan ayı vesilesiyle önceki gün düzenlediği iftar yemeğinde bir araya geldi. Yemekte yaklaşık 600 nakliyeciye seslenen sektörün duayenlerinden Ali Osman Ulusoy, "UND ve RODER'in birleşme zamanı geldi" dedi. Ulusoy'un sözleri uzun süre alkışlandı. Bu arada UND ve RO-DER yöneticileri de son birkaç aydır ikili temaslarda bulunmaya başladı. 2001 yılından beri ilk kez bir araya gelen taraflar karşılıklı "barış" mesajları ile yeniden birleşmeye göz kırparken, olası bir birleşmenin ise 2010 yılının sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor. UND'nin 980, RO-DER'in ise 800 faal üyesi bulunuyor.
UND ve RO-DER'in birleşmesinin sektörde yaratacağı "tek sesliliğin" kamu ile sorunların çözümünde önemli avantaj sağlayacağını belirten UND Başkanı Tamer Dinçşahin, "Derneklerin bir araya gelmesi ile yaptırım gücümüz artacak. Çünkü kamu bir şey yapmak istemediği zaman bize hep 'siz istiyorsunuz ama karşı taraf istemiyor' diyerek işi yokuşa sürüyor. Birleşme ile bunlar ortadan kalkar" dedi. 2001 seçimlerini kaybeden Saffet Ulusoy ve ekibinin UND'yi terk ederek RO-DER'in kurduğunu hatırlatan Dinçşahin, "Bugün UND'yi kuran bazı isimler, RO-DER bünyesinde çalışıyor. Oysa onların gerçek evi burası. Bundan sonra tartışma, kavga istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Her türlü işbirliğine hazırız
RO-DER Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy'un sağlık sorunları nedeniyle görevini devrettiği RO-DER Başkanvekili Necmi Çobanoğlu ise, sektörde ilk zeytin dalını kendilerinin uzattıklarını belirterek, "İlk kez biz geçtiğimiz günlerde UND yöneticilerini ziyaret ettik. Sonra onlar bize iade-i ziyarette bulundular. Biz sektörümüzün içinde bulunduğu zorlukları aşmak için bir masa etrafında birleşmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. İki kurum arasındaki gerilim ve çatışma dolu dönemin artık geride kaldığını dile getiren Çobanoğlu, kendilerinin de sektörün tek bir dernek tarafından temsil edilmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.
Nuhoğlu'ndan destek
2001 yılındaki UND seçimlerinde Saffet Ulusoy'un iktidarına son veren ve 6 yıl boyunca UND başkanlığı görevini yürüten Çetin Nuhoğlu da birleşme girişimlerine "tam destek" verdi. Başkanlık koltuğuna oturduğu seçimler sonrasında Ulusoy ve ekibinin Ro-Ro taşımacılığı nedeniyle UND'den ayrıldığını hatırlatan Nuhoğlu, "Ro-Ro gemileri satılınca tüm taşımacıların sorunları ortaklaştı. Bugün artık Ro-Ro şirketinin sahibi Amerikalılar. İki derneğin üyeleri de aynı sorunlarla karşı karşıya. Sektördeki beklenti birleşmenin tamamlanmasıdır" diye konuştu. Nuhoğlu, Saffet Ulusoy ile arasında artık herhangi bir sorun bulunmadığının altını çizdi.
Nakliyeciler nasıl ikiye bölündü
Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) 2001 yılındaki seçimlerinde 20 yıllık başkan Saffet Ulusoy'un, koltuğunu TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu'na kaptırması ile sektörde başlayan ayrılık, yıllar sürecek bir gerilimi de başlatmış oldu. UND'den ayrılarak 13 arkadaşı ile birlikte Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği'ni (RODER) kuran Saffet Ulusoy, sektörde "yetki" sahibi kuruluşun RO-DER olması gerektiğini savundu.
Kısa süre içinde UND ve RO-DER taşımacılığa ilişkin her konuda ters düşmeye başlarken, sektör de UND'ciler ve RODER'ciler diye ikiye ayrıldı. Kara taşımacılarının 1993'te kurduğu ve "Türk taşımacılığının yüz akı" diye anılan UN Ro-Ro filosunun 2007'de ABD'li Kohlberg Kravis Roberts (KKR) şirketine satılması da UND-RODER kavgasını doruğa çıkardı. UND, UN Ro-Ro'nun Türkiye taşımacılık sektörünün kendi yarattığı bir değer olarak kalması gerektiğinde ısrar etti.
Ancak RO-DER tarafından UN Ro-Ro CEO'luğuna getirilen Cüneyt Solakoğlu'nun girişimleri ile Akdeniz'in birinci, dünyanın dördüncü büyük Ro-Ro filosu olan UN Ro-Ro, 910 milyon dolara KKR'ye satıldı. Saffet Ulusoy, satış sonrasında yaptığı açıklamada, "CEO bizi kandırdı, uyku mahmurluğunda ne olduğunu anlamadan imza attık" dedi. 2007 yılının sonlarına doğru UND Başkanı Çetin Nuhoğlu yerini genel sekreterlik görevini yürüten Tamer Dinçşahin'e bırakırken, Saffet Ulusoy da sağlık sorunları nedeniyle sektörden çekildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.09.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle